Libya'da gerginlik sürüyor...

Libya'da gerginlik sürüyor...
 Türkiye tarihinin en büyük tahliye operasyonuna girişen Ankara, 18 binden fazla kişiyi tahliye etti.08.01: CHAVEZ: "ABD, LİBYA'YI İSTİLA EDECEK"Venezuela...


 

Türkiye tarihinin en büyük tahliye operasyonuna girişen Ankara, 18 binden fazla kişiyi tahliye etti.

08.01: CHAVEZ: "ABD, LİBYA'YI İSTİLA EDECEK"

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi kınamayacağını yineleyerek, ABD'nin petrol kaynaklarını ele geçirmek için Libya'yı istilaya hazırlandığını öne sürdü.

Chavez, devlet üniversitelerinden yeni mezunlara hitap ettiği konuşmasında, Libya'yla ilgili yalanlar kampanyası yürütüldüğünü ifade ederek, "O'nu (Kaddafi) kınamayacağım. Dostum olan birini kınamak alçaklıktır" dedi.


Hugo Chavez, televizyondan da yayımlanan konuşmasında, Kaddafi'nin iktidardan uzaklaştırılması kampanyasının arkasında Amerikan hükümetinin bulunduğunu savundu.


Venezuela muhalefeti, Kaddafi'yle yakın ilişkileri bulunduğu için Chavez'i şiddetle eleştiriyor.


06.43:BM'NİN İNSANİ İŞLER SORUMLUSU AMOS, LİBYA'YA KOMŞU ÜLKELERİN SINIRLARINI AÇIK TUTMAYA DEVAM ETMESİNİ İSTEDİ


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işlerden sorumlu yardımcısı Valerie Amos, Libya'dan devam eden göç dalgası nedeniyle Libya'ya komşu ülkelerin sınırlarını açık tutmaya devam etmelerini istedi.


BM'de gazetecilere konuşan Amos, başkent Trablus ve çevresinde devam eden çatışmalar nedeniyle uluslararası yardım kuruluşları olarak bölgeye giremediklerini, bu yüzden de gıda, yiyecek ya da diğer olası sıkıntılar hakkında kesin bilgi edinemediklerini belirtti.


Tunus ve Mısır gibi Libya'ya sınırlarını açık tutan ülkelere teşekkür eden ve Libya'dan gelenleri ülkelerine alan bu ülkelerden uygulamayı devam ettirmelerini isteyen Amos, ''Bugüne kadar Libya'dan 61 bin kişi Mısır'a, 40 bin kişi Tunus'a, bin kişi de Nijer'e sığındı'' diye konuştu.


Özelllikle bu üç ülkenin son derece dostça ve cömert davrandığını belirten Amos, Tunus'ta insanların kapılarını Libya'dan gelenlere açtığını, evlerinde misafir ettiklerini de söyledi.


Amos, sorular üzerine, Libya'da insanların en çok gıda, petrol ve ilaç sıkıntısı çektikleri yönünde ellerinde bilgi olduğunu vurguladı.

 

TAHLİYELER TAMAMLANDI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görevin bittiğini söyledi. Davutoğlu, artık Libya'ya yardım götüreceklerini açıkladı. Türkiye tarihinin en büyük tahliye operasyonu başarı ile tamamlandı. Libya'yı saran şiddet olayları ardından 25 bin vatandaşı için harekete geçen Ankara, bin 91'i yabancı toplam 18 bin 375 kişiyi tahliye etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Trablus Havalimanı'n-da ve Bingazi Limanı'nda tahliye için bekleyen Türk'ün kalmadığını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da tahliye operasyonunun başarı ile tamamlandığını bildirdi.

Sıra gıda yardımında

Tahliye sırasında çok başarılı koordinasyon sağlandığını söyleyen Davutoğlu, ikinci aşamaya geçmenin hazırlıkları içinde olduklarını, ifade etti. Bunun da Libya halkına gıda yardımının sağlanması olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu konudaki temasların sürdüğünü, Türkiye'nin hazırlıklarının tamam olduğunu ve talep edilmesi halinde yardımı hemen harekete geçirecek şekilde hazır tuttuklarını söyledi. Davutoğlu, büyük bir gıda ihtiyacına gerek kalmamasını temenni ederek, ancak ihtiyaç duyulması halinde Libya halkının Türkiye'nin bütün imkanlarını kendileri için seferber ettiğinden emin olabileceğini bildirdi.

Tahliye edilenlerin bini yabancı

Başbakanlık Afet ve Acil Yardım Durum Yöne-timi'nden yapılan açıklamada, Libya'dan 16 tarifeli, 25 özel tahliye ve 22 askeri olmak üzere, toplam 63 uçak, 3 gemi, 1 firkateyn ve özel şirketler tarafından havayolu ile toplam 18 bin 375 kişinin Türkiye'ye getirildiği bildirildi. Getirilen yolcuların 1.091'i yabancı uyrukludur. Samsun ve Ankara Feribotları dün Trablus Limanı'na varırken İDO'ya ait Osmangazi Feribotu Misurata Limanı'na, Orhangazi Feribotu ise Ras Lanuf Limanı'na ulaştı" denildi.

YUNUS'U TOPRAĞA VERDİK

Libya'daki olaylarda Trablus'ta vurularak öldürülen Yunus Emre Çelik'in cenazesi, Trabzon'un Yomra İlçesi'ne bağlı Oymalıtepe Beldesi'nde toprağa verildi. Bakan Özak da katıldı Çelik için Tepeköy Camii'nde düzenlenen cenaze törenine, Devlet Bakanı Fa- ruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çelik'in cenazesi, Trabzon Müftüsü Veysel Çakı tarafından ikindi vakti kıldırılan cenaze namazının ardından aynı mahalledeki aile mezarlığına defnedildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.