Netanyahu Kıbrıs Rum kesiminde

Netanyahu Kıbrıs Rum kesiminde
İlk kez Kıbrıs Rum kesimine giden İsrail Başbakanı Netanyahu'nun talepleri Rum basınında yer buldu...Binyamin Netanyahu günübirlik resmi ziyaret için...



İlk kez Kıbrıs Rum kesimine giden İsrail Başbakanı Netanyahu'nun talepleri Rum basınında yer buldu...


Binyamin Netanyahu günübirlik resmi ziyaret için eşi ve beraberinde bir heyetle Kıbrıs Rum kesimine gitti.


Rum radyosunun haberine göre, Baf Havaalanı'nda Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli tarafından karşılanan Netanyahu, öğle saatlerinde Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas tarafından kabul edildi.


Netanyahu ile Hristofyas, iki ülke arasında arama kurtarma alanında işbirliği anlaşması imzalayacak ve ikili ortak açıklama yapacak.


Netanyahu, Rum ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı Nikos Anastasiadis ve Kıbrıs Rum kesiminde bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AĞİT) Meclis Başkanı Petros Efthimiu ile de görüşecek.


Netanyahu'nun ziyareti ile ilk kez bir İsrail Başbakanı Kıbrıs Rum kesimini ziyaret ediyor. Netanyahu, temaslarının ardından akşam saatlerinden adadan ayrılacak.


Mavi Marmara baskının ardından, İsrail ve Kıbrıs Rum yönetimi ilişkilerinde gözle görülür ilerleme gözleniyor.


Bu arada, Rum basınına göre, İsrail Başbakanı Netanyahu, Güney Kıbrıs'a gelişinde, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Baf Askeri Hava Üssü'ne inmek istedi.


Hristofyas, dün, gün boyu devam eden Rum Ulusal Konseyi toplantısı sırasında, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Baf'taki ''Andreas Papandreu Hava Üssü''ne inme ve Larnaka Havaalanı'ndan ayrılma talebinin yer aldığını notu alınca, toplantıya ara verdi.


Rum tarafında Netanyahu'nun talebi, İsrail'in Andreas Papandreu Hava Üssü'nü askeri uçakları için kullanma arzusuna bağlandı.


İsrail'in talepleri


Rum basınına göre, Netanyahu tarafından getirilecek talepler, şu şekilde özetleniyor:


''Kendi doğalgazlarını Güney Kıbrıs'a boru hattı ile ulaştırmak; Güney Kıbrıs'ta inşa edilecek terminale iştirak etmek; boru hatları ve tesislerin güvenliğini sağlamak; bölgede arama ve kurtarma konusunda sorumluluk almak; Hava Kuvvetleri'nin Andreas Papandreu Hava Üssü'nü kullanması.''


Öte yandan, Lübnan Meclisi Enerji Komitesi Başkanı, Beyrut'un, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında gittikçe daha çok sıkılaşan ilişkilerden endişe duyduğunu söyledi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.