İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 1354'e yükseldi
Gazze/Kudüs
Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 1354 kişinin yaşamını yitirdiği, 6 bin 49 kişinin yaralandığı kaydedildi.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra da Bakanlığa ait sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
- Hamas'ın silahlı kanadı İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlattığını duyurdu
- İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 198 kişi öldü
- İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları sürüyor
- İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 600'e yükseldiğini duyurdu
- İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 560'a yükseldi
- İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 140'ı çocuk, 687 kişi hayatını kaybetti
- İsrail'in Gazze Şeridi'ne hava saldırıları sürüyor
- Gazetecilik örgütlerinden İsrail'in gazetecilerin ölümüyle sonuçlanan saldırılarına tepki
Kudra, "Hastaneler tam kapasiteyle çalışıyor. İsrail saldırılarının artması ve oluşan yoğunluktan dolayı yaralı ve hastalar yerde yatıyor." ifadelerini kullandı.
Sözcü Kudra ayrıca, İsrail'in devam eden elektrik, su ve yakıt kesintisinin, yaralı ve hastaların hayatlarını tehdit ettiğini, "korkunç bir sağlık ve çevre felaketine neden olduğunu" vurguladı.
Uluslararası Çocukları Savunma Hareketi: İsrail Gazze Şeridi'nde 326 çocuğu öldürdü
Cenevre merkezli Uluslararası Çocukları Savunma Hareketi'nin Filistin sorumlularından Ayid Ebu Katiş, Filistin resmi ajansı WAFA'ya yaptığı açıklamada, "Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre 11 Ekim Çarşamba gününe kadar Gazze Şeridi'nde 326 çocuk öldürüldü." dedi.
Bu sürede işgal altındaki Batı Şeria'da da 6 çocuğun öldürüldüğüne işaret eden Ebu Katiş, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürülenler arasında kadın ve çocuk oranının yüksek olduğuna dikkati çekti.
Gazze'de yerinden edilenlerin sayısı 338 bini geçti
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (UNOCHA) yapılan yazılı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı kaydedildi.
Ölen İsraillilerin sayısı 1300'e yükseldi
İsrail devlet televizyonu KAN, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısında ölü sayısının 1300'e yükseldiğini belirtti.
Devlet televizyonu, saldırılarda yaralanan İsrailli sayısını da 350'si ağır olmak üzere 3 bin 300 olarak açıkladı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Lübnan sınırındaki çatışmalarda hayatını kaybeden iki subay ve bir askerle birlikte 7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısının 220'ye yükseldiği kaydedildi.
Öte yandan, Gazze’deki Filistinli gruplar Sderot şehrine çok sayıda roket attı. Roketlerden çoğunluğu İsrail’e ait “Demir Kubbe” savunma sistemi tarafından havada etkisiz hale getirilirken, biri Sderot şehir merkezinde yola düştü.
İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı’ndan yapılan açıklamada, saldırıda ikisi ağır, 4 kişinin yaralandığı belirtildi.
Batı Şeria'da 55 Filistinli gözaltına alındı
Filistin Esirler Cemiyeti Basın Sorumlusu Emani Serahine, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde gözaltı operasyonları gerçekleştirdiğini söyledi.
Serahine, bu operasyonlarda 55 Filistinlinin İsrail güçlerince gözaltına alındığını aktardı.
İsrail makamları konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.
AB: Zor durumdakilere temel malzemeler ulaştırılmalı
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, X sosyal medya platformunda, Gazze'ye gıda, su ve yakıt gibi acil insani yardım erişiminin sağlanması gerektiğini vurgulayan mesajını alıntılayarak paylaşım yaptı.
Evrensel değerler ve insan onuruna her zaman, her yerde saygı gösterilmesinin önemine dikkati çeken Michel, bunların AB'nin özünü oluşturduğunu kaydetti.
Michel, "Uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmelidir. Temel malzemeler en zor durumdaki kişilere ulaşmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
BM: Gazze halkının kaynaklarını kesmek savaş suçudur
Birleşmiş Milletlerin (BM) Filistin topraklarındaki insan hakları konusunda özel raportörü Francesca Albanese ise "Abluka altındaki Gazze halkının kaynaklarını kesmek ve aç bırakmak, savaş suçudur ve eğer kasıtlıysa bu insanlık suçudur." dedi.
İsrail: İsrailli esirler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyecek
İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, 6. gününe giren İsrail-Filistin çatışmasında abluka altındaki Gazze’de İsrail’in yoğun bombardımanı nedeniyle artan insani yardım çağrılarına cevap verdi.
İsrailli Bakan, "Gazze'ye insani yardım mı? İsrailli esirler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik şalteri açılmayacak, hiçbir su musluğu açılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu içeri girmeyecek." ifadelerini kullandı.
Katz, İsrail’in Gazze’de silahlı-sivil ayrımı yapmaksızın toplu cezalandırma yöntemine başvurduğu yönünde yapılan uluslararası tepkilere, "İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin." sözleriyle çıkıştı.
Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle ise İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze'de hastanelerde tıbbi malzemelerde ciddi sorun yaşandığını belirtti.
Hastanelerin kapasitesinden çok daha fazla yaralı olduğuna dikkati çeken Keyle, "Gazze Şeridi'nde sağlık sisteminin çökmesine karşı uyarıyoruz." ifadelerini kullandı.
Başta Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşlar olmak üzere uluslararası örgütlerden acil sağlık yardımı isteyen Filistinli Bakan, çocukların da aralarında bulunduğu binlerce yaralının kurtarılması için Gazze Şeridi'nde sahra hastaneleri kurulması çağrısı yaptı.
Kızılhaç: Gazze'de sağlık sektörü çöküşün eşiğinde
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Orta Doğu Direktörü Sözcüsü Imane Trabelsi, İsrail bombardımanı altındaki Gazze'de, insani durum endişe verici ve tehlikeli şekilde kötüleştiğini, sağlık sektörünün de çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi.
Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sözcüsü Tommaso Della Longa ise İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yazılı olarak yanıtladı.
IFRC ağının 5 üyesinin çatışmalarda öldürüldüğünü ve bundan üzüntü duyduğunu aktaran Longa, "Bu durum, tüm taraflara sivillere ve sağlık çalışanlarına saygı duymaları ve onları korumaları yönündeki çağrımızın öneminin açık bir hatırlatıcısıdır. Şu anda önceliğimiz bu." ifadelerini kullandı.
Özgür iradesiyle hareket etmek isteyen insanların korunmasını da savunduklarını belirten Longa, "(İsrail-Filistin çatışması) Şu anda sorun Gazze Şeridi'nin mühürlenmiş olmasıdır. Gazze'de insanlar hareket etmek isteseler dahi edemiyor. Bu da taraflara sivilleri koruma çağrısında bulunmak için bir neden daha oluşturuyor." değerlendirmesini yaptı.
Longa, Gazzeli vatandaşların ayrılmaya zorlanacağı ve geri dönmelerinin engelleneceği kitlesel bir göç olasılığına ilişkin olarak IFRC'nin "mülteciler ve göç akışları üzerindeki etkisi gibi olası uzun vadeli sonuçlar hakkında spekülasyon yapmak istemediğini" vurguladı.
İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'ni gece boyunca bombaladı
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Eş-Şati Mülteci Kampı ve kuzeydeki Cibaliya bölgelerine düzenlenen yoğun bombardıman sonucu onlarca Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.
İsrail güçleri, Kudüs'teki Kalendiya Mülteci Kampı'na baskın düzenledi
Görgü tanıkları, İsrail ordusunun Kalendiya Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında evlerde arama yaptığı ve 2 Filistinliyi gözaltına aldığını belirtti.
Tanıklar, baskına karşı çıkan Filistinliler ile İsrail güçleri arasında arbede yaşandığını, İsrail güçlerinin gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulunduğunu söyledi.
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre İsrail güçlerinin müdahalesinde bir Filistinli başından gerçek mermiyle yaralandı.
İsrail ordusu: Filistinli grupların saldırısından önceki gece bazı işaretler vardı
Filistinli grupların Gazze'den 7 Ekim'de başlattığı saldırılarda güvenlik zafiyet olduğu yönündeki eleştirileri değerlendiren İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Bu olayla ilgili somut bir istihbarat uyarısı yoktu. Böyle bir olayı kavrayamadık. Bir önceki gece bazı istihbarat işaretleri vardı ama böylesi bir hamlenin değil. Her şeyi derinlemesine araştıracağız." diye konuştu.
Hagari, Gazze Şeridi'nden çevredeki İsrail yerleşim yerlerine saldırılara katılan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elit komando birliklerinin evlerini ve üslerini vurduklarını belirtti.
Ellerindeki yaralı Filistinli silahlı unsurlardan Gazze içindeki "tünel, fırlatma rampaları, toplanma noktaları, askeri konumlara" ilişkin bilgi aldıklarını dile getiren Hagari, saldırıya katılan herkesle hesaplarını göreceklerini ifade etti.
İsrail ordusunun kuzeyden gelecek muhtemel bir saldırıya karşı hazırlık yaptığını aktaran Sözcü, askerlerin bölgedeki yerleşim alanlarının çevresinde devriye gezdiğini, kontrol noktaları kurduğunu, arazide tuzaklar hazırladığını ve bölgenin daha fazla birlikle takviye edileceğini söyledi.
Bu arada İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin Rafah beldesine düzenlenen saldırılarda Kassam'ın denizci birliklerinin üst düzey lideri Muhammed Ebu Şamla'nın öldürüldüğü aktarıldı. Açıklamada, Şamla'nın evinde deniz saldırılarında kullanılacak mühimmatın saklandığı öne sürüldü.
Ürdün, Gazze Şeridi için yardım uçağı gönderdi
Ürdün Haşimi Hayır Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, çoğunlukla ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan uçağın Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın talimatı ve silahlı kuvvetlerin işbirliğinde Gazze'ye gönderildiği belirtildi.
Uçağın ayrıca Mısır'ın koordinasyonunda gönderildiği belirtilerek, "Uçak önce Mısır'a gidecek ve Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'deki sağlık yetkililerine teslim edilecek." ifadeleri kullanıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.