Gençler bu festivalde fikirleri ile yarıştı
Gençler bu festivalde fikirleri ile yarıştı
Fikirleriyle yarıştılar, konser ve oyunlarla eğlendiler
Üsküdar Üniversitesi’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik gerçekleştirdiği Bilim ve Fikir Festivali, bu yıl 6’ıncı kez düzenlendi.
Ödül törenine katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Gelenek ve moderniteyi birleştirerek ülkemize ve insanlığa hizmet etmek için yeni buluşlara, yeni keşiflere imza atacağız. Bugünkü sloganınızda da belirttiğiniz gibi icat çıkaracağız” dedi. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da çocuk ve gençlerin ego idealine sahip olması gerektiğini belirterek “Gençlerin kendileri ile ilgili projeleri var ama gençlerin yaşadığı toplum, gelecek ve hayatla ilgili projeleri de olmalı” dedi. Eğlenceli bir havada geçen festival, Yüksek Sadakat konseri ile sona erdi.
Üsküdar Üniversitesi’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik düzenlediği 6. Bilim ve Fikir Festivali’nde gençler projeleriyle yarıştı. 122 okuldan 335 projenin katıldığı festivalde, ön elemeyi geçen 129 proje yarıştı. Gençleri gözlemlemeye, düşünmeye, araştırmaya ve proje üretmeye yönlendirmeyi amaçlayan festival, eğlenceli oyunlar, gösteriler ve konserlerle eğlenceli bir ortamda gerçekleşti.
Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi Emir Nebi Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde projede başarılı öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arzu Gür ve Üsküdar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Taşçı da katıldı.
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk: “ilim ve teknoloji günümüzün en stratejik gücü”
Ödül törenine katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, gençlerin ve ülkemizin geleceği adına böyle önemli bir organizasyona davetleri için Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a teşekkür etti. Bilim ve teknolojinin artık kültürler için çok stratejik bir güç haline geldiği bir çağda yaşadığımızı belirten Selçuk, şunları söyledi:
“Artık fiziksel gücün yerini fikir gücüne bıraktığı, niteliğin niceliğin önüne geçtiği bir çağdayız. Dün Memur-Sen'in 6. Olağan Genel Kurulu'nda bir konferansa katıldım. Orada "İşin Geleceği: Tehditler ve Fırsatlar" konusunu konuştuk. Türkiye’deki dijital dönüşümü konuşurken içinde yaşadığımız koşulların teknoloji gelişirken karşımıza çıkan fırsatlar ve tehditlerdi. Siz yeni nesiller teknoloji ile doğuyor, teknoloji ile büyüyorsunuz. Siz bizim dönemimizde gördüğümüz teknolojiyi görmediniz, Bizim görmediğimiz teknolojileri de sizler göreceksiniz. Yeni teknolojiler gençlere yeni fikirler konusunda da geniş imkânlar sunuyor. Bütün bu değişim, eğitim sistemimizde tüm süreçlerin yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor. Bu konuda öncü eğitim kurumlarımız tabii ki üniversitelerimiz. Son dönemde üniversitelerimiz inovasyona, yeni fikirlere verdiği değerle liselere ortaokul ve hatta ilkokullarda büyük bir heyecan uyandırıyor.”
Bakan Selçuk: “Yeni keşiflere imza atıp icat çıkaracağız”
Teknolojiye verilen değerin ilkokuldan başlayıp eğitimin her kademesinde değer bulmaya başladığını ifade eden Selçuk, “Türkiye bu öncü çalışmalarla eğitimin her basamağında kendi geleceğini daha sağlam temeller üzerinde inşa etmeye devam edecek. Bizler çocuklarımızı gençlerimizi sadece içinde bulunduğumuz çağın değil, geleceğin koşullarına göre de hazırlamaya devam etmeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye diyerek çıktığımız yolda, sahip olduğumuz hem bilimsel hem de kültürel mirasın bizlere yüklediği sorumluluklarımız da var. Bu topraklarda İbni Sinalar, Farabiler, El Raziler gibi otorite insanlar yetiştirmiş, bu kültür ve irfanla beslenmiş insanlarız. Gelenek ve moderniteyi birleştirerek ülkemize ve insanlığa hizmet etmek için yeni buluşlara, yeni keşiflere imza atacağız. Bugünkü sloganınızda da belirttiğiniz gibi icat çıkaracağız" dedi.
Bakan Selçuk: “Büyük buluşlar sabır ve emeğin sonucu”
Büyük buluşların, keşiflerin, sabrın, emeğin, hayalin, rüyanın sonucu olduğunu belirten Selçuk, gençleri hem milli ve manevi değerler hem de bilim, teknoloji, sanat ve edebiyatla buluşturarak çağın ruhunu yakalamalarını sağladıklarını söyledi. Yola çıkmak kadar gençlere o yolun açılabilmesinin de o kadar önemli olduğunu dile getiren Selçuk, festivalin tüm gençleri teşvik edici ilham veren bir içeriğe sahip olduğunu, ayrıca lise, orta öğretim çağında olan öğrencilerle kampüs arasında güçlü bir köprü görevi gördüğünü söyledi.
Levent Özil: “Burada önemli olan bilimsel düşüncelerin ateşlenmesi”
İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Levent Özil ise altıncı kez düzenlenen Bilim ve Fikir Festivali’nde bu yıl gerçekten çok nitelikli çalışmalar ortaya çıktığını belirterek “Tüm il genelinde liselerimiz arasında yaptığımız duyuru sonucu 335 başvuru gerçekleşti. Gerçekten hepsi birbirinden değerli, nitelikli, kaliteli projeler. Burada amaç yarışmaktan çok çocuklarımızın bilimsel düşüncelerini ateşlemek, onların proje tabanlı çalışmalarını, bu kapsamda yaptıkları çalışmaların değerlendirilmesi ve bu sürece katkıda bulunmaları idi. Ben öğrenci ve öğretmenlere çok teşekkür ediyorum. Burada kazanan ve kaybedenin olmadığını düşünüyoruz” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Öğrenmede eğlence ve disiplin bir arada olmalı”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu tür yarışmalarda aslında insanın yarışırken birçok şey öğrendiğini söyledi. 2013 yılında festivali ilk kez düzenledikleri dönemde nörobilimdeki gelişmelerin beyin temelli eğitime işaret ettiğini, bu nedenle yarışmayı festival havasında tasarladıklarını belirten Tarhan, “Beyin temelli eğitim şunu söylüyordu; ‘İnsan beyni en iyi nasıl öğrenir?’ diye beyin temelli eğitim çalışmaları var. Beyin temelli eğitim çalışmalarında, insan beyni en iyi, eğlenceli ve disiplinli olursa öğrenir bilgisi ortaya çıkıyordu. Bunun üzerine ben, yeni nesilleri beyin temelli eğitime nasıl katarız, onları hayata nasıl hazırlarız diye düşünürken,dünyada bilim ve festivali birleştiren çalışmalar var mı diye baktık, o tarihlerde sadece Amerika’da bulduk. Bunun üzerine biz, lise dönemindeki öğrencileri bu kavramsal değişikliğe hazırlamamız ve projeyi sevdirmemiz, beyninde ateşleme yapabilecek ve gelecekleriyle ilgili projeksiyon olabilecek nasıl çalışmalar yapabiliriz dedik ve Milli Eğitimimiz bu konuya çok sıcak yaklaştı. Bilim ve Fikir Festivali’nin ilkini 2013’te yaptık” diye konuştu.
Prof. Dr. Tarhan: “Gençlerin toplumla ilgili projeleri de olmalı”
Festivalde öğrencilerin yarışırken, aynı zamanda; proje disiplini, proje kültürü, hayatın bir proje olduğunu öğrendiklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Küçük yaşlarda içlerindeki o güzelliklerin ortaya çıkmasına ve geleceklerini kazanmalarına katkı sağlamış olmayı amaçlayarak başladık” dedi. “Gençlerin kendileri ile ilgili projeleri var ama gençlerin yaşadığı toplum, gelecek ve hayatla ilgili projeleri de olmalı” diyen Tarhan, “Bu projeler içerisinde gençlerin kafa yoracağı projeler olması gerekiyor. Bunun için biz sadece fen bilimlerini değil, sağlık bilimleri ve sosyal bilimleri de dâhil ettik. Aile ile ilgili projelerin, sosyal bilimler alanındaki çalışmalarını da dâhil ettik” dedi.
Prof. Dr. Tarhan: “Sosyal bir risk var, önlem alınmalı”
Toplumun temeli olan aile ile ilgili bir istatistiği de paylaşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Türkiye’deki evlilik sayıları, 2001’de, 544 bin civarındaydı; 2018’de 553 bin; yüzde 1 oranında artış var; ama boşanma hızı 2001’de 91 bin iken, 2018’de 142 bine çıkmış. Yeni yetişen gençlerde ilginç bir şekilde, dijital bağımlılığa yönelme var. Bunlar da sosyal bir risk oluşturuyor. Bunun için sosyal projeleri bu konularda yapmalarını da istedik. Bu projeleri Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’ndan içinde olabileceği çalışmaları da katmayı düşünüyoruz. Sayın bakanımızın bize gelmesi, bu konuda bizi teşvik etmesi, bize büyük bir manevi destek oldu. Bu tarz çalışmaların devam etmesinde özellikle fayda var” dedi.
Prof. Dr. Tarhan: “Gençlerin bir hayat projesi olmalı”
Gençlerde ego idealine ihtiyaç olduğunu da belirten Tarhan, “Daha ilk, ortaokul ve lise çağlarında gençlerin tutkulu bir projesi olmalı. Bu tutkulu proje ile uğraşırken, aslında diğer ihtiyaçlarını karşılar. Projesini gerçekleştirmek için koşturan bir genç; iş sahibi de olabilir, aş sahibi de olabilir, eş sahibi de olabilir. Ama sadece kendisinin bir hayat projesi olması lazım. Bunun için gençlere, proje odaklı hayata bakışı öğretebilmek lazım. Modernizm şu anda gençlere maalesef anlamlı bir amaç vermiyor; ‘Evin olsun, araban olsun, meşhur ol’ tarzında amaçlar veriyor, başkalarına yardımcı olmak, başkalarını mutlu ederek mutlu olmak tarzında amaçlar vermiyor. İdealleri olan insanın kendini motive etmesi kolaydır. İdealleri olmayan bir insan kendini motive etmez, olaylar onu sürükler. Gençlerimizin projeleri çok sevindirici. Ülkemiz adına böyle proje kültürü olan gençlerin çoğalmasını Türkiye’nin geleceği açısından çok umut verici görüyorum. Bütün okullarımızda bunun yaygınlaşmasını istiyorum. Bütün emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk da festivalle ilgili bilgiler verdiği konuşmasında festivale katılan öğrencileri, onları teşvik eden rehber öğretmen ve okul müdürlerini, festivalin değerlendirilmesinde emeği geçen Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı öğretmenleri ve Üsküdar Üniversitesi akademisyenlerine teşekkür etti.
Ödüller takdim edildi
Açılış konuşmalarının ardından ödül töreni gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Bilim ve Fikir Festivali’nde bu yıl Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Fen ve Teknoloji Bilimleri olmak üzere üç kategoride dereceye girenler ödüllendirildi.
Diyabet projesi ile birinci oldular
Üsküdar Üniversitesi Bilim ve Fikir Festivali’nde bu yıl Sağlık Bilimleri kategorisinde Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Batuhan Samet Doğan ve Salih Hamza Suyun, öğretmenleri Şebnem Avşar danışmanlığında hazırladıkları “Diyabet Hastaları İçin Nefes Yolu İle Yüksek Şeker Ölçen Uyarı Cihazının Yapılması” projesi ile birinci oldu. Birincilik ödülleri Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından takdim edildi.
Paksumatik projesi ikinci oldu
Sağlık Bilimleri kategorisinde Fatih Sultan Mehmet Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Hamdan Munir ve Rikesh Luitel, öğretmenleri Muhammet Doğru danışmanlığında hazırladıkları “Paksumatik: Yapay Zeka İle Sudaki Yabancı Parçacıkları Ve Zararlı Bakterileri Tespit Eden Cihaz” projesi ile ikinci oldu. İkincilik ödülleri, Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Mustafa Ataş ve Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek tarafından verildi.
Taflan projesi üçüncü oldu
Sağlık Bilimleri kategorisinde Hüseyin Bürge Anadolu Lisesi’nden Betül Sancaklı ve İpek Kayrancıoğlu, öğretmenleri Neslihan Savgaman danışmanlığında “Taflan (Prunus Laurocerasus L.) Meyvesinin Drosophila Melanogaster'de Yaşlanma Üzerine Olan Etkilerinin Araştırılması” projesi ile üçüncü oldu. Üçüncülere ödülleri Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Halide İncekara ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Levent Özil tarafından verildi.
Sosyal Kitap Ağı projesi birinci oldu
Sosyal Bilimler kategorisinde Cengizhan Anadolu Lisesi’nden Muhammet Talha Ökte ve Umut Çakar, öğretmenleri Ömer Muştu danışmanlığında hazırladıkları “Sosyal Kitap Ağı” projesi ile birinci oldu. Birincilik ödülleri Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından takdim edildi.
Topraksız Tarım projesi ikinci oldu
Sosyal Bilimler kategorisinde Habire Yahşi Anadolu Lisesi’nden Ece Sena Gökçegözoğlu ve Nur Belemir Kumsar, öğretmenleri Oktay Tekel danışmanlığında “Yer Altında Hidroponik Ve Aquaponik (Topraksız) Tarım” projeleri ile ikinci oldu. İkincilik ödülleri, Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Mustafa Ataş ve Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek tarafından verildi.
Benim Kahramanım Engel Tanımaz projesi üçüncü oldu
Sosyal Bilimler kategorisinde Özel Küçükçekmece Halkalı Okyanus Anadolu Lisesi’nden Selin Ebrar Özkan ve Beyza Bayramçavuş, öğretmenleri Duygu Yavuz danışmanlığında hazırladıkları “Benim Kahramanım Engel Tanımaz” projeleri ile üçüncü oldu. Üçüncülere ödülleri Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Halide İncekara ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Levent Özil tarafından verildi.
Asistan Gözlük projesi birinci oldu
Fen ve Teknoloji Bilimleri kategorisinde ise Ahmet Rasim Anadolu Lisesi’nden Abdulkadir Özbek, öğretmeni Aysun Oduncu danışmanlığında hazırladığı “Asistan Gözlük” projesi ile birinci oldu. Birincilik ödülleri Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından takdim edildi.
D3 Vitaminli Duşakabin projesi ikinci oldu
Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden Arda İnanç, öğretmeni Yonca Bozkurt danışmanlığında hazırladığı “Duşta D3 Previtamin D3 Sentezleyen Uv Lamba Sistemli Duşakabin” projesi ile ikinci oldu. İkincilik ödülleri, Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Mustafa Ataş ve Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek tarafından verildi.
Sürücülerin Kalp Ritmi Ölçümü projesi üçüncü oldu
Özel Saınte Pulcherıe Fransız Lisesi’nden Kaylin Nayra Özyerli ve Hamdi Kerem Işık, öğretmenleri Thami Buhari danışmanlığında hazırladıkları “Sürücülerin Kalp Ritmi Ölçümü Ve Bilinç Kontrolünde Fotopletismografi Teknolojisinin Kullanılması” projeleri ile üçüncü oldu. Üçüncülere ödülleri Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Halide İncekara ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Levent Özil tarafından verildi.
Birinciye 6 bin TL ödül verildi
Her üç kategoride ilk üç dereceye girenlerden; birinci olanlara 6 bin lira, ikinci olanlara 4 bin lira ve üçüncü olanlara 2 bin lira ödül takdim edildi. 4 -14 arası dereceye girenlere ise 500 liralık “Başarılı Proje Ödülü” verildi. Dereceye giren projelerin Danışman Öğretmenlerine, dereceye giren projenin ödülünün yarısı değerinde ödül verildi. ÜÜ TV’den canlı olarak yayınlanan festival sonunda katılımcılar birlikte fotoğraf çektirdi.
Türkiye’nin ilk İSG Laboratuvarı açıldı
Program sonunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye’nin ilk olan ‘Prof. Dr. Hilmi Sabuncu İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvarı ve Eğitim Sahası’nın açılışını da gerçekleştirdi. Selçuk burada İSG öğrencileriyle fotoğraf da çektirdi.
Yüksek Sadakat Konseri ile coştular
Festival coşkusu ile güzel bir gün geçiren öğrenciler, festival sonunda gerçekleştirilen Yüksek Sadakat Konseri ile eğlenceli saatler yaşadı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.