“Matematiğin Gözünden  IMAGINARY” Uluslararası Gezici Sergisi Adana’ da…

“Matematiğin Gözünden  IMAGINARY” Uluslararası Gezici Sergisi Adana’ da…
 “matematiğin gözünden  IMAGINARY” uluslararası gezici sergisi 2015’te İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da açılan beş serginin ardından...

 

matematiğin gözünden  IMAGINARY” uluslararası gezici sergisi 2015’te İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da açılan beş serginin ardından bu yıl OYAK’ın desteğiyle 8 şehirde daha izleyiciyle buluşuyor: Adana, Zonguldak, Ordu, Bolu, Kocaeli, Denizli, Mardin ve Ankara. 2016 yılının ilk sergisi  8-22 Şubat 2016 tarihleri arasında, OYAK Çimento A.Ş. şirketlerinden Adana Çimento, Türk Matematik Derneği  ve Çukurova Üniversitesi-Matematik Bölümü’ nün işbirliğiyle Adana, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezinde katılımcılarıyla buluşuyor.

Çukurova Üniversitesi Matematik Bölümünden rehberler eşliğinde okulların grup olarak gezebileceği gibi, bireysel  olarak da katılım yapılabilen sergi 7’ den 77’ ye tüm yaş gruplarının katılımına açık olarak gerçekleştiriliyor.

09 Şubat tarihinde düzenlenen kokteylin açılış konuşmasını yapan Adana Çimento Sanayii T.A.Ş. Genel Müdürü Kemal DOĞANSEL “OYAK Çimento A.Ş. Şirketleri olarak biz 2003 -2012 yılları arasında "Hayat Matematiktir" sloganlı “OYAK Liselerarası Matematik Yarışmaları” düzenledik. Matematiğin bir düşünce biçimi, çağları aşarak yeni kuşaklara da ulaşacak bir dil, günümüzün gelişen dünyasında birey, toplum, bilim ve teknoloji için vazgeçilmez bir unsur olduğunun farkında olarak matematiği sevdirme hayalini kurduk. Bu amaçla düzenlediğimiz sosyal sorumluluk projemiz olan Matematik Yarışmaları ile on yılda toplam 3.450 okul ve 13.800 öğrenciye ulaştık.    

 

Evrensel dil olan matematik, dünyanın neresine giderseniz gidin konuşabileceğiniz, anlaşabileceğiniz, söylediğinize anlam katan tek şeydir. Yayılma alanına ve derinliğine sınır konamayan bir bilimdir, bir sanattır.  

Bu nedenle, matematiğe olan katkımızı ve desteğimizi sürdürebilmek amacıyla 2016 yılında Türk Matematik Derneği ile birlikte “matematiğin gözünden imaginary” projesine ortak olduk.

Gelişen ve hızla değişen dünyada, çağdaş yaşamla iç içe olan matematiği sevdirmek için, OYAK Çimento A.Ş. Şirketleri olarak organizasyonuna katkıda bulunduğumuz bu serginin daha güzel yarınlara vesile olmasını ümit ediyoruz” dedi.

 

Daha sonra konuşan Türk Matematik Derneği Başkanı Prof. Dr. Betül TANBAY “Dünyada, 35’ i aşkın ülkede, 170 den fazla ücretsiz sergi ile 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçiye ulaşan, “IMAGINARY- açık matematik” Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından oluşturulmuş ve dünyanın her yerinden işbirlikleriyle günden güne gelişen, genişleyen etkileşimli ve dinamik bir internet platformudur.” dedi. Prof. TANBAY, Dünyada gezen benzerleri incelenerek İstanbul’da tamamen yeniden üretilen sergide, iki büyük dokunmatik ekranda SURFER ve CINDERELLA programlarının denenebildiğini, SURFER programı ile form ve formül arasındaki ilişki hakkında etkileşimli bir biçimde deneyim kazanıldığını; CINDERELLA programının simülasyon, düzensizlik, simetri gibi konuları eğlenceli yolla birleştiren etkileşimli uygulamaların bir derlemesi olduğunu; MORENAMENTS programında ise 17 simetri grubundan birini seçerek kendi simetrik motiflerini oluşturulup, geometrik özelliklerin keşfedilip, döndürme ve merkezleriyle yansıma eksenlerinin iç yapısını incelenebildiğini belirtti.

Sergide Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa KİBAR sergi organizasyonundan dolayı Türk Matematik Derneği ve OYAK Adana Çimento’ya teşekkürlerini iletti.

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.