LYS-4 sosyal bilimler sınavı sona erdi
ANKARA
Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sosyal bilimler oturumu (LYS-4) sona erdi.
Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava, 538 bin 885 aday başvuru yaptı.
Sınav tek oturumda uygulandı ve 135 dakika sürdü. Adaylar, LYS-4'te tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testlerini cevaplandırdı.
Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce, adayların sınav binalarına alınma işlemi tamamlandı. Saat 09.45'ten sonra gelen adaylar sınav binalarına alınmadı.
Adaylar yarın LYS-1 matematik sınavına, 17 Haziran Cumartesi LYS-2 fen bilimleri ve LYS-5 yabancı dil sınavına, 18 Haziran Pazar günü ise LYS-3 edebiyat-coğrafya sınavına girecek.
3 açık uçlu soru
Tarih testi ve coğrafya-2 testlerinde birer soru, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan bir soru, kısa cevaplı olacak.
Adaylar bu soruların yanıtını, cevap kağıdının ilgili alanında (cevap kağıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacak. Cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler, optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru yazılan ancak kodlanmayan veya yanlış ve eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.
Adaylar, birinci ve ikinci testin (tarih testi ve coğrafya-2 testi) cevaplama süresi içinde, üçüncü testin (felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamayacak.
Üniversite adaylarının LYS heyecanı
Üniversite adayları, LYS-4 sosyal bilimler sınavında sorulara doğru cevap verebilmek için ter dökerken, okul bahçelerinde bekleyen aileler de çocukları için dua ediyor.
LYS sosyal bilimler oturumuna girmek için okullara gelen öğrenciler, giriş belgeleri, kimlikleri ve üzerleri kontrol edildikten sonra sınıflara alındı.
Bina sınav sorumlusu tarafından 09.45'te okul kapısı kapatılarak, sınavın başlamasına 15 dakika kala sınıflara aday alınmadı.
"Benim için dönüm noktası"
Bazı öğrencilerin sınava yetişmek için koştukları görüldü.
Sınava girecek öğrenciler, heyecanlı olduklarını, çalışmalarının karşılığını almaya geldiklerini ifade etti.
Öğrenci Sümeyye Aydoğan, heyecanını yenmesi gerektiğine işaret ederek, "Bu benim için dönüm noktası. Heyecanımı bastırmak için son günlerde dersleri bırakıp genellikle kendime vakit ayırdım. Uyku düzenimi oturttum. Onun dışında ekstra bir şey yapmadım." diye konuştu.
"Heyecan, stres falan, unutmuşum"
Sınava geç kalan İsmail Uslu, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki görevlilerin kendisine "Artık alamıyoruz" dediğini söyledi.
Bunun kendi hatası olduğunu belirten Uslu, "Aslında yanlışlıkla büyük kampüse gitmişim. Buraya yönlendirdiler. Biraz da orada oyalandık, geç kaldık. Kuralı biliyordum da heyecan, stres falan, unutmuşum sabah kalktığımda." dedi.
Okul bahçesinde bekleyen bazı aileler de çocuklarına destek olmak için Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.
Muhabir: Yasemin Kalyoncuoğlu-Orhan Onur Gemici
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.