Kritik yasalar TBMM gündeminde

Kritik yasalar TBMM gündeminde
Milyonlarca insanı ilgilendiren kritik yasalar 2013'te Meclis'e gelecek.Dokunulmazlık fezlekeleri ve Uludere raporu Meclis'in gündemindeki en önemli konular....


Milyonlarca insanı ilgilendiren kritik yasalar 2013'te Meclis'e gelecek.

Dokunulmazlık fezlekeleri ve Uludere raporu Meclis'in gündemindeki en önemli konular. 4. yargı paketi ile yeni anayasa çalışmalarının akıbeti de bu dönem netleşecek.

Milyonlarca insanı ilgilendiren kritik yasalar 2013'te Meclis'e gelecek. TBMM Genel Kurulu 2 Ocak'ta toplanarak yeni yılın yasama çalışmalarına başlayacak. Bütçe görüşmeleri nedeniyle aralık ayı içerisinde gündeme alınamayan önemli yasalar da birbiri ardına Meclis Genel Kurulu'na gelecek. Tartışmalara neden olan anadilde savunma hakkı ve dokunulmazlıkların kaldırılması konuları ise biraz daha ertelenecek.

4. YARGI PAKETİ GELİYOR

Kamuoyunun merakla beklediği 4. Yargı Paketi Meclis'in gündemine gelecek bir diğer önemli konu. Pakete göre vatandaş, tüm kamu hizmetlerini anadilinde alabilecek. İşkence suçları için zamanaşımı olmayacak. Askeri mahkemelerin verdiği kararlar için yeniden yargılanma yolu açılacak. Kamu hizmetlerine Kürtçe erişim mümkün olacak. Vicdani ret komisyon kararına bağlı olarak uygulanacak. Evlenen kadın kızlık soyadını kullanabilecek. Uzun süren yargılamaların önüne geçilecek.

ULUDERE RAPORU BU AY

Meclis'in gündeminde bir diğer tartışmalı konu Uludere raporu. Uzun süredir beklenen raporun açıklanması Uludere olayının yıldönümü nedeniyle bir müddet ertelendi. Raporun bu ay içerisinde İnsan Hakları İnceleme Komisyonu gündemine gelmesi ve kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Raporun içeriğini yeterli bulmayan CHP de alternatif çalışma hazırlığında.

DOKUNULMAZLIKLAR MART'A KALDI

Kamuoyunun merakla beklediği kimlerin dokunulmazlığının, hangi kriterler ile kaldırılacağına ilişkin çalışmalar sürüyor. Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu kurulması beklenirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, izlenecek yolun tespiti noktasında meselenin biraz daha olgunlaşması için acele edilmemesi talimatını verdi. AK Parti son MYK'da da ele alınan dokunulmazlıklar ve anadilde savunma hakkının Meclis'in gündemine mart ayında getirilmesi bekleniyor.

Anayasa görüşmelerinde karar

AK Parti'nin Başkanlık sistemi önerisi ile tıkanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu çıkış arayışlarını sürdürüyor. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından hafta içerisinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bugün bir araya gelecek. Görüşmelerin ardından anayasa yazımına 2013 yılında devam kararı alınması beklenirken merak edilen konu ise yeni tamamlanma tarihinin ne olacağı. Başbakan Erdoğan, bu sürenin uzun olmasını istemiyor. Uzlaşma sağlanamazsa anlaşabilecekleri partilerle veya yalnız yola devam etme kararlığında. Diğer partiler ise yapılan çalışmaların zayi olmaması için masadan kalkmamaktan yana.

Askerlik kanunu değiştiriliyor

AK Parti'nin, askeri personel, askeri öğrenciler ile erbaş ve erlerin disiplin konularını düzenleyen, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısı'nımasadaki önemli konulardan birisi. 49 maddeden oluşan kanun tasarısı subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler ile askeri okul öğrencilerini kapsıyor. Askeri personelin Silahlı kuvvetlerden ayrılması cezası, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda oluşturulacak Yüksek Disiplin Kurulları tarafından verilebilecek.

İçtüzük komisyonu 9 Ocak?ta

Meclis İçtüzük Uzlaşma Komisyonu da 9 Ocak'ta toplanacak. İçtüzükte yapılacak değişiklikleri görüşecek. Toplantılara katılmak isterse Meclis Başkanı başkanlık edecek. Onun olmadığı zamanlarda dönüşümlü başkanlık sistemi uygulanacak. Kararlar oybirliği ile alınacak.

HABER: ÇETİN ÇİFTÇİ / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.