Mustafa Yürekli Poetiğin Serencamını Anlatacak

Mustafa Yürekli Poetiğin Serencamını Anlatacak
Eyüp Sultan Enstitüsü Başkanı şair Mustafa Yürekli, poetiğin 20. yüzyıldaki serencamını anlatacak..

Mustafa Yürekli Poetiğin Serencamını Anlatacak

Eyüp Sultan Enstitüsü Başkanı şair Mustafa Yürekli, poetiğin 20. yüzyıldaki serencamını anlatacak..

İBB Kültür Sanat Dairesi aylık etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği seminer-söyleşi etkinliğinde şair Mustafa Yürekli’yi ağırlıyor. 24 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 18:30’da Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan “Poetika ve Politika” başlıklı söyleşinin ilkinde Yürekli, Mehmet Akif Ersoy’un siyasi kimliğini anlatacak..

Mustafa Yürekli, söyleşiye ilişkin yaptığı açıklamada; söyleşide, şiirin, şairin ve bunların toplumsal-siyasal koşullarla ilişkisinin merkeze alınacağını belirtti.  Poetiğin 20. yüzyıldaki serencamını, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Bayatlı ve Necip Fazıl Kısakürek’in hayat hikayeleri, eserleri ve mücadeleleri ekseninde irdeleyeceğini açıkladı.

Yürekli, “Şiirimiz Mehmet Akif Ersoy’la Osmanlı’dan Cumhuriyet’e akarken medeniyet unsuru olma özelliğini koruyup köklülük, hakikate bağlılık, kalıcılık, süreklilik imkanı sunmaktadır; Yahya Kemal Bayatlı da Cumhuriyet dönemindeki büyük alt üst oluşta şiiri bir medeniyet unsunu olarak ele almayı sürdürerek Osmanlı şiirine bağlı kalma çerçevesinde Türkçenin imkanlarını çoğaltmış ve Necip Fazıl Kısakürek de yine medeniyet unsuru şiiri, dün, bugün ve yarın bütünselliği içinde, yani edebiyatımızı kendi tarihselliğinde  kavrayışı Cumhuriyet döneminde de ana akım edebiyat haline getirmiştir.

Bu topraklarda edebiyat İslam medeniyetinin bir kurumudur. Batı etkisine taşınmış dil ve edebiyat,sözkonusu medeniyet kurumu olma özelliğini kaybetmekte, bir küçük topluluğun, yetersiz bir dil ile gündelik bir olay ya da oyun, yerel folklor haline düşürmektedir.

Edebiyatımızda İslam milleti, İslam ülkesi, İslam medeniyeti ve İslam devleti gibi temalar takip edildiğinde, sözkonusu kırılma hemen fark edilecektir. Türkçeyi,  edebiyat ve sanatı, bir İslam medeniyeti unsuru görmeyen Batıcı yaklaşım,  dili, edebiyatı ve sanatı koparmakta, yabancılaştırmakta, marjinalleştirmekte ve sözkonusu Batılı fraksiyoner duyarlıklarda nice yetenekler harcanmakta, yok olup gitmektedir.” dedi.  

  

Mustafa Yürekli kim?

 

Mustafa Yürekli Wikipedi’de şu şekilde tanıtılıyor:

Mustafa Yürekli, Türk, Şair, Yazar ve Yönetmen. 1960 Adana doğumlu. Adana İmam Hatip Lisesini (1980) ve Erzurum Atatürk Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesini bitirdi (1987). Mustafa Yürekli, 80 kuşağı şairlerindendir. Çeşitli yayınevlerinde yöneticilik yaptı: Akabe Yayınları ve Mavera Dergisi'nin (1988), Eksen Yayınları ve Bu Meydan Dergisi’nin (1990), Cağaloğlu Yayınları ve haftalık kültür sanat gazetesi Çalar Saat’in (1996), ayrıca haftalık haber dergisi Yörünge’nin (1997-1999) genel yayın yönetmenliği yaptı. (1988) Yeni Devir ve Millî Gazete'de yazılar yazdı. Şiirleri, Güldeste, Yedi İklim Dergisi, Mavera, Hece, Genç Kuşak ve Bu Meydan, Çalar Saat, Yolcu, Dil ve Edebiyat ve Melamet dergilerinde yayımlandı. Kanal 7 Tv’de uzun yıllar Ahmet Hakan'ın sunduğu "İskele Sancak" başta olmak üzere Süleyman Çobanoğlu'nun sunduğu "Bu Ülke" ve "Tanıklar", kendi hazırlayıp sunduğu "Belgeselci", "Yaşamak Dediğin" ve "Yitik Şehrin Figüranları" gibi programların yapımcılığını üstlendi. “Kainatın Efendisi: Hz.Peygamber’in Hayatı” (2004), “İmralı: Menderes'in İdamı”, "Kanlıdağ: Çeçenistan", “İstiklal Marşı" (2000), "Ertesi Gün", "Rüzgarlıtepe: Çankaya", "Said Nursi" (2004), “Özal'ın Son Günleri”, “ Mehmed Zahid Kotku” (2005), “Mahmut Sami Ramazanoğlu” (2005), "Sabahattin Zaim" (2007), "Yeryüzünün Kuşatan Yürek: Bahattin Yıldız" (2010), "Recai Bey: Recai Kutan" (2013) ve “Erdem Bayazıt” (2008) başta olmak üzere pek çok belgeselin yönetmenliğini üstlendi. “Güvercin Uçuverdi..” ve “Bodrum Hakimi” televizyon filmlerinin ve Radyo 7 yapımı "Kainatın Efendisi" (3 Bölüm) isimli radyo oyununun senaryolarını yazdı. 2002 yılında Medya Platformu Derneğinin kurucuları arasında yer aldı ve dört dönem başkanlığını (2004 -2014) üstlendi. Günümüzde Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği’nin (2015) kurucu başkanıdır. Halen Kanal 7 Televizyonu Programlar Dairesinde çalışmakta, Dil ve Edebiyat Dergisi ile Haber7.com ve Ulukanal.com internet sitelerinde köşe yazıları yazmaktadır.

 

Eserleri:

İnsan Yüklü (Şiir-1983)

Dirilere Ağıt (İnceleme-1988)

Çiçekli Sessizlik (Şiir - 1988-1997)

Pergelin İki Ayağı (Şiir - 1998 – 2008)

Senden Başka Sevgili Yoktur (Şiir - 2009 – 2015)

Mücahit: Bahattin Yıldız (İnceleme - 2010)

 

Kaynakça:

Sevim, Nidayi, Medeniyet Söyleşileri, Akıl Fikir Yay., İstanbul, 2015

Medya modernizmin mabedi. dunyabizim.com. Erişim Tarihi: 22.11.2016

Yazmak yayınlamaktan önemli. medeniyetimiz.com. Erişim Tarihi: 21.11.2016

Mustafa Yürekli, haber7.com Erişim Tarihi: 21.11.2016

İmralı Belgeseli, kameraarkasi.org. Erişim Tarihi: 21.11.2016

Belgeselci, izle7.com. Erişim Tarihi: 21.11.2016

Yalçın, Fatih, Yeni İslamcı Akımın Edebiyat Kolu Mavera Dergisi, Grafiker Yayınları, Ankara, 2015.

Işık, İhsan, Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi, Elvan yayınları, 3. Baskı, Ankara, 2014, s.1991.

Yürekli, Mustafa, “Mavera’nın Önderliği ve Cahit Zarifoğlu”, Dil ve Edebiyat Dergisi, Mavera Dergisi Özel Sayısı, Yıl: 2012, Sayı: 47, s.67.

 

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.