Netanyahu'dan Türkiye ve İran'a mesaj

Netanyahu'dan Türkiye ve İran'a mesaj
Vedi Ebu Nassar, Netanyahu'nun "Kürtlerin bağımsızlığı hak ettiği" yönündeki  açıklamasını, "istikrarsızlığı derinleştirme" çabası olarak...

Vedi Ebu Nassar, Netanyahu'nun "Kürtlerin bağımsızlığı hak ettiği" yönündeki  açıklamasını, "istikrarsızlığı derinleştirme" çabası olarak nitelendirdi.

 

 

KUDÜS (AA) - İsrail Açık Öğretim Üniversitesi eski öğretim üyesi Vedi Ebu Nassar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Kürtlerin bağımsızlığı hak ettiği" yönündeki  açıklamasını, "istikrarsızlığı derinleştirme" çabası olarak nitelendirdi.

 

AA'ya konuşan Ebu Nassar, "Netanyahu bu açıklamasıyla her ne kadar Kürtler'le ekonomik ve güvenlik konularında işbirliğini güçlendirme mesajı verse de aynı zamanda rakipleri Türkiye ve İran'a, bölgede istikrarsızlığı derinleştirebilme potansiyeli olduğu mesajı da vermektedir. Zira o, Türkiye ve İran'ın güçlü bir Kürt devleti istemediğini biliyor" dedi.

 

İsrail'le Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ilişkilerinin geçmişe dayandığını ve "sır olmadığını" dile getiren Nassar, Netanyahu tarafından yapılan açıklamanın "en üst düzeyde" yapılan açıklama olması nedeniyle önemli olduğunu vurguladı. Ebu Nassar, "İsrail Başbakanı böylece, bölgede İslami hareketlere set oluşturabilecek bağımsız Kürdistan devletini desteklediğini açıklamıştır" şeklinde konuştu.

 

İsrail'le Barzani aşireti arasındaki ilişkinin 1950'li yıllara dayandığını belirten Nassar şunları söyledi: "O dönemde İsrail, İran, Türkiye ve Iraklı Kürt aşiretleriyle ilişkilerini geliştiriyor, Iraklı Kürtler de bağımsız Kürt devleti için destek arıyorlardı. Fakat bu ilişkiler İsrail'in gizli hesaplarından dolayı başarıyla sonuçlanmadı. İsrail ayrıca Kürtleri memnun etmek için ne Türkiye ile ne de İran'la çatışmayı göze alamadı. Bölgede güçlü olan Saddam Hüseyin yönetimi de Barzani aşiretine yardımı ve bağımsız devleti kurmayı imkansız kılıyordu. Bu durum uzun yıllar İsrail'le sıkı ilişkiler kurma çabasında olan Barzani aşiretini hayal kırıklığına uğratmıştı."

 

"Amerika'nın 2003 yılında Irak'a girmesi, özellikle ülkenin kuzeyinin İsrail'le ilişkilerinin gayriresmi olarak iyileşmesine izin verdi" diyen Nassar, "Her ne kadar IKBY, Irak'taki siyasi çıkarları nedeniyle bu ilişkiyi resmen ilan etmese de o günden sonra İsrail'le Kürtler arasındaki ticari ve güvenlik iş birliği haberlerini duymaya başladık" ifadelerini kullandı.

 

Nasıra Piskoposluk Medya Komitesi Başkanı olan Vedi Ebu Nassar Filistinli Hristiyanların kurduğu Batı Şeria Stratejik Araştırma Merkezi'nin de müdürlüğünü yapıyor.

 

Netanyahu, Tel Aviv Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Irak'taki Kürtlerin bağımsızlık taleplerini desteklemeliyiz çünkü onlar, siyasetteki ılımlı tutumunu ispat etmiş mücadeleci bir halk. Dolayısıyla siyasal bağımsızlığı hak ediyorlar" demişti.

 

İsrail ana muhalefet partisi lideri İzak Herzog, "Netanyahu, Kürtlerin bağımsızlığını hak ettiğini söyleyerek, İsrail?in taraf olmadığı çekişmeli konunun ateşine yağ döktü" diyerek Netanyahu'nun açıklamasını eleştirmişti.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.