Evinizde Hangi Renk Işık Kullanıyorsunuz?
Yaz aylarında göz sağlığımıza daha da dikkat etmeliyiz.” dedi. Göz sağlığına yönelik açıklamalarda bulunan Dr. Kaya fazla güneşte durmaya bağlı ışık alerjisi oluştuğunu, işportada satılan gözlüklerden uzak durulması gerektiğini ve ev içerisinde sarı ışık kullanılması gerektiğini açıkladı.
Göz Hastalıkları Uzman Dr. Ahmet Kaya gözlerimizin dış dünyaya açılan penceremiz olduğunu ifade ederek hava, su ve ışık ile sürekli temas halinde olduklarını söyledi. Işığın özellikle yaz aylarının gelmesiyle daha da bir önem kazandığını vurgulayan Türkmenbaşı Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Kaya açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
“Fazla Güneşte Durmaya Bağlı Işık Alerjisi Oluşuyor.”
“Yazın güneş ışınları, kış aylarına göre neredeyse 3 kat fazla miktarda dünyaya gelmektedir. UV (ultraviyole) denilen mor ötesi ışınlar , % 90 oranında atmosfer tarafından filtrelenmekte, göze ulaşan kısmını da yine göz tarafından göz kapakları, kornea, irin lens tarafından filtrelemektedir. Buna rağmen yine de göze ulaşan UV (ultraviyole) ışıklar göz sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Sıklıkla ışık yansımaları ve fazla güneşte durmaya bağlı ışık alerjisi olmaktadır. Göz de yanma, batma, gözü kapalı tutma ihtiyacı ve kızarmalar olmaktadır. Bunların en şiddetlisi sanayide çalışanlarda olan kaynak ışığı yanıkları ve kışın kardaki yansımalara bağlı oluşan hasarlardır. Daha sonra güneşin dik geldiği öğle saatlerinde direk göze gelen ışınlarla, su, asfalt, binalardan yayılan ışıkları da gözü etkilemektedir. Yine aynı şekilde bilgisayar ve cep telefonlardan yayılan parlak ışıklar da göze zarar vermektedir.”
Gözümüz Uzun Süre Güneş Işınlarına Maruz Kalırsa Ne Olur?
Uzun süre güneş ışınlarına gözün maruz kalması durumunda oluşan etkileri de açıklayan Dr. Ahmet Kaya şunları kaydetti;
“Genellikle ışıktan kaçma hissi, yanma ve batma şeklinde olurken, daha uzun süre ışığa maruz kalan gözlerde göz kapağında bazı tümoral oluşumlar, sklera denilen gözün beyaz kısmında kalıcı sarı güneş lekeleri, gözde et büyümesi de denilen pterjium, erken katarakt oluşumu ve makula da(gözün sinir tabakasında)geri dönüşümsüz hasarlar oluşabilmektedir.”
Etkin Tedavi Yöntemleri Neler?
Şiddetli ışığa maruz kalma ve kaynak etkisinin hastalarda şiddetli ağrılara sebep olduğunu belirten Türkmenbaşı Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Kaya en etkin tedavinin ise gözü 24-48 saat kapamak olduğunu söyledi. Diğer ışık alerjilerinde genellikle uzun süreli göz damlaları kullanılması gerektiğine vurgu yapan Uzman Dr. Kaya “Fakat katarakt ve makula hasarları daha ciddi ve tedavisi daha zor olmaktadır. Bu nedenle gözü ışıktan korumak daha kolay gözükmektedir. En önemli koruma yöntemlerinden UV (ultraviyole)geçirgenliği az olan kaliteli güneş gözlükleri veya colormatik denilen numaralı gözlük camlarıdır. Aynı şekilde kontakt lenslerin de UV(ultraviyole)koruyucu özellikte olanları bulunmaktadır.” dedi.
“İşportada Satılan Sahte Ve Kalitesiz Güneş Gözlüklerinden Uzak Durun”
İşportada satılan sahte ve kalitesiz güneş gözlüklerinden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Dr. Kaya bunların çoğunun üzerinde UV(ultraviyole) filtre özelliği olduğu belirtilse de gerçekte bu özelliğin bulunmadığını açıkladı. Özellikle küçük çocukların özenti ve süs olarak bu gözlükleri taktığına dikkat çeken Dr. Kaya bu durumda koyu cam sebebiyle göz bebeklerinin büyürken UV(ultraviyole)ışınlarının normalden daha fazla göze girdiğini hatırlattı. Dr. Kaya açıklamasına şöyle devam etti;
“Gözün doğal koruma mekanizmasını da ortadan kaldırarak hasar oluşturmaktadır. Özellikle renkli gözlüler gözden ameliyat olanlar güneşle uzun süre çalışan çiftçiler şoförler kışın karda fazla dolaşanların daha fazla güneş gözlüğüne ihtiyacı olmaktadır.”
“Ev İçerisinde Sarı Işık Tercih Edilmeli.”
Ev içinde ve kapalı ortamda bulunanlarınsa ortam ışığını ayarlaması gerektiğini ifade eden Dr. Kaya, beyaz florasan ışığı yerine doğal sarı ışık veren ampullerin tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını açıkladı. Bilgisayar ve cep telefonunun özellikle ışık şiddetinin azaltılmasının da gerektiğine değinen Dr. Kaya “Yine aynı şekilde tavandan aydınlatmada göze direk ışık girmesi daha çok olmaktadır. Yerden aydınlatma ve ışık yönü göze gelmeyecek şekilde orta aydınlatmalar daha sağlıklıdır.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.