İrfan Küçükköy: Konya Çumra Küçükköy'de Eğitim

İrfan Küçükköy: Konya Çumra Küçükköy'de Eğitim
Köydeki eğitimin gayesi de değişmiştir. Eskiden sadece okur - yazar olmak için eğitim yapılırdı. Şimdi iyi eğitim alınıp sonunda üniversite okumak gaye haline gelmiştir. Köyden eğitim için, Konya'ya çıkan ilk kişilerden ilki Mevlit Ferligül abi ve..

İrfan Küçükköy: Konya Çumra Küçükköy'de Eğitim

Küçükköy’de ilk eğitim Osmanlılar döneminden beri vardır. Üç sene tedrisatlıymış. İmam evinin bitişiğinde üç derslik bir bina vardı. Babam eski harflerle ilk eğitimini orada yapmış, diplomasını almış. 1928’ de yazı değiştirilince, burada Halk evlerinin şubesi olarak "Halk Odası Mektebi” açılmış, babam buradaki okula devam ederek diploma yerine geçen belgesini almıştır. Her iki diplomayı saklardı.1936 yılında Türkiye’de ilkeğitim beş seneye çıkarılmış, ilkokul mecburi hale getirilmiştir. Bunun üzerine şimdiki yerine, yeni bina yapılmış, “Küçükköy İlkokulu” adıyla eğitimini sürdürmüştür. Benim mezun olduğum okulda, altmış seneden fazla eğitim yapılmıştır. Birkaç sınıftan, müdür ve öğretmenler odalarından, başka bölümlerden meydana gelen, tek katlı kerpiç bina idi. Yan tarafında köy Enstitü tekniğine göre atölyeler vardı. Daha önce sanat eğitimi için kullanılmış, ben okurken depo gibi kullanılıyordu...

Zamanla iyice eskimiş, çatısı akar hale gelmiştir. 1997’ de sekiz sene süreli İlk Eğitim ve Öğretim kanunu çıkmış, “Küçükköy İlköğretim Okulu” adını almış ve fakat yetersiz hale de gelmiştir. Bunun üzerine 2003 tarihinde tamamen yıkılarak, betonarma olarak, zemin üstü iki katlı yeni bina yapılmıştır. Köyümüz sınırları içinde olan “Çatalhüyük Kazı Merkezi”nden dolayı Okul, “Küçükköy Çatalhüyük İlköğretim okulu” adını almıştır.

2012 yılında kanunla eğitim, 4 senelik sürelererle ilk, orta, lise isimleriyle yeniden düzenlenince, okul bünyesinde, ilkokul ve ortaokul oluşturulmuştur. Giriş çıkış kapıları ve avlular buna göre yeniden düzenlenmiştir.

Köydeki eğitimin gayesi de değişmiştir. Eskiden sadece okur - yazar olmak için eğitim yapılırdı. Şimdi iyi eğitim alınıp sonunda üniversite okumak gaye haline gelmiştir. Köyden eğitim için, Konya'ya çıkan ilk kişilerden ilki Mevlit Ferligül abi ve onun rehberliği ile ben(irfan Küçükköy) olduk. Şimdi yüzler... Amcaoğlum TRTden emekli kendisi de İktisat Fakülte mezunu Zeki Küçükköy, köyümüz menşelilerin çocuklarının okumuşlarının listesini çıkardı. Rakam beş yüzü geçiyor Bu liste benim göksümü kabarttı. Müftüler, vaizler, mühendisler. doktorlar, diş tabibleri, iktisatçılar, amirler, memurlar, yüzlerce okumuş kişi bulunmaktadır. Sadece dışdaki köylülerimiz değil, halen köyde yaşayan köylülerimizin çocukları da eğitime, yüksek eğitime yönelmiş haldedir.

Köyümüz nüfusunun en az beş katı nüfus Küçükköy’ün dışında yaşamaktadır. Konya merkezi başta Türkiye’nin her yerinde Küçükköylüye rastlamak mümkündür. Hepsinin çocukları okuyor.
 

İrfan Küçükköy Hoca
Küçükköy Çatalhüyük ilkokulu ve Ortaokulu
İlkokul girişi Yan taraftan alt katta

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.