Esed Annan Planı'nı kabul etti

Esed Annan Planı'nı kabul etti
Suriye, Annan Planının 10 Nisan'a kadar uygulanmasını kabul etti.Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye barış planının...



Suriye, Annan Planının 10 Nisan'a kadar uygulanmasını kabul etti.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye barış planının uygulanması için kısmi son tarih olarak 10 Nisan'ı belirledi. Bu tarihin Esad yönetimince de kabul edildiği belirtildi.

Özel Temsilci Annan, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla hazırladığı planla ilgili gelişmeler konusundaki raporunu sundu.

Reuters'a konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat Annan'ın raporunda, Suriye'de ateşkesin uygulanması konusunda henüz bir ilerleme kaydedilmediğini belirttiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nden, Suriye barış planının uygulanması için kısmi son tarih olarak 10 Nisan'ın desteklenmesini isteyen Annan, bu tarihin Esad yönetimi tarafından da kabul edildiğini ifade etti.

Kaynak ayrıca, Annan'ın Güvenlik Konseyi'nden ateşkes izleme misyonuyla ilgili bir planı da değerlendirmeye başlamasını talep ettiğini aktardı.

ANNAN'IN ALTI MADDELİK PLANI

- Suriye yönetimi, "halkın meşru istek ve kaygılarına yanıt vermek için başlatılacak olan ve Suriyelilerin liderlik edeceği kapsamlı siyasi süreç" için Annan'la işbirliği içinde çalışmayı taahhüt etmektedir.

- Suriye, çatışmaları durdurmayı ve insanların yaşadığı bölgelerde görülen askeri hareketliliği ve ağır silahların kullanılmasını derhal durduracağını taahhüt eder. Bu adımlar atılırken Suriye, şiddeti sonlandırmak için BM gözetimi altında Annan'la birlikte çalışacaktır. Annan, muhalefetten de bütün çatışmaların sona erdirilmesi için benzer taahhütler beklemektedir.

- Suriye insani yardımın iletilmesi ve yaralıların tahliye edilmesi için günlük iki saatlik "insani duraklama"yı kabul etmekte ve uygulamaktadır.

- Suriye "rastgele tutuklanan kişilerin serbest bırakılma hızını ve kapsamını" ve bu kişilerin tutulduğu yerlerin bir listesini sunmayı taahhüt etmektedir.

- Suriye ülke genelinde gazeteciler için hareket özgürlüğünü sağlamayı ve "ayrımcı olmayan bir vize politikası uygulamayı" taahhüt etmektedir.

- Suriye "yasalarca garantilenen çerçevede toplanma özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkına saygı duyacağını" taahhüt etmektedir.

Reuters

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.