"Hayır" Baskısından Sonra Şimdi de İmza Baskısı

"Hayır" Baskısından Sonra Şimdi de İmza Baskısı
Fransa Parlamentosu'nun Ermeni iddiaların reddini suç sayan yasayı kabulünün ardından, yasanın iptali için imza kampanyası yürütülüyor.Anayasa Mahkemesi,...



Fransa Parlamentosu'nun Ermeni iddiaların reddini suç sayan yasayı kabulünün ardından, yasanın iptali için imza kampanyası yürütülüyor.
Anayasa Mahkemesi, yasanın imza için Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'ye gönderilmesinin geciktirilmesini istedi.
Yasanın iptali için hem Millet Meclisi'nde hem de Senato'da ayrı ayrı imza kampanyası yürütülüyor. Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için herhangi birinden 60 imza yeterli olacak.
Meclis'teki imza sayısının 35'i geçtiği, Senato'da da 40'ın üzerinde olduğu haber veriliyor.
İmza verenler arasında iktidar partisinden senatörler de bulunuyor.
Avrupa Demokratik ve Sosyal Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard, 'Hayır' oyu veren 86 senatörün yanı sıra, oylamaya katılmayan senatörlerden de imza arayışı içinde olduklarını söyledi.
İmza Vermemeleri İçin Baskı Var
Sosyalist Parti lideri Francois Haland'ın imza vermemeleri için senatörlere baskı yaptığı, yasaya şiddetle karşı çıkan Anayasa Komisyonu Başkanı Jean Pierre Sueur'ün bu yüzden imza veremediği ileri sürülüyor.
Anayasa Mahkemesi de, iptal girişimi üzerine, sürece teknik olarak müdahale etti. Girişimden ve yasa konusunda ciddi şüpheler bulunduğundan haberdar olduğunu kaydeden mahkeme, hükümetten, yasanın onay için Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'ye gönderilmesini ertelemesini istedi. Anayasa Mahkemesi, imza toplayan senatörlere de başvuru için hızlı davranmaları çağrısında bulundu.
Böylece imza kampanyasının 3 gün kazandığı belirtiliyor.
Sarkozy, yasayı makul süre olan 15 gün içinde imzalayacağını açıklamıştı.
Yasaya Tepkiler de Sürüyor
Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Fransa Senatosu'nda kabul edilen Ermeni yasasına karşı çıktı ve parlamenterlerin anayasa mahkemesine gitmeleri çağrısında bulundu.
Örgüt tarafından Fransız parlamenterlere gönderilen mektupta, ''ifade özgürlüğüne'', ''anayasaya aykırı'' olduğu, ''muğlak kaleme alındığı'' ve ''suç ile ceza arasında ölçüsüzlük bulunduğu'' gerekçeleriyle Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesi istendi.
Uluslararası Af Örgütü de, yasayı, ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle eleştirdi.
Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan yasaya ret oyu veren 86 senatöre mektup gönderdi. Burcuoğlu, senatörlerden yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmelerini istedi.
Öte yandan Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi, ''Savaş zamanında Boşnaklar'ı hedef alan soykırımın inkarının yasaklanmasını sağlayacak'' yasa çıkartılması için Fransa senatosuna öneri gönderme kararı aldı.
Öneriyi hazırlayan milletvekili Safet Keşo, "Çok uzak geçmişte kalan, tarihe, bilime ve hukuka dayanmayan iddialarla ilgilenen Fransa Senatosu'nun, uluslararası mahkemelerce kabul edilen Boşnaklar'ı hedef alan soykırımın inkarını yasaklaması daha anlamlı olur" dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.