Kardeş Mohaç Türk Yatırımcıları Bekliyor

Kardeş Mohaç Türk Yatırımcıları Bekliyor
Macaristan'ın güneyinde başkent Budapeşte'ye 200 km. mesafede Baranya bölgesindeki tarihi Mohaç şehri Türk yatırımcıları bekliyor.

mohacs.jpg

Kardeş Mohaç Türk Yatırımcıları Bekliyor

Macaristan'ın güneyinde başkent Budapeşte'ye 200 km. mesafede Baranya bölgesindeki tarihi Mohaç şehri Türk yatırımcıları bekliyor.

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) heyeti kardeş şehir Mohaç’a dostluk ve işbirliği ziyareti gerçekleştirdi.

Mohaç Belediye Başkanı Csorbai Ferenc, Başkan Yardımcısı Bognár Sándor, Dr. Pallos Dénes ve  Simon Gábor tarafından karşılanan Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Şavlı, Sedat Harputlu ve  TÜMİŞAD Basın Danışmanı ve Gazeteci Czuh János’dan oluşan heyet, öncelikle Belediye Meclis salonunda yapılabilecek işbirlikleri konularını ele alıp, karşılıklı görüşmelerde bulundu ve şehirdeki Organize Sanayi Bölgesi OSG ve tarihi yerleri gezerek Macar gelenekleri hakkında bilgi aldı. 

 

mohacs-2..jpg

İki dost ülke arasında işbirliğimizi geliştirilip küresel rekabette birlikte dik durmalıyız

Türk heyeti belediye binası meclis salonunda kabul eden Csorbai Ferenc açılış konuşmasında, Türk işadamlarını şehirlerinde görmekten çok mutlu olduklarını, uzun zamandır Beykoz Belediyesiyle kardeş şehir olarak yaptıkları kültürel programların iş adamlarımızın katkılarıyla ticari birlikteliklere de kapı açması gerektiğini belirtti.

Sözlerine şehrin tarihiyle ilgili bilgiler vererek devam eden Başkan “ 1526 yılında meydana gelen Mohaç meydan muharebesi  ulusların genişleme çabalarının sonucu meydana gelen bir olaydı. Biz bu muharebenin geçmişte kalmasını dostluğun ve güvenin iki dost ülke arasında daha da geliştirilip küresel rekabette birlikte dik durmayı temenni ediyoruz. Değerli meslektaşım Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın'ı Mohaç'a davet ediyorum ve sizler vasıtasıyla en kalbi selamlarını iletiyorum” dedi

Ayrıca Mohaç meydan muharebesinin 500’üncü yılını etkinliklerle kutlayıp ayrıştırıcı değil birleştirici bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkler Avrupa’da çok az sayıda millet için “Kardeş” terimini kullanır

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise, 1715'den vefat ettiği 1735 yılına kadar Macar kahraman II. Ferenc Rákóczi’yi Tekirdağ'da, Lajos Kossuth ’u Kütahya'da ve daha sonra Avrupa'nın en cesur kadını Thököly Imre'nin eşi İlona Zrínyi 317 sene önce İzmit Karatepe'de vefat edene kadar ağırladıklarını, bu iki kahramanı Türk halkının bağrına bastığını belirtti. Türklerin Avrupa’da çok az sayıda millet için “Kardeş” terimini kullandığını, bu milletlerden birinin Macar milleti olduğunu vurguladı. Başkan Osman Şahbaz “ Türkiye son 20 yılda sanayide ve ekonomik olarak çok yol aldı, şu anda ekonomik büyüklükte Dünya 16.’sı. Bunun yanı sıra Macaristana da çok sayıda yatırımcı bu dönemde geldi, gelmeye devam ediyor, birlikte yapacağımız çalışmalarla da yeni yatırımcılar gelmeye devam edecek. Biz Macar yatırımcılarıda Türkiyede yatırım yapmaya davet ediyoruz. Mevcut Macar yatırımlarının yanı sıra yeni yatırımcılar için birçok imkan var, karşılıklı bu imkanları değerlendireceğimize inancım tamdır. Ayrıca Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’a yoladığınız selamı da ileteceğim”dedi.  

Dostluk sadece kültürel alanda değil ekonomik alanda da meyvelerini vermelidir

Daha sonra söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Bognar Sandor, 500 yıla yakın bir geçmişin bizi birleştirdiğini, kültürel olarak iki ulusun benzerlikleri bulunduğunu belirtti. Kültürel yakınlığın yanı sıra ekonomik olarak birçok imkanın olduğuna dikkat çeken Sandor “ Dostluk sadece kültürel alanda değil ekonomik alanda da meyvelerini vermelidir. Tecrübeler gösteriyor ki birlikte çok başarılıyız. Üretim ve ticaretin yanı sıra turizmide bu kapsamda düşünmeliyiz. Öyle projeler gerçekleştirmeliyiz ki her iki taraf için getirisi yüksek olsun. “

Daha sonra heyetler arası görüşmelere geçildi. Heyetler ülkelerindeki yatırım imkanları hakkında birbirlerine önerilerde bulundu. Özellikle Mohaç şehrinde yapılacak yatırımlar için devlet desteğinin yüzde 50 civarında olması, bunun yanı sıra vergi muafiyetleri , Tuna nehrine yapılacak liman ve köprülerin nehir taşımacılığına katkısı vurgulandı. Hırvatistan ve Sırbistan ile sınır olan Mohaç şehrinin otoyollarla bu ülkelere olan bağlantıları da Türk heyeti için kayda değer bulundu.

Başkanlar yapılan sunumun ardından Basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Yerel medyanın yanı sıra ulusal ve çevre illerinden gelen basın mensuplarının ziyarete olan ilgisi gözlerden kaçmadı.

Heyetler daha sonra şehirdeki sanayi bölgesinde ve çeşitli işletmelerde incelemelerde bulundu, Türk heyetine verilen öğle yemeği sonrasında taraflar iyi niyet göstergesi olarak birbirlerine hediyeler verdiler ve Türk heyeti en kısa zamanda yeni projelerle birlikte çalışma temennileri ile şehirden ayrıldı. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.