Kampanya tuttu Türkiye okuyor...
Nicedir görmeye hasret kaldığımız bir tabloydu. 7'den 70'e herkesin kitap okuduğu bir Türkiye. Şimdilerde hangi ile gitsek elinden kitap düşmeyen öğrenciler, kitap okuyan aileler görüyoruz.
Bu tablonun mimarı 'Türkiye Okuyor' kampanyasını başlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Ocak ayında 81 ilde uygulamaya başlanan okuma alışkanlığı çığ gibi büyüyor. Adana, Bilecik, Kayseri, İstanbul ve Van'da televizyonlar her gün bir saat kitap okumak için kapatılıyor. Bu illerden biri de Malatya. Yaşlısı, genci, öğretmeni, ev hanımı kitap okumak için yarışıyor birbiriyle. Esnaf da sahip çıkıyor seferberliğe. Kitaplar yüzde 50 indirimli satılıyor. Gezici kütüphaneler kitapları mahalleliyle buluşturuyor. Kitap okuma oranındaki artış, rakamlardan anlaşılıyor. İlde kitap okuma oranı eskiye nazaran 10 kat artmış. Son 3 ayda okunan kitap sayısı 575 bin, sayfa sayısı ise 120 milyon.
istatistikler gün gün tutuluyor
Malatya, kampanya ile birlikte farklı bir atmosfere bürünmüş bile. Kampanyayı tatlı bir rekabete dönüştürmek için ödüller koyduklarını söyleyen Vali Ulvi Saran, "Bu rekabette önce sınıf, sonra okullar yarışıyor. Öğretmenlerimiz istatistikleri gün gün tutuyor. Bir zincirin halkaları gibi tüm şehirde kitap okuma yaygınlaşıyor." diyor. Malatya'daki 79 bin öğrenci, 100 günde 575 bin kitap okumuş. Malatya Valiliği 'Türkiye Okuyor' kampanyasının ilde yaygınlaştırılması için yoğun bir çaba içinde. Nitekim 6 dalda yarışmalar düzenleniyor. Yarışmalar arasında en dikkat çekenlerden biri 'Askıda Kitap'. Yoksullara ekmek yardımı yapmayı amaçlayan projenin benzeri. Kafeler, çay bahçeleri ve lokantalar bu kez askıda ekmek yerine kitap bulunduruyor. İşyerine gelen müşteriler, kitapları okuma fırsatına sahip oluyor, isterlerse emanet alıp evlerine de götürebiliyor.
Kampanyaya destek veren okullardan Özel Turgut Özal İlköğretim Okulu yarışmalara öğrenci gönderiyor. Kampanya ile birlikte kitap okuyan öğrenci sayesinde ciddi bir yükselme olduğunu dile getiren Müdür Yardımcısı Erdal Boz, kitap okumanın çocukların davranışlarında da önemli bir değişime yol açtığını anlatıyor. Boz, "Öğrencilerimizin hal ve hareketleri ağırbaşlı ve daha saygılılar." diyor.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.