Fransa Meclisi teklifi kabul etti...

Fransa Meclisi teklifi kabul etti...
Fransa Meclisi, soykırımın inkarını cezalandıran teklifi kabul etti...Kamuoyunda "soykırımı inkar yasası" olarak bilinen ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni...



Fransa Meclisi, soykırımın inkarını cezalandıran teklifi kabul etti...

Kamuoyunda "soykırımı inkar yasası" olarak bilinen ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifi, Fransız Ulusal Meclisi?nde kabul edildi.

Genel kuruldaki oturuma 577 milletvekilinden sadece 70'e yakını katıldı. İki maddeden oluşan teklif, oy çokluğuyla kabul edildi.

Teklifin görüşülmesi yaklaşık dört saat sürdü.


7 Aralık'ta
Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı.

Yasa teklifinde, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin avro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor.
Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.


Fransa'daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.


Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor. Şimdi Senato'nun onayı gerekiyor.


Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri nisan ayında yapılacak ve teklifi daha önce engelleyen Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin şimdi desteklediği teklif ile seçimleri düşündüğü yorumları yapılıyor. Sarkozy, cumhurbaşkanlığında ikinci dönemi garantilemek amacında.


Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oturumda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Valerie Boyer söz aldı.


Boyer, "Burada amacımız ilişkileri bozmak değil,
Fransa vatandaşlarının korunması. Sizi bu tasarıyı destek vermeye çağırıyorum, sevgili meslektaşlarım" diye konuştu. Fransız vekil, "Bazı ülkeler 1915 olaylarını inkar ederek suç işlediler. Cezasız kaldılar. 1914 yılındaki Ermenilerin üçte ikisi ya tehcir edildi ya da katledildi. Sizden destek bekliyorum" ifadesini kullandı.

Oturumda toplam 17 milletvekili söz aldı. Konuşma yapan vekillerden Fransa-Türk Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher ve merkez sağın cumhurbaşkanı adayı Francois Bayrou, tasarı aleyhinde görüş bildirdi. Bayrou, "Evet Ruanda'da, Kamboçya'da, Vendee'de katliam oldu. Bunlar da mı gelecek? Bence tehlikeli bir ola giriyorsunuz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından değişiklik önergelerinin görüşülüp oylanmasına geçildi.


BİRİNCİ MADDE GEÇTİ


Değişiklik önergeleri içinde yer alan ve ?ifade özgürlüğünün ihlal edildiği? gerekçesiyle, yasa teklifinin, ?Fransız kanunları tarafından tanınan soykırımların inkarının cezalandırılmasını? öngören birinci maddesinin iptal edilmesine ilişkin sunulan değişiklik önergesi kabul edilmedi. Böylece tasarının birinci maddesi geçti. Yasa teklifinin tüm maddelerinin tek tek oylanmasından sonra tasarı genel oylamaya sunulacak.


?Yasalarca kabul edilmiş soykırımların inkârını? yasaklayan ve bu suçu işleyenlerin 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezasına çarptırılmasını öngören yasa tasarısı için genel kurulda salt çoğunluk aranacak. Yani oylamaya üç kişi de katılsa ikisinin oyu karar çıkması için yeterli olacak.


SENATOYA GİDECEK


Yasa tasarısı, meclisten geçmesi halinde senatoya gidecek. Tasarı senatoya geldiğinde ?değişiklik önergesi verilmeden? geçerse yasalaşabilecek. Değişiklik önergesi verilirse yeniden ulusal mecliste ele alınacak. Parlamento, yasayı görüştüğü akşam, 9 Ocak?a kadar sürecek Noel tatiline girecek. Bu tarihte parlamentodan geçen yasa senatoya sevk edilecek.


Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle her iki meclis de 22 Şubat?ta yeniden tatile girecek. Yasa bu tarihe kadar yetişmezse kadük (geçersiz) kalacak.


Sosyalist Parti ve Komünist Parti milletvekillerinin çoğunluğu, tartışmalı yasa teklifini ?prensip olarak? desteklemeyeceklerini açıkladı. Tasarıya
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy?nin iktidar partisi UMP içinden de tepkiler var. Buna karşın yasa tasarısının, parlamentodan geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.
Fransa, sözde "Ermeni soykırımı"nı 2001 yılında resmen kabul etmişti.

SARKOZY'NİN BAKANI TASARIYA KARŞI ÇIKMADI


Yasa teklifini sunan Boyer'den sonra
Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier söz aldı. Fransız bakan, konuşmasında yasa teklifine karşı çıkmadı ve oylama sonucunu milletvekillerinin iradesine bıraktı. Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilere övgüler yağdıran Ollier de yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını söyledi. Ollier, Adalet Bakanı'nın görüşmelerde olmayışından dolayı özür dileyerek, "Çünkü kendisi şu anda Cumhurbaşkanı ile birlikte bir uyuşturucu ile mücadele başlıklı bir toplantıda? şeklinde konuştu.

"FRANSIZ ANAYASASI'NA AYKIRI"


Genel kurulda söz alan Diefenbacher ise, ?parlamenterlerin rolünün tarih yazmak olmadığını? belirterek, ?teklife hayır oyu vereceğini? söyledi. UMP üyesi Fransız milletvekili, ?yasa teklifinin Fransız anayasasına aykırı olduğu? görüşünü dile getirdi. Michel Diefenbacher, bu teklifin yasalaşması ve daha sonra yapılacak itirazla konunun anayasa mahkemesine gelmesi halinde, 2001 yılında kabul edilen yasanın da iptalinin gündeme gelebileceği uyarısında bulunarak, ?Bu yasa teklifi Ermenilere de zarar verecek? diye konuştu.


TÜRKİYE YAPTIRIM UYGULAYACAK


Türkiye, tasarının geçmesi halinde
Fransa'ya üç etapta yaptırım uygulayacağını açıkladı. Ankara'nın ilk etapta uygulayacağı yaptırımları bugün açıklayacağını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün, "Sarkozy'nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir" diye konuşmuştu.

BİNLERCE TÜRK PARLAMENTO DIŞINDA


Tasarıyı protesto eden Türkler, yerel saatle 06.00?dan bu yana Fransız meclisi önünde gösteri düzenliyor. Paris dışında Lyon, Strasbourg, Nantes ve Ruan kentlerinden otobüslerle gelen yaklaşık 5 bin kişi ellerinde Türk, Azeri ve Fransız bayrakları ve yasa teklifine karşı çıkan pankartlarla tepkilerini dile getiriyor. Yasa aleyhine sloganların atıldığı gösteride, polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Gösterilere katılan protestocuların sayısı her geçen dakika artıyor.


EKONOMİK İLİŞKİLER ZARAR GÖRECEK


Yasa teklifinin
Fransa meclisinden kabul edilmesi, iki ülke arasında son yıllarda giderek artan ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. Yasa teklifini engellemek için Paris'e gelen TÜSİAD ve TOBB temsilcileri, THY'nin satın alacağı çok sayıda Airbus uçağı ve Türkiye'nin gelecek 10 için açacağı 100 milyar dolarlık enerji ihalelerinin olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu. 2010 yılı rakamlarına göre, Türkiye, Fransa'nın en fazla ihracat yatığı ülkeler sıralamasında 6 milyar 264 milyon Euro ile 11. sırada. Fransa'nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye, 5 milyar 402 milyon Euro ile 16. sırada. Fransa'nın 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye'ye yaptığı ihracat 5 milyar 693 milyon Euro. Fransa'nın, 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye'den yaptığı ithalat oranıysa 4 milyar 929 milyon Euro.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.