Nikâhlıyım ama gönlüm başkasına kaydı?

Nikâhlıyım ama gönlüm başkasına kaydı?
İlahiyatçı Mehmet Paksu gündelik yaşamda karşılaştığınız sorunlara çözümler sunuyor... Nikâhlıyım ama gönlüm başkasına kaydıBen 26 yaşında,...



İlahiyatçı Mehmet Paksu gündelik yaşamda karşılaştığınız sorunlara çözümler sunuyor...

 

Nikâhlıyım ama gönlüm başkasına kaydı

Ben 26 yaşında, kamuda çalışıyorum. İzdivaç niyetiyle bazılarıyla görüştüm, beğendim ama olmadı. Şu an ailem ortaokul mezunu birini buldu. "Bari olmuyor, bu olsun dedim", başka şehirde olduğumdan, kızı 2 kez gördüm, 5 dakika görüştük.

Oradan dönünce aynı dairede bir bayanla muhabbete başladık. O mühendis, ben teknikerim konuştuk, anlaştık ama memlekettekine bir şeyler duymuyorum. Memleketteki kapalı, namazında birisi... Kamuda olan da namazında, dinini şuurluca yaşayan biri, başı  açık ama bana dışarıda  kapanacağı sözünü verdi.

Ailem memlekettekiyle dini nikâhı kıydırdı, tanıma şansım telefondan konuşacak kadar oldu, ona ısınamadım... Acaba ailemi ikna edip  beraber çalıştığım bayanla mı evleneyim yoksa "Ailem üzülmesin" deyip memlekettekine aşk ve yakınlık duymadan onunla mı evleneyim? (Rumuz: Murat)

Memleketteki kızla görüşmüş, konuşmuş, anlaşmışsınız. Üstelik nikâh da yapmışsınız. Şimdi onunla evlisiniz, o sizin eşiniz ve hanımınız olmuş.

Kızı aileniz bulmuş, tavsiye etmiş, oracı olmuş, yardım etmişler. Şu veya bu şekilde karar vermişsiniz.

Fakat içinizin ısınmadığını söylüyorsunuz. Öncelikle böyle bir görüşmeyi ve nikâhlanmayı baştan yapmayacaktınız. Madem yapmışsınız, sözleşmişsiniz, sözünüzde duracak, eşinize sahip çıkacaksınız.

Şimdi kendinizi o kızın yerine koyun. Evleneceğiniz duyulmuş, nikâhlandığınız biliniyor, geri dönüşü olmayan bir yola girmişsiniz.

Anlattığınız kadarıyla o kızı yüzüstü bırakacak kadar ciddi bir gerekçeniz ve bahaneniz de görünmüyor. "Isınamamak, aşk ve yakınlık duymamak" duygusal bir yaklaşım ve hissi bir tutum değil midir?

Kararınızı değiştirecek olsanız nikâh yaptığınız bu kıza ne diyeceksiniz, gönlünü nasıl alacaksınız, "ortada bırakmanın" ağırlığını nasıl kaldıracaksınız? Şu anda bulunduğunuz konumda o kız olsaydı, sizin yapmayı düşündüğünüz şeyin aynısını o size yapsaydı ne derdiniz? Normal görür müydünüz, hoş karşılar mıydınız? "Kısmet değilmiş" diyerek sineye çeker miydiniz?

***

Bu birinci husus. İkinci husus da bu düşüncenizi ailenize nasıl anlatacaksınız, bu karar değişikliğinizi nasıl anlatacaksınız, onları yanınıza alabilecek misiniz, razı edebilecek misiniz? Bu konuda başarı oranınız ne kadardır?

Dini açıdan ikisini birlikte düşündüğünüzde, bir kere nikâhlınız olan bayan kapalı birisi, başını açması mümkün değil diğeri ise kamu görevlisi olduğu için sürekli tesettürlü olamayacak, dini yaşantısında bir noksanlık söz konusudur.

Nikâhlı olduğunuz kız eğitim olarak sizden geride fakat sizinle mühendis olan o bayan arasında eğitim farklılığı var. İleride bu durum sorun olursa ne yapacaksınız?

Fakat bütün bunlarla birlikte "Nikâh kıymış da olsam, içimin ısınmadığı, gönlümün yatmadığı birisiyle evlenemem, evlensem de mutlu olamam" diyorsanız, meseleyi enine boyuna ailenizle konuşur, görüşür, bir sonuca varırsanız, ona göre hareket edersiniz.

Son olarak şu hususu hatırlatmak istiyorum: Evliliği sadece duygusal boyutuyla görmeyin, olayın hak hukuk yönünü düşünün, akıl ve mantık dengesini hesaba katın. Çünkü aile hayatı uzun sürecek bir birlikteliktir, bir mü'min için cennete kadar uzanan bir süreçtir.

Evlilikle ilgili hangi kitapları okuyayım?

Ben 8 yaşımdan beri namazımı kılıyorum. Hac görevimi de yaptım.  1972 doğumluyum, bekarım, bir devlet dairesinde teknik personel olarak çalışıyorum. Evlilik işim bir türlü olmuyor, illa ki bir engel çıkıyor. "Karşıma saliha bir eş çıkart diye" Rabbime hep dua ediyorum. Yaşım geçiyor, evlilik de Peygamber Efendimizin sünneti. Ne yapmam lazım? Evlilikle ilgili hangi kitapları tavsiye edersiniz, hangi duaları edeyim? (Rumuz: Ediz)

Kitap olarak "Mahremiyet Okulu" setimizi iyice bir gözden geçirin. Bu kitaplarda aradığınız soruların bütün cevabını bulursunuz. Kafanızı karıştıran, canınızı sıkan her konunun çözümünü görürsünüz.

Özellikle birinci kitapta evlilik öncesi problem yaşayan gençlere önemli çözüm önerileri yer alıyor. Hayatın içinden konular olduğu için büyük ölçüde istifade edersiniz.

İkinci olarak, bu meselede öyle çok zorlamaya gitmemek lazım. Olayı kendi seyrine bırakın, sebeplere başvurduktan, elinizden gelenleri yaptıktan sonra neticeyi Allah'tan bekleyin. Olursa da hayırlıdır, olmazsa da...

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.