Meclis Genel Kurulu'nda gelir kavgası..

Meclis Genel Kurulu'nda gelir kavgası..
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş gücüne katılımın ciddi düzeyde artmasının güzel bir gelişme olduğunu belirtirken MHP'li Ayhan'dan milli gelir için...



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş gücüne katılımın ciddi düzeyde artmasının güzel bir gelişme olduğunu belirtirken MHP'li Ayhan'dan milli gelir için tepki geldi.

TBMM Genel Kurulunda, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısının görüşülmesine devam ediliyor.

Tasarının 4. maddesi üzerinde grubu adına söz alan, MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, vergileri AB ile mukayese etmenin doğru olmadığını savundu. Ayhan, ''AB'de yıllık gelir 40 bin doların üzerinde. Siz sündüre sündüre 10 bin dolara getirdiniz bunu. Nerede milli gelir arttı da 10 bin dolar oldu?'' diye konuştu.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise ''Kahramanmaraş Valisi'nin kentte 33 yıl önce meydana gelen bir mezalimin anılmasını yasakladığını'' öne sürerek, ''Maraş'ta 33 yıl önce meydana gelen mezalimi anmayı yasaklamak, TBMM'de kabul görmemeli'' dedi.

Aygün, ''AK Parti savcılarının evleri basarak, gazetecilerin de yer aldığı birçok kişiyi gözaltına aldığını'' ifade ederek, ''Anlaşılıyor ki Ahmet Şık, Nedim Şener daha çok içeride kalacak'' diye konuştu.

-''Aslan payını harcayan...''-

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, bütçenin aslan payının istihbarata, emniyete, jandarmaya ayrıldığını öne sürdü.

''Sabah şafağında operasyonunun yönü bu sefer gazetecilere, halkın haber alma kaynaklarına yöneldi'' ifadesini kullanan Kaplan, ''Dünya tutuklu gazeteci rekorunun üzerine bir rekor daha ekledik, 40 kişiyi ekledik. Onlarla birlikte çalışmış veya beraber olan ajanslar, gazeteler ve dağıtım şirketlerine kadar saldırı var'' dedi.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca şahsı adına söz alarak, Türkiye'yi 2023 vizyonuna yaklaştıracak bir bütçe hazırlandığına inandığını ifade etti. Koca, ''Eğer tablo bu kadar olumsuz ise AK Parti 3 dönemdir, oylarını artırarak, nasıl seçim kazanıyor? Bugüne kadar tüm alanlarda yapılan hizmetlerden burada bahsedildi. Şu anda yüzde 55 oy oranına yükselen bir başarı var'' şeklinde konuştu.

-Bakan Şimşek-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin 4. madde üzerindeki sorularını cevapladı.

Milletvekillerinin, ''iş gücüne katılım oranına'' ilişkin soruları üzerine Şimşek, ''Özellikle, kriz sonrası dönemlerde iş gücüne katılımın hakikaten çok ciddi düzeyde arttığını görüyoruz. Bu güzel bir gelişmedir. 2002 ile falan karşılaştırmayacağım, çünkü bundan bazı arkadaşlarımız hoşlanmıyorlar. Şu anda iş gücüne katılım oranı yüzde 50'yi aşmış durumda. Bu önemli bir başarı'' dedi.

İnsani Gelişmişlik Endeksi'nin 3 bileşeni olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

''Bir bileşeni eğitim, diğeri sağlık, bir diğeri de kişi başına milli gelirdir. Kişi başına milli gelire bakıldığında, gerek satın alma paritesinden bakınız, gerekse dolar kuruyla bakınız, kişi başına milli gelir 2 ile 3 kat artmış. Sağlıkta en önemli gösterge, ortalama yaşam beklentisidir. Bu ise tabii ki çocuklarda ölüm oranıyla ilişkilidir. Bu konuda Türkiye çok mesafe katetmiştir. Bebeklerde ölüm oranı ciddi bir şekilde azalmıştır. Eğitimde ise nüfusun ortalama olarak kaç yılını okulda geçirdiğine bakıyorlar. Burada iki bileşen var. Bir okul çağındaki nüfus bir de 25 yaş üzeri nüfusa bakıyorlar.

BM İnsani Gelişme Endeksinde Türkiye hak etmediği bir noktadır. Çok gerideyiz. 93. sıra. İsterse ilerlemiş olalım, iyi bir nokta değildir. Bunun sebeplerine baktığımız zaman 25 yaş nüfusta ortalama 6,5 yıllık örgün eğitimimiz var. Türkiye'nin geriye düşmesinin en temel bileşeni bu. BM metodolojiyi değiştirdi. Eskiden aritmetik ortalamayı alıyordu şimdi geometrik ortalama alıyor. Geometrik ortalama ise her 3 bileşende iyileşme varsa iyileşme olarak yansıyor. Aritmetik ortalamada ise herhangi bir bileşende iyileşme varsa iyileşme olarak yansıyor. Geometrik yönteme geçtikleri için gerek sağlıkta gerekse milli gelirdeki iyileşme bu endekslere yeterince yansımıyor.''

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, tasarının 4. maddesi kabul edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.