Karadayı serbest bırakıldı

Karadayı serbest bırakıldı
Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı yaşından dolayı adli kontrolde tutulacak.VİDEO İÇİN TIKLAYINMAHKEMEDEN KARADAYI İLE...


Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı yaşından dolayı adli kontrolde tutulacak.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

MAHKEMEDEN KARADAYI İLE İLGİLİ SON KARAR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat şoruşturması kapsamında, savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Öğlen saatlerinde Ankara Adliyesi'ne getirilen Karadayı, burada soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Esen'e ifade verdi.

Karadayı, savcılık ifadesinin ardından tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Yaklaşık 2 saat nöbetçi hakim tarafından sorgulanan İsmail Hakkı Karadayı'nın, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın ifade verdi.

Karadayı, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. Karadayı'nın Ankara Adliyesi'ne getirilişi sırasında polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Bu sırada İş Partisi üyeleri de adliyeye girmek isteyince kısa süreli izdiham yaşandı.

"FİŞLEMELER SİZİN TALİMATINIZLA MI OLDU?"

83 soru sorulan Karadayı'ya ifadesi sırasında 28 Şubat sürecind, 'basına talimatla haber yaptırdınız mı?', 'Fişlemeler sizin talimazınızla mı oldu?', 'BÇG faaliyetlerinden haberdar mısınız?' şeklinde soru sorulduğu öğrenildi.

KARADAYI'NIN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Aras, Karadayı'nın, hiçbir imza, paraf ve yasal belge olmamasına rağmen, 'Genelkurmay Başkanı'nın onayı olmadan bu yapılanmanın olmayacağı' düşüncesiyle tutuklamaya sevk edildiğini ifade etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında Ankara adliyesinde ifade veren Karadayı, sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
Karadayı'nın avukatı Erol Aras, adliye önünde yaptığı açıklamada, Karadayı'ya 83 soru yöneltildiğini belirterek, "Bu sorulardan sonra, herhangi bir imza, paraf ve yasal belge olmamasına rağmen, Genelkurmay Başkanı'nın onayı olmadan bu yapılanmanın olmayacağı düşüncesiyle tutuklamaya sevk edildi. Şu andaki bilgi bu. Biraz sonra hakim karşısında, 'Haberi olmadan bu yapılanma olmaz'ın savunmasını vereceğiz" diye konuştu. Aras, Karadayı'nın aleyhinde hiçbir delil bulunmadığını iddia etti.

YAŞINDAN DOLAYI ADLİ KONTROLDE TUTULACAK

İsmail Hakkı Karadayı'ya tutuklama kararı çıkmazken yaşından dolayı adli kontrolde tutulacağı bildirildi.

ÇEVİK BİR'DEN SUÇ DUYURUSU

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Karadayı hakkında yaptığı 11 sayfalık suç duyurusunda bulunmuştu. Çevik?Bir, BÇG'nin nasıl ve hangi emirler doğrultusunda kurulduğunu ayrıntılarıyla anlatıp "Karadayı'nın soruşturulması yasal bir zorunluluk" demişti.

BİZ İÇERİDEYİZ KARADAYI DIŞARIDA

Bir, "Emri veren Genelkurmay?Başkanı. Biz içerdeyiz ama o dışarda. Neden hala Karadayı'yı almıyorlar" dedi.

ERBAKAN'IN YANI BAŞINDAYDI

28 Şubat döneminde, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın Anıtkabir defterini imzaladığı o anlarda dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da Erbakan'ın hemen yanı başında bulunuyordu.

Bazı sanıklar da "Batı Çalışma Grubu"nun Genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde kurulduğunu ifade etmişti.

28 Şubat soruşturmasının iddianamesinin yazılmasına devam ediliyor.

"Şüpheli sıfatıyla ifade verecek"

Sabah saatlerinde Genelkurmay Eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın gözaltına alındığı iddiaları üzerine avukatı Kırıkkale'de açıklamalarda bulundu.

Sabah saatlerinde Genelkurmay Eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın gözaltına alındığı iddiaları üzerine avukatı Kırıkkale'de açıklamalarda bulundu. Avukat Erol Aras: ''Az evvel bilgi netliği sağlandı. Şimdi komutanın kendisi ile görüştüm. Aldığımız bilgi, bir gözaltı, arama kararı yok. Yalnız şüpheli sıfatıyla ifadesinin Ankara'da alınması için İstanbul'dan uçağa binecek"

Mutlu: Evinde arama yok

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Karadayı'nın ifadesine başvurulmak üzere Ankara'ya gönderileceğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Hüseyin Avni Mutlu, İsmail Hakkı Karadayı ile ilgili, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği bir talimat gereği ifadesi alınmak üzere Ankara'ya çağırılması söz konusu. Bununla ilgili yürütülen bir işlem var. Bunun dışında ilave bir bilgi yok." diye konuştu. Evinde arama olup olmadığı yönündeki soruya Mutlu, "Arama yok. Verilen talimatta da böyle bir şey yok. Sadece ifadesine müracaat edilmek üzere Ankara'ya bugün götürülmesi yönünde bir talimat var. İstanbul Emniyeti de bununla ilgili olarak evlerinden alarak Ankara'ya intikallerini sağlamak üzere." cevabını verdi.

Vali Mutlu, "Şu anda Ankara'ya götürüldü mü?" sorusunu da, "Henüz daha gitmiş değil. Ama bugün götürülecek." şeklinde cevapladı.

İSMAİL HAKKI KARADAYI KİMDİR?

İsmail Hakkı Karadayı, 1951 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1953 yılında Uçaksavar Okulu'ndan mezun oldu. Çeşitli Topçu Birliklerinde görev yaptıktan sonra 1963 yılında Kara Harp Akademisi'ni, 1967 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni, 1975 yılında Milli Güvenlik Akademisi'ni bitirdi.

Kurmay subay olarak değişik komutanlıklarda Şube Müdürlüğü, Kara Harp Okulu'nda öğretmenlik, Orta Doğu Ülkelerinde Askeri Ataşelik, Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Hareket Başkanlığı Plan Prensipler Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu ve 1977 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi Başkanlığı ve Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yaptı ve 1981 yılında Tümgeneral oldu. Tümgeneral olarak Kıbrıs'ta iki yıl Tümen Komutanlığı yaptı ve bilahare Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı'na atandı.

1985 yılında Korgeneral oldu ve bu rütbede iki yıl Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. 1989 yılına kadar Korgeneral olarak iki yıl, 30 Ağustos 1989 yılında terfiini müteakip, Orgeneral olarak da 1 Ocak 1991 tarihine kadar Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bu tarihte 1. Ordu Komutanlığı'na tayin oldu. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 30 Ağustos 1993 tarihinden itibaren bir yıl süreyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı.

30 Ağustos 1994 tarihinden geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. 28 Şubat süreci'nde Genel Kurmay Başkanlığı yapmaktaydı. Çesitli basın organlarında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile işbirliği yapıp, Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir'in planladığı iddia edilen askeri darbe'yi engellediği ortaya atılmıştır.

Medyaya yansıyan ses kasetlerinde ise İsmail Hakkı Karadayı'nın 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu etkileyerek demokratik süreci engellediği iddia edilmistir. Karadayı, bu ses kasetlerinin montaj olduğunu ifade etmis ve iddiaları reddetmiştir.

30 Ağustos 1998 itibariyle yaş haddinden emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası olup Fransızca bilmektedir.

Kaynak: Haber7- AJANSLAR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.