İshak Alaton'dan TARİHİ İTİRAF

İshak Alaton'dan TARİHİ İTİRAF
İş adamı İshak Alaton, 69 yıl önce TBMM'de kabul edilen Varlık Vergisi'yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu...İş adamı İshak Alaton, 69 yıl önce...



İş adamı İshak Alaton, 69 yıl önce TBMM'de kabul edilen Varlık Vergisi'yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu...

İş adamı İshak Alaton, 69 yıl önce TBMM'de kabul edilen Varlık Vergisi nedeniyle birçok insanın haksızlığa uğradığını ve mağdur edildiğini belirterek, ''Geçmişimizle yüzleşmek istiyoruz. Geçmişteki günahlardan arınmak ve huzura varmak için özür dileme erdemini ortaya koyabilmeliyiz'' dedi.

Varlık Vergisi'nin
TBMM'nde kabulünün 69'uncu yılı dolayısıyla, iş adamı İshak Alaton, gazeteci Mihail Vasiliadis, Prof. Dr. Serap Yazıcı ve Prof. Dr. Ergun Özbudun'un da aralarında bulunduğu bir grup, Haydarpaşa Garı önünde biraraya geldi. Grup, Varlık Vergisi mağdurlarından özür dilenmesi gerektiğini ifade etti.

Burada bir konuşma yapan iş adamı Alaton, babasının
CHP'li olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

''Babam, Şişli'de CHP'li gençlere Fransızca dersi verirdi. Atatürk hayranıydı. Atatürk'ün ölümü ile babamın hayatı değişti. Varlık Vergisi ile öyle bir şok yaşadı ki kendine gelemedi. Babama iki tane vergi ihbarnamesi geldi. Aynı gün babama vergi ihbarnamesi geldi, biri 16 bin TL Hocapaşa Vergi Dairesinden, diğeri 64 bin TL de Eminönü Vergi Dairesinden. Yan yana iki vergi dairesi, aynı gün iki ihbarname yolladı. Babam gidiyor Defterdarlığa, memura 'Bana iki tane geldi, ne yapayım?' diye soruyor. Memur, 'Her ikisini de ödeyeceksin' diyor. Babam 40 yaşında, Aşkale'ye simsiyah saçlarıyla sürgüne gitti. 41 yaşında döndüğünde saçları bembeyazdı. Babama, 'Neden silkelenip kendine gelmiyorsun?' dedim. Bana, 'Ben devletime ihanet etseydim, mahkemeye çıkarırlardı, idam edilirdim. Peki tersi olduysa, devlet bana ihanet ettiyse ne olur?' diye sordu. Bir şey diyemedim. 'Görüyorsun bir şey olmuyor o zaman, devlet farkında bile değil' dedi. Aradan 69 yıl geçti. Özür dilesinler.''


Alaton açıklamasında, ''Geçmişimizle yüzleşmek istiyoruz. Geçmişteki günahlardan arınmak ve huzura varmak için özür dileme erdemini ortaya koyabilmeliyiz. Aynı hataların bir daha yapılmaması için geçmişten ders çıkarılması gerekir'' dedi.


Türkiye'de Rumca yayımlanan Apoyevmatini gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis de ''Evimize haciz memurları geldiğinde 3,5 yaşındaydım. Babam yatalak olmasına rağmen, altındaki karyolayı bile haczettiler. Yasaya göre, sadece iş yerlerinin kapısı mühürlenebiliyordu. Diş hekimi olan babam, evimizin bir odasını muayenehane olarak kullanıyordu. Haciz memuru, evdeki bütün eşyaları bu odaya doldurup mühürledi'' dedi.


Odada oyuncak atı kaldığı için ağladığını ve bir hamalın, mühürü açıp atı alarak kendisine verdiğini belirten Vasiliadis, ''Arkamdan gelen bir el, kucağımdaki oyuncak atı hızla çekerek aldı ve odanın içine fırlatıp tekrar kapıyı mühürledi. Bu büyük bir gaddarlıktır. O anı unutamıyorum'' diye konuştu.


Etkinlik ile geçmişteki insan hakları ihlallerini hatırlattıklarını belirten Prof. Dr. Serap Yazıcı, ''Umarım ki zamanın tek partili rejiminin bugünkü temsilcisi
CHP, özür diler ve kırık kalpleri onarabilir''dedi.

Varlık Vergisi'nin Cumhuriyet tarihi için kara bir sayfa olduğunu belirten Prof. Dr. Ergun Özbudun ise ''Bu, büyük bir haksızlık ve gaddarlıktır. Böyle bir skandal hiçbir anayasada ve demokraside olamaz'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.