Papa Franciscus:  “Saraybosna, 'Avrupa'nın Kudüs'ü..”

Papa Franciscus:  “Saraybosna, 'Avrupa'nın Kudüs'ü..”
 'Bosna Hersek'in yeri özel' Bosna Hersek'e ziyarette bulunan Papa Franciscus, "Geçen yüzyılda kanlı çatışmaların yaşandığı, bugünse yeniden...

 

'Bosna Hersek'in yeri özel'

 

Bosna Hersek'e ziyarette bulunan Papa Franciscus, "Geçen yüzyılda kanlı çatışmaların yaşandığı, bugünse yeniden barış ve diyaloğun hakim olduğu bir şehirde bulunmaktan dolayı mutluyum. Bosna Hersek ve Saraybosna'nın tüm dünyada ve Avrupa'da özel bir yeri var" dedi.

 

SARAYBOSNA (AA) - Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, ülkedeki farklılıkların Saraybosna'nın mimarisinde de görülebildiğini belirterek, "Yol üzerinde sinagog, kilise ve camilerle karşılaşıyorsunuz. İşte bu yüzden Saraybosna, 'Avrupa'nın Kudüs'ü' olarak adlandırılmaktadır" dedi.

 

Papa Franciscus, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki temasları kapsamında, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ile bir araya geldi.

 

Cumhurbaşkanlığı önünde, Devlet Başkanlığı Konseyi Mladen İvaniç tarafından askeri törenle karşılanan Papa Franciscus, burada kendisini görmek isteyen vatandaşları da selamladı.

 

Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat üyesi Dragan Çoviç ve Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'in de katıldığı toplantının ardından, Papa Franciscus ve Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Papa Franciscus, buradaki konuşmasında, geçen yüzyılda kanlı çatışmaların yaşandığı, bugünse yeniden barış ve diyaloğun hakim olduğu bir şehirde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Bosna Hersek ve Saraybosna'nın tüm dünyada ve Avrupa'da özel bir yeri olduğunu söyledi.

 

Yüzyıllar boyunca bu topraklarda farklı etnik ve dini kökene sahip insanların bir arada yaşadığını aktaran Papa Franciscus, bu süreçte her topluluğun kendi geleneğini sürdürdüğünü, kardeşçe yaşadığını kaydetti.

 

Papa Franciscus, ülkedeki farklılıkların Saraybosna'nın mimarisinde de görülebildiğini belirterek, "Yol üzerinde sinagog, kilise ve camilerle karşılaşıyorsunuz. İşte bu yüzden Saraybosna, 'Avrupa'nın Kudüs'ü' olarak adlandırılmaktadır" şeklinde konuştu.

 

 

 

- "Yeni köprüler inşa edilmeli"

 

 

 

Saraybosna'nın aynı zamanda kültür, ulus ve dinlerin dönüm noktasını temsil ettiğini vurgulayan Papa Franciscus, bunun, geçmişin ışığında yeni, sağlam köprüler inşa edilmesini sağladığını ifade etti.

 

Papa Franciscus, "Ortak bir dil yaratabilmek adına birbirimizi tanımalı ve sürekli iletişim halinde olmalıyız. Bu diyaloğun kurulabilmesinin temeli sabır ve güvendir. Birey, aile ve toplumların kendi geleneklerini ve kültürlerini yaşamaya izin vermek ve iyi olanlarını örnek almaktır. Bu şekilde geçmişin yaralarını iyileştirip geleceğe umutla yürüyebilir ve toplumların yaşadığı problemleri yüreğimizde hissedip birlik olabiliriz" diye konuştu.

 

Saraybosna'ya barış ve diyalog temsilcisi olarak geldiğini söyleyen Papa Franciscus, Bosna Hersek'teki gelişimi görmekten dolayı mutlu olduğunu kaydetti.

 

Papa Franciscus, Bosna Hersek'teki Hırvat, Sırp ve Boşnaklar arasındaki barış ve uyumun, ayrıca Müslüman, Yahudi ve Hristiyanlar arasındaki kardeşlik ilişkilerinin öneminin ülke sınırlarını aştığını vurguladı.

 

 

 

- Mladen İvaniç'in konuşması

 

 

 

Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç de Bosna Hersek'in gerçek bir anlayış ve farklı millet ve dinler arasındaki sevginin sembolü olduğunu belirterek, anlaşmazlıklar döneminin geride kaldığını, önlerinde güven, işbirliği ve anlayış dönemi olduğunu söyledi.

 

AB'nin kapılarının Güneydoğu Avrupa ülkelerine sonuna kadar açık olduğuna inandığını belirten İvaniç, bu süreçte Vatikan'ın Bosna Hersek'e desteğini beklediklerini ifade etti.

 

İvaniç, Papa Franciscus'un ziyaretinin Bosna Hersek'in "bu kez olumlu mesajlarla" dünya medyasında yer almasını sağladığını vurguladı.

 

Bosna Hersek'in geleceğe dönerek geçmişteki tüm kötülükleri bir kenara bırakması gerektiğini ifade eden İvaniç, Papa Franciscus'un ziyaretinin Bosna Hersekliler arasındaki anlayış ve işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.