Esad'a bir darbe daha...

Esad'a bir darbe daha...
Norveç, Şam'daki büyükelçiliğini kapattıİşte dakika dakika Suriye'de yaşanan yeni gelişmeler...Norveç Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,...


Norveç, Şam'daki büyükelçiliğini kapattı

İşte dakika dakika Suriye'de yaşanan yeni gelişmeler...

Norveç Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, güvenlik nedeniyle büyükelçiliğin kapatılmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, Norveçli bir diplomatın irtibatı sağlamak üzere Şam'da Danimarka Büyükelçiliği'nde görev yapacağı kaydedildi.

Humus ağır bombardıman altında: 38 kişi öldü

Suriye'nin çeşitli kentlerinde muhaliflere karşı başlatılan operasyonlarda güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 38 kişinin öldüğü bildirildi.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi, ülkenin iç kesimlerindeki Humus kentinde gerçekleşen operasyonlarda, rastgele atılan havan ve tank ateşinde 24, güneydeki Dera'da 7, İdlib, Halep ve Şam'ın banliyölerinde ikişer olmak üzere toplam 38 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını belirtti.

Humus'taki yerel komite üyesi Vail el-Humusi, Humus'un İnşeat semtinde patlamaların meydana geldiğini, kentteki operasyonlarda birçok evin yıkıldığını bazılarında da büyük hasar meydan geldiğini ifade ederek, "ordu tüm kenti kuşatmış durumda, halk güvenli bölgelere kaçıyor, kaçamayanların ise hergün başına bomba yağıyor" dedi.

Kentin Beyada semtinde 5 kişilik bir ailenin tüm fertlerinin güvenlik güçlerince öldürüldüğünü kaydeden El-Humusi, kentin durumunun hiç iyi olmadığını, halkın temel gıda malzemelerine ulaşmakta sıkıntı yaşadığını söyledi.

Öte yandan yerel aktivistler, ordunun İdlib'in Kafr Nubel kentinde çocuk ve kadınları Özgür Suriye Ordusu'na karşı kalkan olarak kullandığını ve bölgede operasyonların devam ettiğini kaydetti. Ayrıca, güvenlik güçlerinin Şam'ın Kabun kentinde düzenledikleri baskınlarda çok sayıda kişiyi tutukladığı bildirildi.

Dün de İdlib'in Kefer Teharim bölgesinde gösteriler düzenlenmişti.

Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısı 17 bin 171'e yükseldi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, Suriye'den Türkiye'ye yönelik nüfus hareketiyle ilgili olarak, çadır kentlerde ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal etkinlik, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verildiği belirtildi.

Açıklamada, dün ve bugün 59 Suriye vatandaşının kendi isteğiyle ülkelerine döndüğü, 298 kişinin ise Türkiye'ye giriş yaptığı bildirildi.

Türkiye'ye bugüne kadar toplam 31 bin 475 Suriye vatandaşının girdiği ifade edilen açıklamada, bugün itibarıyla; Hatay'da 11 bin 305, Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 2 bin 140 ve Kilis'te 3 bin 676 olmak üzere toplam 17 bin 121 Suriye vatandaşının Türkiye'de barındığı duyuruldu.

23'ü refakatçi, 27'si hasta ve yaralı olmak üzere 50 kişinin de hastanede bulunduğu bildirilen açıklamada, hastanedekilerle Türkiye'de toplam 17 bin 171 Suriye vatandaşının bulunduğu kaydedildi.

Hatay'daki çadır kentlerde oluşturulan 68 sınıf ve 128 şubede okul çağındaki bin 121'i kız, bin 29'u erkek toplam 2 bin 150 Suriyeliye okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verildiği; Türkiye'ye giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük 3 öğün sıcak yemek dağıtıldığı ifade edildi.

Başbakan Erdoğan, Seul'de görüştüğü liderlere Suriye'deki durumu anlatarak, insan hakları ihlallerinin son safhaya geldiğini, bunlara seyirci kalınamayacağını söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul'de görüştüğü liderlere Suriye'de yaşananları anlatarak, insan hakları ihlallerinin son safhaya geldiğini, bunlara seyirci kalınamayacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Nükleer Zirvesi için geldiği Seul'de liderlerle ikili görüşmeler yapıyor. Ürdün Kralı Abdullah, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, İtalya Başbakanı Mario Monti ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'le görüşen Erdoğan, ağırlıklı olarak Suriye'de yaşananlar üzerinde durdu.

Başbakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, görüştüğü tüm liderlere, Suriye'de yaşananlar konusunda Türkiye'nin görüşlerini aktardı. Başbakan Erdoğan'ın, Suriye'deki insan hakları ihlallerinin son safhaya geldiğini, bunlara seyirci kalınamayacağını vurguladığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da eşlik ettiği görüşmelerde Başbakan Erdoğan'ın, Suriye'den Türkiye'ye göç akınının arttığına da dikkati çektiği ifade edildi.

İdlib'te iki Cezayirli gazeteci öldürüldü

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Suriye'nin kuzeyinde yer alan İdlib kentinde iki tane gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu.

Örgüt, uzun zamandan beri operasyonların düzenlendiği İdlib'in Derkkuş beldesinde iki Cezayir'li gazetecinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Gazetecilerin ölümüne ilişkin ayrıntılı bilgi vermeyen örgüt, ülke genelinde düzenlenen operasyonlarda güvenlik güçlerinin ateş açmasında 8 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Bu arada İdlip kenti yakınlarında kaybolan iki Türk gazeteci Gerçek Hayat dergisi Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun'dan haber alınmamıyor.

Suriye Hükümeti için casusluk yaptığı iddia edilen 10 kişi gözaltına alındı

Ürdün güvenlik güçlerinin, Suriye İstihbarat Örgütü (el-Muhaberat) adına casusluk yaptığı iddia edilen 10 Suriye vatandaşını gözaltına aldığı bildirildi.

AA muhabirinin görüştüğü Ürdünlü bir yetkili, Ürdün'ün kuzeyinde bulunan Mafrak şehrinde kalan bazı Suriyelileri yakalamak için operasyon başlatıldığını söyledi.

Yetkili, operasyonlarda 10 Suriyeli'nin gözaltına alındığını, bu kişilerin Suriye Ordusu'ndan ayrıldıklarını öne sürerek Ürdün'e kaçan askerler olduğunu söyledi.

Ürdün Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Rakan el-Mecali de AA muhabirinin konuyla ilgili sorusu üzerine, "Güvenlik hizmetleriyle ilgili bilgiler soruşturma sonuna kadar gizli tutulmalıdır" dedi.

Ürdün Hükümeti geçen hafta 80 bin Suriyeli'nin Ürdün'e sığındığını açıklamıştı.

İnsan Hakları İzleme örgütü: "Suriye ordusu sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor"

İnsan Hakları İzleme örgütü, Suriye'de askerlerin halkı canlı kalkan olarak kullandığını bildirdi.

El Arabiya'nın haberine göre merkezi New York'ta bulunan örgütün bölgedeki görgü tanıklarına dayanarak hazırladığı raporda, ayrıca hükümet güçlerinin kendi otobüslerine ve tanklara çocukları yerleştirdiği belirtildi.

Örgüt yetkilisi Ole Solvang, Suriye ordusunun sivilleri canlı kalkan olarak kullanmasının, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'yi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale etmesi için bir başka gerekçe olduğunu söyledi.

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinin sakinleri, askeri birliklerin, muhalefetin kontrolündeki şehri yeniden alabilmek için düzenlediği saldırılar sırasında sivilleri öne sürdüğünü anlattı.

Örgüt, muhaliflerden elde edilen bazı görüntü kayıtlarını da yayımladı. Kayıtlarda, sivillerin bazı askerlerin ve askeri araçların önünde yürürken çekilmiş görüntüleri bulunuyor. Aktivistler de ordunun sivilleri, askerleri korumak için önden yürümeye zorladığını aktardı.

Suriyeli yetkililer, çatışma bölgelerine insan hakları görevlilerinin ve gazetecilerin girmesine izin vermediği için raporun içeriğini bağımsız olarak doğrulamanın mümkün olmadığı ifade edildi.

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nin faaliyetleri askıya alındı

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nin bütün faaliyetleri bugünden itibaren askıya alındı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Büyükelçiliğin tüm faaliyetleri bugünden itibaren geçici olarak askıya alındı. Bu karara ilişkin bilgiler, Büyükelçiliğin web sitesinde de duyuruldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Güney Kore'de gazetelerin genel yayın yönetmenlerine yaptığı açıklamada Türkiye'nin Şüm Büyükelçiliği'nin bugünden itibaren kapatılacağını açıklamıştı.

Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ve Suriye'de görev yapan misyonunun kısa bir süre içinde Ankara'ya dönmesi bekleniyor.

Ölü sayısı 55'e yükseldi

Suriye Genel Devrim Konseyi, ülkenin çeşitli kentlerinde asker ve güvenlik güçlerinin bugün düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 55'e yükseldiğini bildirdi.

Konsey, güvenlik güçlerinin ülke genelinde başlattığı operasyonlarda Hama'da 15, Humus'ta biri çocuk 11, İdlib kentinde 10, güneydeki Dera kentinde biri işkenceden 8, Halep'te 6, başkent Şam'ın banliyölerinde 5 olmak üzere ölü sayısının 55'e ulaştığını belirtti.

Şam'ın Sabka semtinde 4 kişinin cesedine ulaşıldığını kaydeden muhalifler, ordunun Şam'ın birçok semtine ağır silahlarla girdiğini ve onlarca kişiyi tutukladığını ifade etti.

Operasyonların düzenlendiği kentlerde elektrik ve telefon hatlarının kesik olduğunu, iletişimi uydu telefonlarıyla sağlamaya çalıştıklarını bildiren muhalifler, İdlib ve Halep'in çevre kentlerindeki operasyonların tüm şiddetiyle devam ettiğini halkın güvenli yerlere kaçtığını ifade etti.

Ordunun Humus'un El Kusyr ve Halidiye semtlerine düzenlediği operasyonlarda onlarca havan ve top mermisinin yerleşim yerlerine düştüğü ve semtte büyük patlamaların meydana geldiğini aktaran muhalifler Hama, Humus ve İdlib kentinin boşalmaya başladığını söyledi.

Muhalifler rejimin, İdlib'in Han Şeyhun bölgesine çok sayda tank ve askerin konuşlandırıldığını ve askerlerin bölgede hendekler kazdığına dikkati çekti.

Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA da ülke genelinde silahlı gruplarla girdikleri çatışmalarda hayatını kaybeden 6 askerin cenazesinin, Şam'daki Teşrin Asker Hastanesi'nden memleketlerine gönderildiğini duyurdu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.