Geçici güvenlik bölgeleri, huzur ve güven için ilan ediliyor

Geçici güvenlik bölgeleri, huzur ve güven için ilan ediliyor
 Vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ile güven ortamının sürdürülmesi, devlet ile milletin her türlü terörist tehdit...

 

Vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ile güven ortamının sürdürülmesi, devlet ile milletin her türlü terörist tehdit ve saldırıdan korunması amacıyla halen 8 kentte "geçici güvenlik bölgesi" bulunuyor.

 

ANKARA (AA) - Vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ile güven ortamının sürdürülmesi, devlet ile milletin her türlü terörist tehdit ve saldırıdan korunması amacıyla halen 8 kentte "geçici güvenlik bölgesi" bulunuyor.

 

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, özel güvenlik bölgeleri, "2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu" uyarınca oluşturuluyor.

 

Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle meskun mahal dışında, can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan yerlerde operasyonun devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere, Genelkurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığının göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla ya da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vali kararıyla 15 gün ila 6 ay gibi sürelerle güvenlik bölgesi ilan edilebiliyor.

 

Özel güvenlik bölgesi, bölücü terör örgütünün yaptığı terör ve yıldırma eylemleri nedeniyle ilin sosyal ve ekonomik gelişmesinin olumsuz etkilendiği, bu eylemler neticesinde vatandaşların, ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütme ve seyahat etme haklarını kullanmaktan mahrum kaldıkları ve günlük hayatları etkilenen vatandaşların büyük mağduriyet yaşadıkları gerekçesiyle ilan ediliyor.

 

Bu bölgeler, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ile güven ortamının sürdürülmesi, devlet ile milletin her türlü terörist tehdit ve saldırıdan korunması amacıyla belirleniyor.

 

Kanunun, kamulaştırma yapılabilmesine de olanak tanıdığı güvenlik bölgelerine izinsiz girilemiyor, buna aykırı hareket edenler hapis ve para cezalarına çarptırılabiliyor.

 

- Siirt'teki "özel güvenlik bölgesi", yıl sonuna kadar kalacak

 

Bakanlar Kurulu ya da valilik kararlarıyla güvenlik bölgeleri oluşturulan kentlerin 5'i Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 3'ü Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. 1 geçici güvenlik bölgesindeki yasak ise dün itibariyle sona erdi.

 

Geçici güvenlik bölgesi ilan edilen bölgeler şunlar:

 

Siirt Valiliği,  27 Mayıs 2015'te, Bakanlar Kurulu kararı ile Pervari ve Eruh ilçelerindeki Yazlıca ve Yassı Dağı bölgelerinin geçici güvenlik bölgesi ilan edildiğini açıkladı. Vatandaşların 31 Aralık 2015 tarihine kadar can güvenliği nedeniyle söz konusu alanlara girişi yasaklandı.

 

Şırnak Valiliği, 31 Temmuz 2015'te, kentte yaşanan çatışmalar nedeniyle halkın güvenliğini sağlamak amacıyla 5 bölgenin 15 gün, müteakiben Bakanlar Kurulu kararı ile 6 ay süre ile özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurdu. Valiliğin verdiği geçici güvenlik bölgesi koordinatları içinde kalan Bestler-Dereler, İncebel Dağları, Faraşin Bölgesi, Altın Dağları ve Cudi Dağı'nda PKK mezarlıkları bulunuyor. Şırnak'ta 4 bölge de daha önce geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilmişti.

 

Gaziantep Valiliği, Suriye sınırındaki Köprübaşı Hudut Karakolu ile Karkamış ilçesi arasında kalan bölge ve Karkamış ilçesi ile Türkyurdu Hudut Karakolu arasında kalan bölgelerin 30 Temmuz 2015 günü saat 14.00'ten itibaren özel güvenlik bölgesi ilan etti. Bu bölgelere her türlü araç ve insan giriş-çıkışının kontrolü, gerektiğinde yasaklanması ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü'nce yapılıyor. Bu bölgelerde yasak 8 Ağustos 2015'te sona erecek.

 

Ağrı Valiliği ise 2 Ağustos 2015'te, terör saldırıları nedeniyle Ağrı ve Tendürek dağlarının 15 gün süreyle "Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi" ilan edildiğini açıkladı.

 

Hakkari Valiliğinin açıklamasına göre de Yüksekova ilçesi sınırlarında bulunan Dağlıca ve çevresinde Dikenpınarı mevkisi, Alandüz Mahallesi, Dilekli Yaylası, İkiyaka Dağları, Belkıstepe arasında kalan bölge, İki Yaka Dağları ve Sat Sivrisi'nde, Evretküme Sırtı, Gevenakurkitepe, Ömerkuyusutepe, Karanişritepe, Sernohola Sırtı, Şervinetepe, Lebaydektepe, Havretepe, Kahta Yayla Mevkisi, Bozkaya Mahallesi batısı, Dağlıca Dağları ve Eşektepe arasında kalan kalan bölge özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

 

Hakkari Merkez sınırları içerisindeki Meydanpürümüz'de Çanaklı Köyü, Oğul Köyü, Yoltepe mevkisi, Arsan Dağı, Katırgediği arasında kalan bölge de özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerler arasında bulunuyor.

 

Bu bölgelere, 19 Ağustos 2015 günü saat 23.59’a kadar vatandaşların girmesi yasaklandı.

 

Kars Valiliği, 4 Ağustos'ta, Kağızman Çemçe-Madur Bölgesi ve Sarıkamış Boyalı Ormanları bölgesinde icra edilecek askeri operasyonlarda sivil vatandaşların zarar görmemesi için 15 gün süre ile 'Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi' ilan edildiğini açıkladı.

 

Tunceli Valiliği de kent merkezi ile Kutu, Bali ve Laç dereleri ile Hozmerik, Kurutlu, Gözlek-Sepertek, Mezarlık bölgeleri, Ovacık ilçesinde Karadere, Sal Deresi/Piskik Taşı Tepe, Çemişgezek ve Hozat ilçeleri sınırlarındaki Aliboğazı, Kinzir Ormanları, Nazımiye ilçesinde Dokuzkayalar, Kayalı Tepe, Mazgirt ilçesinde de Şişik Ormanları'nın 4-19 Ağustos'ta "özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini" duyurdu.

 

 Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde de Suriye sınırındaki Yağmuralan-Tatlıca, Öncül-Arıcandere ve Esentepe Karakolu-Ziyaret Karakolu arasında kalan bölge bugün saat 08.00'de başlayıp 21 Ağustos'ta bitecek şekilde 15 gün süreyle geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edildi.

 

- Kilis'teki yasak dün sona erdi

 

Kilis Valiliği ise Suriye sınırındaki 'Öncü Hudut Karakolu ile İnanlı Hudut Karakolu arasında kalan bölge, Darmık Hudut Karakolu ile Çerçili Hudut Karakolu arasında kalan bölge, Gaziantep-Kilis il sınırı Çankallı ile Dağ Hudut Karakolu ve Dağ Hudut Karakolu ile Çobanbey Hudut Karakolu arasında kalan bölgelerin Bakanlar Kurulu kararıyla özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini açıkladı. Bu bölgelerdeki yasak 30 Temmuz 2015'te başladı, 5 Ağustos 2015'te sona erdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.