İhsanoğlu'na İsrail protestosu
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Diyarbakır'da cuma namazını kıldığı cami çıkışında İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları nedeniyle protesto edildi.
DİYARBAKIR (AA) - Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Diyarbakır'da cuma namazını kıldığı cami çıkışında İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları nedeniyle protesto edildi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere eşi Füsun İhsanoğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ile özel uçakla Diyarbakır'a gelen İhsanoğlu'nu havaalanında Vali Yardımcısı Mehmet Yiğit, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök karşıladı.
Havaalanında, bir grup "Ortadoğu'nun barış güvercini Diyarbakır'a hoşgeldiniz" yazılı pankart açtı. İhsanoğlu, havaalanına getirilen Diyarbakır'ın plakası olan 21 güvercinden 2'sini uçurdu.
- İhsanoğlu'na İsrail protestosu
Seçim otobüsü ile vatandaşları selamlayarak şehir turu atan İhsanoğlu, daha sonra cuma namazını kılmak için tarihi Ulucami'ye geçti. İhsanoğlu, namazın ardından cami çıkışında bir grup tarafından İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları nedeniyle protesto edildi.
Tekbir getirerek, "Kahrolsun İsrail", "İsrail piyonu" sloganları atan grubun arasından güvenlik güçlerinin oluşturduğu koridordan geçerek camiden çıkan İhsanoğlu, Greenpark Otel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İhsanoğlu, protestoya ilişkin "Ben de onlarla aynı hislerdeyim ancak ibadet yerlerinde siyaset olmaz. İbadetle siyaseti karıştırmamak lazım. Gençlerin hissiyatına katılıyorum. Onlar da, 'Allah'u ekber' diyor, biz de namazda, 'Allah'u ekber" dedik. Başka birşey demedik" dedi.
Diyarbakır'da gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren İhsanoğlu, halkla iç içe olduğunu, halk ile arasında bir perde veya bariyerin bulunmadığını söyledi.
"İslam dünyası eğer bir arada birlik ve beraberlik içinde hareket etse karşılaştığı tüm problemleri aşabilecek" diyen İhsanoğlu, ancak bunun gerçekleştirilemediğini vurguladı.
9 yıl İslam İşbirliği Teşkilatı'nda Genel Sekreter olarak görev yaptığını hatırlatan İhsanoğlu, o dönemde bunu yapmaya çalıştıklarını, bu kapsamda birçok konuda muvaffak olduklarını kaydetti.
"Filistin'in Birleşmiş Milletler'e (BM) üye olması bizim seferber ettiğimiz 55'e yakın üyesinin blok oyu ile olmuştur. UNESCO'da da aynı şekilde oldu" ifadesini kullanan İhsanoğlu, şunları söyledi:
"Fetih ile Hamas arasındaki ilk ateşkese ilişkin anlaşma da 19 Aralık 2006 tarihindedir. Başka şeyler de var. Kudüs ile ilgili eğitim, sağlık ve barınma gibi alanlarda ki hizmetlerimiz. Bunların hepsi Filistin halkının taktir ettiği konulardır. Fakat Gazze'de şehit sayısı 800'e yükseldi. Düne kadar hastaneler, okullar vuruldu. BM'nin inşa ettiği üzerinde BM bayrağı olan okullara sığınan sivil halk vuruldu. Bugün de Batı Şeria yakasında Filistinlilerle İsrail güçleri arasındaki çatışmalarda 2 Filistinli şehit edildi. Sert tedbirler alındı. Bugün cuma olması nedeniyle Mescid-i Aksa'da da bir takım sıkıntılar olmuş olabilir."
İhsanoğlu, böyle bir manzaranın karşısında İslam dünyasının birleşik gücünün ortaya çıkmadığını kaydederek, "Bunun nedeni farklı siyasetlerin ve farklı davranışların olmasıdır. Çoğunluğu kınamakla yetiniyor. Kınaya kınaya bir arkadaşımızın ifade ettiği gibi kına evine, kına gecesine dönüşüyor. Fakat kınamanın ötesinde birşey olmuyor" şeklinde konuştu.
- "Barış sürecinin sonuçlandırılması lazım"
Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, Allah'ın ipine sarılıp herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.
İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Belirli güçlerin karşısında eğer sizin gücünüz yoksa ki bu güç askeri güç meselesi değildir. Burada siyasetten ve diplomasiden, uluslararası baskılardan bahsediyoruz. Müslüman dünyası bir politika etrafında birleşirse ki bu politikaları yüz defa yazıp, onaylatıp 57 devletin mührü ile çıkarttık, bunlar uygulanmadıktan sonra elbette kınamaya, telin etmeye devam edeceğiz. Ama uluslararası siyaset, insani yardım ve oradaki kardeşlerimizin sorunlarının çözümü konusunda çalışmamız lazım. Onların daha iyi bir hayat yaşamalarını temin etmemiz lazım. En başta barış sürecinin sonuçlandırılması lazım. Çünkü barış süreci geciktikçe Filistin tarafı daha çok kaybediyor. Toprakların hacmi azalıyor. Sulak yerler gidiyor, demografik yapı değişiyor, zenginlikler gidiyor. Filistin'de akrabanın evine gitmek için duvarı aşmak zorunda kalıyorsun. Dünya tarihinde böyle birşey yok."
"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Fethullah Gülen'i Türkiye'ye davet etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine İhsanoğlu, bu açıklamayı Devlet Bahçeli'nin siyasi bir parti lideri olarak yaptığını, kendisinin hiçbir siyasi partinin mensubu olmadığını belirtti.
İhsanoğlu, MHP ve CHP'ye kaydı bulunmadığına işaret ederek, "Beni destekleyen 13 parti oldu. Bana ya hepsini soracaksınız ya da hiçbirini sormayacaksınız" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.