'Kuzey Irak referandumun iptal edilmesi gerekir..'

'Kuzey Irak referandumun iptal edilmesi gerekir..'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kuzey Irak'ın geri adımı önemli bir adımdır ama yetersizdir. Bu referandumun iptal edilmesi gerekir." dedi.

ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluIrak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararını dondurma teklifine ilişkin "Kuzey Irak'ın geri adımı, önemli bir adımdır ama yetersizdir. Bu referandumun iptal edilmesi gerekir." dedi. 

Bakan Çavuşoğlu ve Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behcet Pacolli, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Kosovalı meslektaşı ile gerçekleştirilen görüşmelerde Türkiye ve Kosova arasındaki ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığını belirten Çavuşoğlu, "Görevine kısa bir süre önce başlayan değerli Behcet kardeşim, ilk ziyaretlerinden birisini Türkiye'ye gerçekleştirdi ve biz bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Kosova'nın tanınması, uluslararası örgütler nezdinde statü elde etmesi ve Avrupa-Atlantik kuruluşlarına entegrasyonunun Türkiye için önemli olduğunun altını çizerek, "Bugüne kadar verdiğimiz desteği bundan sonra da artırarak devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Kosova'nın güçlü olması önceliğimiz"

Kosova'nın ekonomik anlamda kalkınmasının önemine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Kosova'nın her alanda güçlü olması ve kendi ayaklarının üzerinde durması bizim önceliğimizdir. Bu bakımdan Kosova'nın ekonomisini güçlendirici yatırımlarda Türkiye ve Türk firmaları olarak önemli rol oynayacağız. Ticaret hacmimizi artıracağız." dedi.

Çavuşoğlu, "Bölgenin istikrarı önemli ama bölgenin güvenliği ve istikrarı bakımından Kosova'nın güvenliği ve istikrarı hayati derecede önemli. Biz bunun farkındayız." ifadelerini kullandı.

"FETÖ ile mücadelede Kosova'yı yanımızda görmeyi istiyoruz"

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele konusuna da değinen Çavuşoğlu, "FETÖ ile mücadelede kardeş Kosova'yı daha güçlü bir şekilde yanımızda görmeyi istiyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, gerçekleştirilen görüşmelerde FETÖ ile mücadele konusunda atılacak adımların da görüşüldüğünü belirterek, "Özellikle kardeş Kosova'dan, Kosova hükümetinden, FETÖ'nün Kosova'daki faaliyetlerine yönelik somut adımları beklememiz bizim en doğal hakkımızdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Yanlış hesap Bağdat'a varmadan döndü"

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin ziyaretine ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, "Kuzey Irak'ın geri adımı, önemli bir adımdır ama yetersizdir. Bu referandumun iptal edilmesi gerekir." yanıtını verdi. Bu yanlış hesabın Bağdat’a varmadan döndüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin referandum yapması halinde masada çok daha güçlü olacağını düşündüğünü ancak çok daha zayıf bir noktada bulunduğunun herkes tarafından görüldüğünü ifade etti. 

Barzani’nin bu hamlesiyle Kürt halkını kendi arkasında birleştireceğini hesapladığını fakat bu adımla Irak’taki Kürtleri böldüğünü anlatan Çavuşoğlu, Barzani’nin ayrıca daha fazla hak elde edeceğini iddia ederek bölgedeki Kürtleri kandırdığını ancak gelinen noktada de facto olarak kullandığı hakların bile elinden gittiğini vurguladı. 

Sınır kontrolünde Türkiye’nin muhatabının merkezi yönetim olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, tartışmalı Kerkük bölgesindeki petrol rezervlerinin de merkezi yönetimde olduğunu ve dolayısıyla merkezi yönetimin Türkiye üzerinden dünyaya ihracat yapmak istediğini, bu konudaki iş birliğinin artacağını söyledi. 

Sınır kapılarının kontrolünün de esasen merkezi hükümete ait olması gerektiği halde ülkede yaşanan sorunlar ve terörle mücadele gibi konular nedeniyle, bölgesel yönetimin de facto durum yaratarak sınırların öbür tarafını kontrol etmeye başladığını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti: 

“Bizim de bölgesel yönetime tavsiyemiz çatışma olmadan, Kürt kardeşlerimize de daha fazla zarar vermeden Bağdat’ın bu taleplerinin yerine getirilmesi. Bundan sonraki süreçte, bu kapılar Bağdat'ın eline geçtikten sonra ilave sınır kapısı açılacaksa açarız. Ticaretimizi artırma konusunda yine bir irade ortaya koyduk dün. Dolayısıyla ilişkilerimizin geleceği bakımından, yeni sayfaların açılması bakımından dünkü ziyaret çok önemliydi. Bundan sonraki süreçte adımlarımızı atarken merkezi yönetimin taleplerini ve attığı adımları adeta kriter olarak alacağız. Fakat bu adımları atarken bu referandumdan sonra çok dikkatli davranacağız. Zaten bu referandumda zor şartlar altında olan Irak’taki Kürt kardeşlerimizin zarar görmemesi için hep dikkatli davrandık.” 

Bakan Çavuşoğlu, PKK’ya yönelik Irak ile birlikte adım atmak gerektiğinin altını çizdi. Irak’ın DEAŞ’tan kurtulmak üzere olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bu ülkenin içinde bulunduğu durumdan en çok faydalananın PKK olduğunu ve Kuzey Irak’ta bazı Kürt partileri ve yönetimden bazılarının PKK’ya destek verdiğini anlattı. 

Çavuşoğlu, “Elbette bunun da hesabı sorulacaktır ama diğer taraftan PKK’nın da Irak’tan temizlenmesi için Irak yönetimiyle elbette birlikte adım atmak isteriz. Tüm gücümüzle havadan karadan gerekli mücadeleyi zaten yapıyoruz. Kendi topraklarımızda PKK’yı nasıl etkisiz hale getirdiysek Irak topraklarında da PKK’yı etkisiz hale getireceğiz. Suriye’de bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Kendi güvenliğimiz için ne gerekiyorsa o adımı atacağız." diye konuştu.

Muhabir: Uğur Çil, Meltem Bulur, Ecenur Çolak

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.