Kofi Annan: Suriye planı uygulamıyor

Kofi Annan: Suriye planı uygulamıyor
Suriye'ye verilen sürenin dolması sonrası Türkiye başta olmak üzere dünyanın gözü Suriye'de....BM Genel Sekreteri Kofi Annan yaptığı son açıklamayla...



Suriye'ye verilen sürenin dolması sonrası Türkiye başta olmak üzere dünyanın gözü Suriye'de....

BM Genel Sekreteri Kofi Annan yaptığı son açıklamayla Suriye'nin planı tam olarak uygulamadığını ateşkes zemininin çok kırılgan olduğunu açıkladı.

Esed güçleri operasyonları durdurdu mu?

BM ve Arap Birliğinin özel temsilcisi Kofi Annan planına göre Suriye yönetimine verilen süre bu sabah dolarken sıcak bölgelerde çatışma ve operasyonların durduğu bildirildi.

Suriye'li muhalif yapılanmalardan sorumlu Hama Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Adnan, ülke genelindeki sıcak bölgelerde çatışma ve operasyonların durduğunu ve saat 06.00'dan önce bazı yerlerde patlamaların meydana geldiğini söyledi. Patlamalar hakkında ayrıntı edinilemiyor.

Muhalefet kaynaklarına dayanan bazı siteler, Şam'a yakın Zanadani kentinde gece saatlerinde operasyonlar olduğunu ve Şam'ın bazı semtlerinde ve Deyr Ez zor kentinde patlamaların meydana geldiğini kaydetti.

Ölü sayısı 8'e yükseldi

Suriye Genel Devrim Konseyi, bazı kentlerde tankların hala şehir merkezlerinde bulunduğunu ve operasyonların devam ettiğini bildirdi.

Konsey, Humus kalesinde kentin eski yerleşim birimine çok sayıda havan mermisi atıldığını ve ordunun henüz çekilmediğini belirtti.

Güvenlik güçlerinin Halep'in Meridyen bölgesinde cenaze törenine katılanlara ateş açtığını ve tutuklamalar gerçekleştirdiğini aktaran Konsey, İdlib, Hama, Şam ve Halep'in banliyölerinde askerlece açılan ateşte ölü sayısının 8'e çıktığını ve çok sayıda da kişinin yaralandığını duyurdu.

Dera'nın İnhil ilçesinde kontrol noktalarında hala askerlerin olduğunu kaydeden konsey, bazı yerlerde tankların gizlendiğini vurguladı. Tankların görülmemesi için etrafının kum torbaları ve toprakla kapatıldığını, buna rağmen görüntü çektiklerini ifade eden yerel aktivistler, Humus'ta keskin nişancıların ateşinin sürdüğünü söyledi.

Bu arada Suriye devlet televizyonu, Halep'te silahlı grupların saldırısında bir subayın öldüğünü 24 kişinin de yaralandığını duyurdu. Daha önce verilen haberlerde ölü sayısı 3 olarak kaydedilmişti.

Muhalifler: "Askeri operasyonlar durdu ama tanklar hazır halde bekliyor"

Suriye Genel Devrim Konseyi, Hama'da 1'i çocuk 2 kişinin, İdlib'de de 1 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Konseyden yapılan açıklamada, can kaybının sivil gösteri esnasında keskin nişancılar tarafından ateş açılmasıyla meydana geldiği belirtildi.

AA muhabirine telefonla bilgi veren "İnsan Hakları için Suriye Ağı" (SNHR) örgütü sözcüsü Ebu İbrahim, Şam ve çevresinde askeri operasyonların durduğunu ancak askeri birliklerin ve Şebbiha güçlerinin sokaklardan çekilmediğini belirtti.

Ebu Cafer isimli aktivist ise Şam'ın Zabadani bölgesinde askeri kontrol noktalarının arttırıldığını bildirdi. Muaz eş-Şami isimli diğer aktivist ise Şam'ın Madaya semtinde 6 tank ve 3 zırhlı aracın bulunduğu, Vadi Bedri bölgesinin tamamıyla kuşatıldığını iddia etti.

Sadece Halep kırsalındaki Telrifat bölgesinde 10 tankın görüldüğünü kaydeden Ebu Yusuf, "Suriye askerlerinin çekilmesi söz konusu değil. Tanklar sadece bir bölgeden diğer bölgeye intikal diyor" dedi.

İçişleri Bakanlığı, evlerini terk edenlere geri dönün çağrısı yaptı

Suriye İçişleri Bakanlığı'nın ülkedeki olaylar nedeniyle evlerini terk eden vatandaşlara geri dönme çağrısında bulunduğu bildirildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı ayrıca, vatandaşlardan yabancı medya organlarına inanmamalarını istedi.

AFAD: ''Türkiye'de bugün itibarıyla 24 bin 319 Suriye vatandaşı bulunmaktadır''

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye yönelik nüfus hareketlerine ilişkin Başkanlığın koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlarca çadır kentlerde ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verildiği belirtildi.

Dün ve bugün 125 Suriyelinin Türkiye'ye geldiği, 65 kişinin ise kendi istekleriyle geri döndüğü belirtilen açıklamada, bugüne kadar Türkiye'ye toplam 38 bin 800 Suriye vatandaşının giriş yaptığı bildirildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Bugün itibariyle Hatay'da 7 bin 326, Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 6 bin 116, Kilis'te 9 bin 213 ve Şanlıurfa'da (Ceylanpınar) bin 598 olmak üzere toplam 24 bin 253 Suriye vatandaşı ülkemizde barındırılmaktadır. Ayrıca, 32'si refakatçi, 34'ü hasta ve yaralı olmak üzere toplam 66 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle ülkemizde toplam 24 bin 319 Suriye vatandaşı bulunmaktadır.

Hatay'daki çadır kentlerde oluşturulan 35 sınıfta okul çağındaki 420'si kız, 385'i erkek olmak üzere toplam 805 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edilmektedir. Ayrıca Kilis'te bulunan 3 bin 561 Suriyeli çocuk ve gencin eğitim ve öğretime başlatılması için çalışmalar sürmektedir.

Ülkemize giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük olarak 3 öğün sıcak yemek verilmektedir.''

Türkiye'ye geçmek isteyen bir gruba Suriye askerler ateş açtı

Kilis'in Öncüpınar Gümrük Kapısı karşısındaki Esseleme Sınır Kapısı yakınlarında mevzilenen Suriye askerlerinin, Türkiye'ye mayınlı sahadan geçmek isteyen bir gruba ateş açtığı bildirildi.

Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı yakınlarında, bir grup Suriyeli mayınlı sahayı kullanarak, Kilis'e geçmeye başladı. Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 10-15 kişilik grubun Türkiye'ye geçişi sırasında silah sesleri duyuldu.

Suriye'nin yüksek tepelerinde mevzilenen askerlerin kısa süreli açtığı ateş sırasında panik yaşandı. Seken kurşunlardan bazılarının konteynerlere isabet ettiği belirtildi.

Ölen ve yaralanan olup olmadığının bilinmediği olayın ardından, Türkiye'ye geçen Suriyeliler, minibüslerle konteyner kente götürüldü. Ancak gecenin karanlığından yararlanan gruptaki bazı kişilerin tekrar Suriye'nin iç kesimlerine kaçtıkları bildirildi. Geçişlerin durması üzerine bölge yeniden sessizliğe büründü. Bölgede polisin güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Bu arada, Öncüpınar Gümrük Kapısı yakınlarında bulunan konteyner kentte kalan Suriyelilerin, BM'nin saldırıların bir an önce durdurulması yönünde Beşşar Esed yönetimine verdiği sürenin dolmasına az bir süre kala konteyner kentteki bekleyişi devam ediyor.

BAKAN DAVUTOĞLU SURİYE'DEKİ GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de bu sabahki ateşkes ilanının ardından durumu bütün kurumlarla yakından takip ettiklerini söyleyerek, şiddet olaylarında bir düşme eğilimi olduğunu, ancak kesin değerlendirme yapmak için henüz çok erken olduğunu bildirdi.

Davutoğlu, Suriye'de askerin şehirlerin dışına çıkmasının halkın üzerindeki baskıyı kaldırması anlamına gelmediğini, askerin kışlasına çekilmelisi gerektiğini belirtti...

Önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek NATO toplantısının gündeminde de Suriye konusunun ele alınacağını vurgulayan Bakan Davutoğlu, Suriye'nin gerçekleştirdiği sınır ihlallerini hem BM'de hem de NATO'da kayda geçirdiklerini ifade etti...

Türkiye'nin NATO'ya üye bir ülke olduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, Türkiye sınırı aynı zamanda NATO sınırıdır da dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.