Gazze'deki hükümet: İsrail'in Gazze'ye 471 gün sürdürdüğü saldırılarında 61 bin 709 Filistinli öldü
Gazze
Maruf, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi avlusunda düzenlediği basın toplantısında 471 gün süren İsrail saldırılarına ilişkin bilgi verdi.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı, "İsrail'in Gazze'de işlediği soykırım 61 bin 709'dan fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. 47 bin 487 kişinin cenazesi hastanelere ulaştırıldı, 14 bin 222 kişinin cesedi enkaz altında kayboldu. Yaralıların sayısı 111 bin 588'e ulaştı." dedi.
Maruf, "İsrail ordusu Gazze'de 214'ü soykırım sürecinde doğanlardan olmak üzere 17 bin 881 çocuğu öldürdü, 38 bin çocuğu yetim bıraktı." ifadesini kullandı.
İsrail saldırılarında Gazze'de 1155 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini aktaran Maruf, bu saldırılarda 205 gazeteci ile 194 sivil savunma görevlisinin de can verdiğini belirtti.
Maruf, İsrail ordusunun Gazze'de 6 binden fazla Filistinliyi alıkoyduğunu, bunlardan onlarca kişinin tutuldukları hapishanelerde işkence altında can verdiğini aktardı.
İsrail saldırıları sebebiyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze'de 2 milyon kişinin yerinden edildiğini hatırlatan Maruf, bazı kişilerin en az 25 kez yerinden edildiği ve hiçbir hizmetin bulunmadığı şartlarda hayata tutunmaya çalıştığını kaydetti.
Maruf, "İşgalci İsrail Filistinli ailelere karşı 9 bin 268 katliam gerçekleştirdi ve tüm fertleri ölen 2 bin 92 ailenin kaydı nüfustan silindi." dedi.
İsrail saldırılarının hedefi olan 4 bin 889 aileden yalnızca bir ferdin geride kaldığını aktaran Maruf, Gazze'de hayatını kaybeden kadınların sayısının 12 bin 316 olduğunu belirtti.
Maruf, İsrail saldırılarında insani yardım dağıtan 736 kişi ile 3 bin 500 memurun öldüğünü aktardı.
İsrail saldırılarından eski ABD Başkanı Joe Biden hükümetini sorumlu tutan Maruf, ilk belirlemelere göre Gazze'deki zararın 50 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.
Maruf, İsrail'in 15 aydan uzun süre devam ettirdiği saldırılarında 450 bin konutun zarar gördüğüne dikkati çekerek, 170 bin konutun tamamen, 80 bin konutun büyük ölçüde, 200 bin konutun da kısmen yıkıldığını söyledi.
Gazze'de İsrail saldırılarının konut sektörüne zararının 25 milyar doları aştığını belirten Maruf, sağlık sektöründeki duruma değindi.
İsrail'in sağlık sektöründe bıraktığı zarar 3 milyar dolara ulaştı
Maruf, İsrail'in Gazze'de 34 hastane, 80 sağlık merkezi ve 212 sağlık kuruluşunu hizmet dışı bıraktığını vurguladı.
İsrail saldırılarında 191 ambulansın kullanılmaz hale geldiğini belirten Maruf, sektördeki zararın 3 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
İsrail saldırılarında Gazze'de 12 bin 800 öğrenci öldü
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Maruf, İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 927'si tamamen yıkılan 1661 üniversite, okul ve eğitim merkezinin zarar gördüğünü aktardı.
Maruf, eğitim için kullanılan 734 yapının kısmen zarar gördüğünü belirterek, İsrail saldırılarında 12 bin 800 öğrenci ile yaklaşık 800 eğitim çalışanının can verdiğini söyledi.
İsrail'in saldırılarıyla yaklaşık 785 bin Filistinli öğrencinin eğitim almasını engellediğinin altını çizen Maruf, bu sektördeki hasarın 2 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti.
Maruf, Gazze'de 216 hükümet binasının tamamen yıkıldığını, 60'ının da zarar gördüğünü kaydederek, bu sektördeki zararın 1 milyar doları aştığını belirtti.
Gazze'de İsrail saldırılarının altyapıya verdiği zarara değinen Maruf, 3 bin 680 kilometre uzunluğuna tekabül eden elektrik şebekesi ile 16 bin 266 güneş enerjisi panelinin zarar gördüğünü ifade etti.
Maruf, 7 Ekim 2023'ten önce bile temiz suya erişimde sıkıntı yaşanan Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında 335 kilometre uzunluğuna denk gelen su şebekesi, 496 deniz suyu arıtma tesisi, 111 su tankı, 120 su tankeri, 717'si kullanılmaz hale gelen 1698 su kuyusunun zarar gördüğüne dikkati çekti.
Gazze'de 665 kilometre uzunluğuna tekabül eden kanalizasyon ağının zarar gördüğünü belirten Maruf, 65 arıtma tesisi ile 3 bin 916 kilometreye denk gelen yol ve caddenin zarar gördüğünü aktardı.
Maruf, hizmet ve altyapı sektöründeki hasarın 4 milyar dolara ulaştığını vurguladı.
İsrail saldırılarının Gazze ekonomisine verdiği zarara değinen Maruf, toplam 185 bin metrekare tarım arazinin zarar gördüğünü belirtti.
Maruf, 49 tarım deposu, 6 bin büyük ve küçük baş hayvan, bin tavuk ve kümes hayvanı çiftliği, uzunluğu binlerce metreye ulaşan sulama şebekesi ve 35 balık çiftliğinin İsrail saldırılarında zarar gördüğünü kaydetti.
Gazze'de 2 bini tamamen yıkılan 3 bin 725 sanayiyle ilgili yapının zarar gördüğünü aktaran Maruf, 12 bin 583'ü tamamen yıkılan 23 bin ticari işletmenin zarar gördüğüne vurgu yaptı.
Maruf, bu sektördeki zararın 6 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Gazze'de 111'i tamamen yıkılan 229 turizm tesinin zarar gördüğünü belirten Maruf, 291 arkeolojik alanın İsrail saldırılarında hasar aldığını ve bu sektördeki zararın yarım milyar dolar olduğunu ifade etti.
Maruf, ulaşım sektöründe 25 bini araba, 1000'i balıkçı teknesi ve 1000'i de belediye ve sivil savunma aracı olmak üzere 30 bin aracın zarar gördüğünü söyledi.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı, bu alanda 1,5 milyar dolarlık zararın meydana geldiğine dikkati çekti.
Maruf, Gazze'de 579 kilometre uzunluğuna denk gelen iletişim ve haberleşme ağının zarar gördüğünü, şebeke, ekipman ve techizatlarda meydana gelen zararla birlikte sektördeki kaybın 1,5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte enkaz altından 9 kişinin naaşı çıkarıldı
İsrail'in 15 ayı aşkın süren saldırılarının ardından ateşkese varılan Gazze Şeridi'nde, son 24 saatte 9'u enkaz altından çıkarılanlar olmak üzere 11 Filistinlinin naaşı hastanelere nakledildi.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun saldırıları sonucu ölenler ve yaralananlarla ilgili son bilgiler paylaşıldı.
Son 24 saatte hastanelere 11 kişinin cansız bedeninin ulaştırıldığı aktarıldı.
İsrail saldırıları sonucu yıkılan binaların enkazından 9 Filistinlinin cenazesinin çıkarıldığı, 2 kişinin ise aldığı yaralar sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.
Ayrıca, son 24 saatte İsrail saldırısında yaralanan 4 Filistinlinin hastaneye ulaştırıldığı kaydedildi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda yaşamını yitiren ve cenazesi hastanelere ulaştırılan Filistinlilerin sayısının 47 bin 498'e, yaralıların sayısının ise 111 bin 592'ye çıktığı ifade edildi.
İsrail'in Gazze'ye 471 gün sürdürdüğü saldırılarında yıkılan binaların enkazında ve sağlık ile sivil savunma ekiplerinin ulaşmasını engellediği bölgelerde binlerce Filistinlinin cenazesi bulunuyor.
Hamas ile İsrail arasında ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından kısıtlı imkanlara rağmen sivil savunma ekipleri Gazze'de kaybolan Filistinlilerin cenazesine ulaşmaya çalışıyor.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi verilerine göre, Gazze Şeridi'nde 14 bin 222 kişi İsrail saldırısı sonucu yıkılan binaların enkazında kayboldu.
Gazze'de 983 cami tamamen yıkıldı
Maruf, İsrail'in Gazze'de dini yapıları da hedef aldığına vurgu yaparak, 983'ü tamamen yıkılan 1129 caminin zarar gördüğünü, 1'i tamamen yıkılan 3 kilisenin hasar aldığını aktardı.
İsrail ordusunun Gazze'de 19 mezarı yıkarak yüzlerce kişinin cesedini çaldığını söyleyen Maruf, İsrail saldırılarında Gazze'de 1062 kültür ve spor merkezinin zarar gördüğünü, bunlardan 488'inin tamamen yıkıldığını bildirdi.
Maruf, sektördeki zararın 2 milyar dolar olduğunu ifade etti.
Gazze'de İsrail saldırılarından medya sektörünün de etkilendiğini belirten Maruf, tüm kanallar, radyo istasyonu ve yapım şirketlerini barındıran 262 kuruluşun zarar gödüğünü bunlardan, 182'inin binasının tamamen yıkıldığını belirtti.
Maruf, sektörün 600 milyon dolarlık zararının bulunduğunu aktardı.
"Gazze Şeridi'ni insani felaket bölgesi ilan ediyoruz"
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı, "Gazze Şeridi'ni yaşam için gerekli olan hiçbir ihtiyacın bulunmadığı insani felaket bölgesi ilan ediyoruz." ifadesini kullandı.
Uluslararası kurum ve kuruluşlara acil ve hızlı harekete geçme çağrısı yapan Maruf, Gazze halkının açlık, susuzluk ve soğuk sebebiyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Maruf, Gazze'de acilen 200 bin çadır ve 60 bin taşınabilir ev ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, barınma konusundaki yardımların hızla yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.
Gazze'de ateşkesin ardından İsrail ordusu Batı Şeria'da saldırıların şiddetini artırdı
Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının 19 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin ardından İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da saldırıların şiddetini artırdı.
Son 24 saatte Batı Şeria'nın kuzeyine 3 hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, hava saldırılarında en az 15 Filistinli öldürüldü.
Gazze'de ateşkesin ilan edilmesinin ardından, İsrail ordusunun 21 Ocak'ta bölgeye geniş çaplı saldırılarını başlatmasından bu yana 50'den fazla Filistinlinin öldürüldüğü, 100'den fazlasının da gözaltına alındığı öne sürüldü.
Açıklamada işgal altındaki Batı Şeria'ya İsrail saldırılarının devam edeceği belirtildi.
Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı'nda, patlayıcılarla havaya uçurulan evlerin sayısının 23 olduğu açıklandı.
Patlamaların etkisiyle Cenin kampındaki pek çok evin ve kamp yakınındaki Cenin Devlet Hastanesi'nin de camları kırıldı.
İsrail ordusu keyfi eylemleriyle Filistinlilerin canına ve malına zarar veriyor
İsrail ordusu, baskınlar, hava saldırıları, sivil yerleşim yerlerini havaya uçurma ve altyapıyı askeri iş makineleriyle tahrip etme, Filistinlileri göçe zorlamanın yanında farklı eylemlerle Filistinlilerin canına ve malına keyfi olarak zarar verme yoluna da başvuruyor.
İsrail ordusunun bugün Cenin Mülteci Kampı'nda açtığı ateş sonucu 73 yaşındaki Velid Muhammed Ali Lehluh isimli Filistinli hayatını kaybetti. Bir süre önce Tulkerim'de düzenlenen saldırılarda ise Saddam Iyad Receb isimli 11 yaşındaki Filistinli çocuk ağır yaralanmıştı. Cenin'e yönelik saldırıların beşinci gününde, İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu başından vurulan 2,5 yaşında bir bebek de hayatını kaybetmişti.
Öte yandan Batı Şeria'nın genelinde kurulan askeri kontrol noktaları Filistinlilerin hayatını yaşanmaz hale getirmeye devam ediyor. Filistinliler kontrol noktalarında bazen 4-5 saat beklemek zorunda kalıyor. Ramallah yönetimine ait ambulanslar da kontrol noktalarında bekletiliyor.
Sosyal medyaya yansıyan bazı görüntüler İsrail askerlerinin Filistinlilere zarar vermekten keyif aldığını gösteriyor.
İsrailli hesaplar tarafından sosyal medyada dolaşıma sokulan bir görüntüde, İsrail askerleri Cenin'de 23 evin havaya uçurulduğu saldırıyı insansız hava aracı kamerasından takip ederek geri sayım yapıyor ve patlamalar gerçekleştikten sonra kutlama sesleri duyuluyor.
Tulkerim'den gelen bir diğer görüntüde ise İsrail ordusuna ait bir kamyonun, yolda hızla seyrederken bir meyve-sebze satıcısının kaldırımdaki tezgahına keyfi bir şekilde çarparak dağıttığı, çevrede bulunan kişilerin ise kendilerini güçlükle kenara attığını yer alıyor.
Filistin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı
Öte yandan Filistin yönetimi, İsrail'in Batı Şeria'ya yönelik saldırılarının durdurulması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) acil toplanmasını talep etti.
İsrail Savunma Bakanı, işgalin süreceğini söylemişti
Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı'na yönelik 21 Ocak'ta bir saldırı başlatan İsrail ordusu, bir hafta geçmeden 27 Ocak'ta saldırılarını Tulkerim'e taşıdı.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Cenin'deki askerlere ziyaretinde, İsrail ordusunun saldırı bittikten sonra mülteci kampında "kalmaya" devam edeceğini; işgalini sürdüreceğini söylemişti.
Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşması
Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girmişti.
Anlaşma kapsamında 27 Ocak Pazartesi günü, Netzarim Koridoru Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılmıştı.
Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusunun 8 ay süren işgalinin ardından 1 Şubat’ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açılmıştı.
Esir takasının ilk dört turunda, İsrail hapishanelerindeki 583 Filistinli esir ile Gazze’deki 13 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.
Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasına göre, 42 günlük birinci aşamada, 1900'ün üzerinde Filistinli esir ve 33 İsrailli esirin serbest bırakılması bekleniyor.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.