İşini kurmak isteyenler için ayrılan kredinin yarıdan fazlası kasada kalıyor...

İşini kurmak isteyenler için ayrılan kredinin yarıdan fazlası kasada kalıyor...
 İşsizliğin en büyük problemlerin başında geldiği Türkiye'de soruna kalıcı çözüm bulmak isteyen devletin ayırdığı kredilere talebin yetersiz...

 

İşsizliğin en büyük problemlerin başında geldiği Türkiye'de soruna kalıcı çözüm bulmak isteyen devletin ayırdığı kredilere talebin yetersiz kalması şaşırtıyor.

Gençlerden ve iş kurmak isteyen girişimcilerden yeterli talep gelmeyince, her yıl milyonlarca liralık kaynak devletin kasasında kalıyor. Daha önce gelir getirici projelere kaymakamlıklar aracılığıyla 10 bin lira faizsiz kredi verilirken, bu rakam 15 bin liraya yükseltildi. Faizsiz olarak verilen krediler 2 yıl ödemesiz 6 yıl eşit taksitle faizsiz olarak gençlere veriliyor.

Şimdiye kadar mesleği olan, yeni bir işyeri ile kafasındaki projeyi hayata geçirmek isteyenlere rahat bir nefes aldıran kredi sayesinde, binlerce girişimci işyeri açtı. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından kaymakamlıklar aracılığıyla 2003-2009 yılları arasında 11 bin 625 proje desteklenirken 107 bin kişiye 217 milyon lira finansal destek sağlandı. Ancak desteklenen bu rakamın 3 katı, iş kurmak isteyenlerce talep edilmemesi nedeniyle devlet kasasında kaldı. Türkiye'de işsizliğin en yüksek olduğu Adana'da 700 bin nüfuslu Seyhan ilçesinde iş kurmak isteyen gençler için ayrılan 2 milyon liranın sadece 550 bin lirası kullanıldı. İşyeri açmak isteyenlere 15 bin lira kredi sağlayan kaymakamlık, meslek sahibi olanlara krediyi kısa bir araştırmadan sonra veriyor. Kaymakamlık yetkilileri, meslek sahibi gençleri işsiz gezmemeleri için belediyelerin meslek edindirme kursları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle gençlere yeni işyerleri açıyor. Öyle ki işyeri açanlar arasında, tekstil atölyesi, kebap salonu, marangoz, sanat atölyesi, oto kaporta, kuaför, kasap, manav, terzi, su tesisatı, demir doğrama, bilgisayar bakım servisi, tuhafiye, fırıncılık gibi çok sayıda değişik meslek kollarına kredi desteği sağlandı. Yetkililer, işsiz olan ve iş kurmak isteyen gençlerin kaymakamlıklardaki kredilere başvurmaları konusunda çağrıda bulundu.

Seyhan Kaymakamlığı'ndan aldığı krediyle tekstil atölyesi açan Kader Savcı, penye ve fason dikimleri yapıyor. Aldığı 15 bin liralık krediyle kendi işyerini kuran Savcı, işyerinde 3 kişiyi de istihdam ediyor. Devletin verdiği kredilerden iş kurmak isteyenlerin yararlanmasını isteyen Kader Savcı, işyeri açma sürecini şöyle anlatıyor: "2009 yılında başvuruda bulundum. 8 ay sonra onay geldi. Tekstil atölyesi için makinelerimi aldım, işyerimi tuttum ve vergi mükellefi oldum. Bir yıldır kendi işimi yapıyorum. "Basınçlı yıkama makineleri, hava kompresörleri, yağlama makineleri gibi araçları tamir ve bakım servisi açan Ahmet Yılmaz ise, "Ben boşta gezen biriydim. Daha önce çalışmışlığım vardı ama işsizdim. Ailemin de maddi durumu olmadığı için işyeri açamamıştım. İş deneyimim ve mesleğimden dolayı kredi vermeyi uygun gördüler. 15 bin lira ile işyerimi açtım." ifadesini kullandı. Aldığı kredi ile önce bayan kuaförü açan daha sonra işyerini güzellik merkezine dönüştüren Dafne Güzellik Merkezi sahibi Fatma Demirci de kendisinin 2004 yılında 7 bin 414 lira kredi alarak işyeri açtığını belirtiyor.

 

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.