Kriz sınırı aştı...

Kriz sınırı aştı...
120 polisin öldürüldüğü iddia edilen Suriye'nin Cisr üş Şuğur kenti tanklarla kuşatılırken, Beşşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad'a bağlı birlikler...



120 polisin öldürüldüğü iddia edilen Suriye'nin Cisr üş Şuğur kenti tanklarla kuşatılırken, Beşşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad'a bağlı birlikler de operasyona katıldı. "Hayalet şehir"de sıkışan halk Türkiye sınırına dayandı. 50 bin nüfuslu şehrin çoğu boşaltılırken, Türkiye sınırını geçen 351 Suriyeli, Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kente yerleştirildi

Hafta sonunda 120 polisin öldürüldüğü Türkiye sınırına 20 km uzaklıktaki Cisr üş Şuğur kenti, tanklarla kuşatılırken, bölge halkı saldırıya maruz kalacakları korkusuyla evlerini terk etmeye başladı. Suriye'deki olaylardan kaçan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 351 kişi, Hatay'ın Altınözü ilçesi Karbeyaz köyü yakınlarından giriş yaparak Türkiye'ye sığındı. Guardian gazetesinin görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre, yaklaşık 50 bin nüfuslu kent büyük ölçüde boşaltıldı. Hastaneler faaliyetlerini durdurdu ve Pazar günkü isyanın karargahı olan istihbarat merkezi yağmalandı. Cisr üş Şuğur kuşatması, Tunus ve Mısır isyanlarından ilham alan halk ayaklanmasının dönüm noktalarından birine işaret ediyor.

'BEŞ TON DiNAMiT' iDDiASI

Kentte tam olarak ne yaşandığı belirsiz. Bir görgü tanığı, Guardian'a, "güvenlik merkezinde bazı subayların isyanı destekledikleri için vurulduklarını" belirtti. Bir başka görgü tanığı da "bazı subayların isyancıların tarafına geçtiğini" doğruladı. Suriye hükümeti ordu içinde isyan yaşandığına dair bilgi vermezken, "sivillerin silahlara sarılıp güvenlik güçleriyle çatıştığını" bildirmekte ısrar eden Suriye yönetimi, bu kez "devlete ait silahların sivillerin eline geçtiğini, kaybedilen cephane içinde 5 ton dinamit bulunduğunu" da iddia etti.

MAHiR'iN BiRLiKLERi DEVREDE

Suriyeli insan hakları eylemcisi Mustafa Osso, hükümet güçlerinin muhtemel bir operasyon için Cisr üş Şuğur kasabasına yöneldiklerini belirtti. Halen Suriye'de olan Osso, Beşşar Esad'ın kardeşi Mahir'in komutanlığını yaptığı 4. Tümen'den bazı askerlerin de kasabaya ilerleyenler arasında olduğunu ifade etti.

Yüzlerce Suriyeli'nin Türkiye sınırına dayandığı sırada bazılarının sınırı geçiş sırasında Suriyeli güvenlik güçleri tarafından vurulması sonucu yaralandığı da gelen haberler arasında. Halep'te ise binlerce çiftçinin tarım arazilerine kaçtığı düşünülüyor.

Eğer Cisr üş Şuğur bölgesinde silahlı isyanın başladığına dair bilgiler doğrulanırsa, bu Suriye'de büyük bir halk kitlesinin ilk kez silahlı direnişe geçtiği anlamına geliyor. Bu arada, insan hakları aktivistleri Şam'da 59 kişinin öldüğünü belirtti. Bu sayının 100 civarında olmasından endişe ediliyor. İnsan hakları örgütleri, Suriye'de hükümet karşıtı protestoların başladığı Mart ayından beri şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısının 1300'ü geçtiğini bildiriyor.

BM'de 'kınama' trafiği

İngiltere Başbakanı David Cameron, "Ülkesinin ve Fransa'nın, Esad hükümetinin yaptıklarına karşı BM Güvenlik Konseyi'ne baskının kınanması için bir karar tasarısı önereceğini" açıkladı. Söz konusu taslak, Suriye'ye askeri müdahalede bulunulmasını ya da bu ülkeye yaptırımlar uygulanmasını öngörmüyor.

Türk esnaftan yardım seferberliği

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın Cisr eş Şuğur kasabasında yaşayan ve ülkelerindeki olaylardan kaçtıklarını iddia eden 351 Suriyeli'nin, Hatay'ın Altınözü ilçesinden Türkiye'ye geçtikleri bildirildi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kalabalık, daha sonra minibüslerle Türk Kızılayı tarafından nisan ayı sonunda Suriye'deki olaylardan kaçıp Türkiye'ye sığınanlar için Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kente yerleştirildi. Çadır kentte 5'er kişinin kalacağı 20 yeni çadır daha kurulurken, toplam çadır sayısının 100'e ulaştığı öğrenildi. Öte yandan Yayladağı ve Antakya esnafı, Türkiye sınırına yakın yerlerde bekleyen Suriyeliler için yiyecek ve giyecekten oluşan yardım malzemesi topladı. Bu arada Türk askerlerinin de Suriye sınırı boyunca önlemlerini artırdığı kaydedildi.

Suriyeli elçiyi 'istifa' ettirdiler

Suriye'nin Paris Büyükelçisi Lamia Şekkür, ülkesinde yaşanan olaylar nedeniyle istifa ettiğini ileri süren France 24 kanalına dava açıyor. Şekkür, kendi adını kullanıp kanalı telefonla arayan bir kadının canlı yayına bağlanarak, 'Suriye Büyükelçisi olarak istifa ettiği' yolunda açıklama yaptığını söyledi. Zor durumda kalan France 24 kanalı da iç soruşturma başlattığını bildirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.