Mevlana "Vuslat"ın 739. yılında anılıyor

Mevlana "Vuslat"ın 739. yılında anılıyor
Türk İslam sufilerinin en tanınmışı Mevlana Celaleddin-i Rumi, "Şeb-i Arus" olarak tanımlanan ölüm yıldönümünde, Konya'da düzenlenen törenlerle anılıyor....


Türk İslam sufilerinin en tanınmışı Mevlana Celaleddin-i Rumi, "Şeb-i Arus" olarak tanımlanan ölüm yıldönümünde, Konya'da düzenlenen törenlerle anılıyor. "739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri" nedeniyle farklı din ve kültürlerden insanlar Konya'da bir araya geldi.


Eserlerinde "sevgi, hoşgörü ve barış" temasını işlemesiyle ve yüz yıllar öncesinden yaptığı "Gel ne olursan ol yine gel" çağrısı ile günümüzde de etkisini sürdüren Mevlana Celaleddin Rumi, yaşadığı Konya'da ölümünün 739. yılında anılıyor. Ölümü tanrıya kavuşmak olarak gören ve hayata gözlerini yumduğu 17 Aralık gecesi "Şeb-i Arus" olarak tanımlanan Mevlana 739. yıl dönümünde de şiir, sema ve müzikle harmanlanmış "Şeb-i Arus" törenlerinde farklı din, dil, ırk ve mezhepten insanları bir araya getiriyor.

Törenlere ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile çok sayıda bakan ve büyükelçi katılıyor.

Şeb-i Arus programı Mevlana Kültür Merkezi'nde genel yayın yönetmenliğini ve solistliğini Ahmet Özhan'ın yaptığı Türk Tasavvuf Müziği Konseri ile başlayacak. Ardından tasavvuf müziği eşliğinde sema gösterileri gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de "Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri" dolayısıyla Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'a gönderdiği mesajda, Mevlana'nın yolunun barış, sevgi ve kardeşlik yolu olduğunu belirterek, "O, dünyamızda başgösteren ve temelinde hoşgörüsüzlük yatan sorunların çözümünü yüzyıllar öncesinden işaret etmiştir. Bu nedenle şiddetten arındırılmış, barış dolu bir dünyanın kapılarını açmak için, Mevlana'nın 13. asırdan günümüzü aydınlatan fikirlerinin bir şemsiye gibi tüm insanlığı kuşatacağına inanıyorum" dedi.

"Hamdım, piştim, yandım"

Mevlana'nın, herkesi "insan-ı kamil" olmaya çağırdığını aktaran Gül, insanlara merhameti, hoşgörüyü, iyiliği, güzel ahlakı, hayrı, sabrı, sakinliği, şiddet ve öfkeden uzak olmayı, ümitli olmayı öğütleyen Mevlana'nın, sevgisi ve tevazusuyla gönülleri fethettiğini belirtti. Gül, mesajında şunları kaydetti:

"Hayatını, 'Hamdım, piştim, yandım...' diyerek özetleyen, ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak telakki eden Mevlana, tüm insanlık için mükemmel bir rehberdir. Mevlana'nın yolu barış, sevgi ve kardeşlik yoludur. O, dünyamızda başgösteren ve temelinde hoşgörüsüzlük yatan sorunların çözümünü yüzyıllar öncesinden işaret etmiştir. Bu nedenle şiddetten arındırılmış, barış dolu bir dünyanın kapılarını açmak için, Mevlana'nın 13. asırdan günümüzü aydınlatan fikirlerinin bir şemsiye gibi tüm insanlığı kuşatacağına inanıyorum. Her yıl Konya'da düzenlenen Uluslararası Anma Törenleri, bu bakımından büyük önem taşımaktadır."

Şeb-i Arus törenleri için Konya'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da "Aslında bu, Mevlana'nın 'Gel' davetidir. 'Gel ne olursan ol gel' diyen Mevlana'nın davetidir. Onun güzel ifadesiyle 'Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol' dürüstlüğü içinde yapılan bir davettir. Kalbimizin bir yarısı Türktür, bir yarısı Araptır, bir yarısı Kürttür, bir yarısı Afganlıdır; dilimizin bir yarısı Türkçedir, Arapçadır, Kürtçedir, Farsçadır ama gönlümüz ve ideallerimiz birdir. Diller değişebilir ama gönüller bir kalır" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mevlana'nın, yüzyıllar öncesinden bugüne ulaşan, insanlığı sevgiye, barışa, hoşgörüye, bir ve beraber olmaya davet eden bir ses olduğunu söyledi. Ertuğrul Günay, "Yaşadığı yüzyıldan bugüne dek aynı ilgi ve sevgiyle anlaşılıyor ve öğretilerinin tüm dünyada kabul görüyor olması Mevlana'nın evrenselliğinin bir göstergesidir" görüşünü dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.