"Grafen" yerli imkanlarla üretildi

"Grafen" yerli imkanlarla üretildi
 Ankaralı bir firma 2010 yılında iki araştırmacıya Nobel Fizik Ödülü'nü kazandıran "grafen"i yerli imkanlarla üretti.ANKARA (AA) - Ankaralı bir...


 

Ankaralı bir firma 2010 yılında iki araştırmacıya Nobel Fizik Ödülü'nü kazandıran "grafen"i yerli imkanlarla üretti.

ANKARA (AA) - Ankaralı bir nanoteknoloji firması; esnek cep telefonu ekranı ve bilgisayar çipi gibi birçok stratejik alanda kullanılabilen ve 2010 yılında iki araştırmacıya Nobel Fizik Ödülü'nü kazandıran süper ince karbon maddesini (grafen) yerli imkanlarla üretmeyi başardı.

Bilinen ilk iki boyutlu malzeme olarak nitelendirilen grafen üretimini İvedik OSB'de gerçekleştiren Nanografi firmasının Proje Yöneticisi Mehmet Başçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grafenin grafen üzerine çalışmalara 2011'de başladıklarını, Ar-Ge sürecinin ardından geçen yıl ürünü piyasaya sürdüklerini dile getirdi.

Grafen nano tüplerin bakırdan bin kat daha fazla akım taşıyabildiklerini ve çelikten 100 kat daha dayanıklı olduğunu belirten Başçı, "Bu ürün normalde dünyada petrol türevi malzemelerle üretiliyor. Biz ise Hindistan'da yetişen bir bitkiden üretmeyi başardık ve diğer şekilde üretilenlere göre daha fazla verim sağladık" dedi.

Grafenin cep telefonlarındaki esnek dokunmatik ekranın ham maddesi olduğunu ifade eden Başçı, "Bu ürünün Türkiye'de üretilmesi esnek dokunmatik ekranın birçok ülkeden önce Türkiye'de kullanılmaya başlanmasının önünü açacaktır" diye konuştu.

Maddenin savunma ve havacılık sanayi, otomotiv, sağlık gibi daha birçok sektörde kullanım alanının bulunduğuna dikkati çeken Başçı, özellikle insansız hava araçlarında ürünün kullanılmasının uçağı hafifleteceğini ve menzilini artıracağını kaydetti.

Grafen sayesinde çok daha hafif kurşun geçirmez yelekler yapılabileceğinin altını çizen Başçı, sürat teknesi imalatının da ürünün bir diğer kullanım alanı olduğunu belirtti.

- İthalatı azaltacak

Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi firmalarının ürünü talep ettiklerini dile getiren Başçı, grafen alanında Türkiye'deki tek üretici olduklarına işaret etti.

Ürünün ihracına da başladıklarını ifade eden Başçı, yurt dışından gelen talebi karşılamak için Hamburg'taki bir Ar-Ge merkezinde yer edinme konusunda görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Grafen maddesinin 50 gramının 2 bin dolara ithal edildiğini anlatan Başçı, "Biz aynı miktarda ürünü 200 dolara kullanıcıyla buluşturabiliyoruz. Bu ürünün yerli imkanlarla üretilmesi ithalatı azaltacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Ürünün nasıl kullanıma hazır hale getirildiği konusunda da bilgi veren Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Prototip üretim tesisimiz var. Burada iki reaktör bulunuyor ve bu reaktörleri İvedik OSB'deki firmalardan sağladık. Bu reaktörlerde nano partiküller üretiyoruz. Toz halindeki nano partikülleri uygulanacak malzemeye göre bir sıvıyla ve özel yöntemlerle karıştırıyoruz. Bu noktada sıvının çeşidini biz belirliyoruz. Havacılık, otomotiv veya hangi sektörde kullanılacaksa ona uygun bir hale getiriyoruz. Sonra müşteri kendi sektörüne uygun olan ürünü kullanıyor."

- İki fizikçiye Nobel Ödülü kazandırdı

Karbon atomunun bal peteği örgülü yapılarından bir tanesine verilen isim olan grafen, bilinen ilk iki boyutlu malzeme olması nedeniyle teknolojik uygulamalar açısından ilgi çekiyor. Bilgisayar işlemcilerini yüksek hızlara çıkarma potansiyeli olan grafenle ilgili çalışmalar, İngiltere'deki üniversitelerde araştırmalarını sürdüren Hollanda Vatandaşı Andre Geim ve İngiliz vatandaşı Konstantin Novoselov'a 2010 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazandırdı.

Grafenin, elektrik depolama özelliği sayesinde pil teknolojisinde de devrim yaratması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.