İrfan Küçükköy: Türkiye nasıl büyük devlet olur?  - 3 -

İrfan Küçükköy: Türkiye nasıl büyük devlet olur?  - 3 -
"Çağımızda büyük devletler büyük paktlar kurarak büyüklüklerini ispat etmişlerdir. Türkiye ilk emirde komşu ülkelerle yazılı olsun, olmasın ilk emirde komşu ülkelerle dost olmalıdır. Bu büyük devlet olmanın ilk şartıdır. Ayrıca Türkiye Büyük Devlet..

Türkiye nasıl büyük devlet olur?  - 3 -
 

Komşu Devletlere Teknoloji Önderliği
 

Bu serinin birinci yazısını "Dünya eski düzene mahkûm mu? Türkiye Büyük Devlet olabilir mi. Şu kadarını söyleyeyim. Objektif şartlar hazır, belki her zaman hazır, şimdi en hazır; sübjektif şartlar yöneticilerin marifetlerine kalmış." notuyla bitirmiştim

Serinin ikinci yazısına "Büyük Devlet olmak için, ülkelerin büyüklükleri ve nüfus çoklukları yetmez. Uluslararası Fonksiyon gücü önemlidir. Üstelik Türkiye, hem nüfusu ile, hem coğrafi genişliği ile büyük devlet olmaya layıktır. Coğrafi konumu ve tarihi geçmişi ile Büyük Devlet olmaya namzettir" diye başlamıştım.

Bu üçüncü yazısına "Çağımızda büyük devletler büyük paktlar kurarak büyüklüklerini ispat etmişlerdir. Türkiye ilk emirde komşu ülkelerle yazılı olsun, olmasın ilk emirde komşu ülkelerle dost olmalıdır. Bu büyük devlet olmanın ilk şartıdır. Ayrıca Türkiye Büyük Devlet olmaya uygun bir jeostratejik coğrafi konumda bulunuyor" diye başlıyayım. Bu coğrafya tarihte hep büyük Devletler ürete gelmiştir. Bunun en son iki altın halkası Bizans imparatorluğu ve Büyük Osmanlı Devleti (Devlet-i Osmaniye-i Aliye)dir.

Türkiye, Coğrafi bakımdan çok büyüktür. İran hariç mesaha olarak komşu devletlerin en büyüğüdür. Üç tarafı denizdir. Komşularımız Batıda Yunanistan, Bulgaristan doğrudan komşu büyük devlet değillerdir. Kuzeyde komşumuz coğrafi temassız Rusya büyük devlet. Ancak Denizaşırı komşudur. Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye sınır komşularımız büyük devlet iddialı olamazlar. Mısır, Libya, Tunus deniz aşırı komsu devletlerdir. Hiç birinin teknolojisi Türkiye’den önde değildir. Türkiye onlara da öncülük, rehberlik, akademik öncülük yapabilir. Olmasa da önemli değildir. Türkiye’nin eğitim kadrosu, mühendislik gelişkinliği, sanayi gelişmişliği, başka yönlerden, diğer komşu ülkelere destek olmaya yeterlidir.

Sıkmamak için yazıları kısa sunuyorum. Bu son bölümüm "komşu devletlere teknolojik destek Türkiye’yi "BÜYÜK DEVLET" statüsüne kavuşturacaktır. Yeter ki yöneticiler büyük düşünsünler. Komşularla ilişkide büyük düşünebilsinler.

Sonraki Yazımda. ," Büyük Devlet olmak için, Türkiye'nin Avrasya Birliği Oluşturması" olacaktır.

Kaynak: Türkiye nasıl büyük devlet olur?  - 3 - - İrfan Küçükköy

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.