'Esad bir katil gibi davranıyor!?

'Esad bir katil gibi davranıyor!?
Suriye'den son haberBelgesel çekmek için Suriye'ye giden iki Türk gazetecinin de kaybolduğu ülkeden yeni haberler gelmeye devam ediyor...Sarkozy: ''Esad bir...



Suriye'den son haber

Belgesel çekmek için Suriye'ye giden iki Türk gazetecinin de kaybolduğu ülkeden yeni haberler gelmeye devam ediyor...

Sarkozy: ''Esad bir katil gibi davranıyor, uluslararası mahkeme tarafından yargılanmalı''

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ''Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın bir katil gibi davrandığını ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanması gerektiğini'' söyledi.

Fransız Europe-1 radyo kanalına konuşan Sarkozy, Suriye için uluslararası insani yardım koridorlarının mutlaka oluşturulması gerektiğini bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetosunun kaldırılması için çalışılması gerektiğini belirten Sarkozy, Fransız ordusunun, BM kararı olmadan Suriye'deki olaylara kesinlikle müdahale etmeyeceğini söyledi.

İtalya, Suriye Büyükelçiliğini kapattı

İtalya'nın Suriye'deki Büyükelçiliğini kapattığı bildirildi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Şam yönetiminin sivillere yönelik baskılarının devam etmesine tepki olarak, İtalya'nın Şam Büyükelçiliği'nin kapatıldığı, elçilik çalışanlarının da geri çağrıldığı belirtildi.

Açıklamada, elçiliğin kapatılmasının, Suriye'nin kendi yurttaşlarına karşı uyguladığı kabul edilemez şiddetin, şiddetle kınandığının bir teyidi olduğu da kaydedildi.

İtalya, Şam Büyükelçisini geçen ay çekmişti.

İngiltere, Kanada, Fransa, İspanya ve ABD, Şam Büyükelçiliklerini daha önce kapatmıştı.

Suriye, Arap Birliği zirvesine davet edilmeyecek

Suriye'nin Arap Birliği zirvesine davet edilmeyeceği belirtildi.

Irak'ın Beyrut Büyükelçisi Ömer Barazancı, Arap Birliği'nin aldığı karar uyarınca Suriye'nin, 27-29 Mart'ta Bağdat'ta düzenlenecek Arap Birliği zirvesine davet edilmeyeceğini söyledi.

Lübnan'ın eski Devlet Başkanı Emin Cemayel ile görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında Büyükelçi Barazancı, zirvenin geçen yıl olduğu gibi ertelenme ihtimalinin olmadığını vurgulayarak, zirveye Lübnan'ın devlet başkanı düzeyinde katılımını beklediklerini ifade etti.

Arap Birliği geçen yıl Bağdat'ta yapmayı planladığı toplantıyı Ortadoğu'daki siyasi karışıklıklar ve Irak'taki güvenlik sorunları nedeniyle ertelemişti.

Bakanı Lavrov, Esad'ı eleştirdi: "Reformlarda çok gecikti"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı reformları uygulamakta çok gecikmekle eleştirdi.

Lavrov, Rusya meclisinin alt kanadı Duma'da soru-yanıt oturumunda yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Esad rejiminin sistemi yenileyen ve çoğulculuğun önünü açan iyi reformlar kabul ettiğini, ancak bunun çok gecikmeyle yapıldığını belirterek, "Maalesef tüm tavsiyelerimize rağmen bunlar istenen zamanda hayata geçirilmedi" diye konuştu.

Lavrov, "Hedefimiz, Suriye'ye barışın getirilmesi, canların kurtarılması, Ortadoğu bölgesinde mezhep savaşından kaçınılması" dedi.

Sergey Lavrov, ülkesinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı korumak için askeri güç kullanmayacağını da söylemiş, Rusya'nın Suriye'ye sağladığı askeri yardımın, ülkeyi dış tehditlerden korumayı amaçladığını, muhaliflere karşı kullanılabilecek hiçbir silah satışı yapmadıklarını vurgulamıştı.

Suriye, Annan'a cevabını gönderdi

Suriye'nin BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'a yanıtını gönderdiği bildirildi.

BM'den yapılan açıklamada, Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye makamlarının yanıtını aldığı belirtilirken, bu cevabın içeriğine ilişkin bilgi verilmedi.

Sorunların beklediği kaydedilen açıklamada, "Ancak sahadaki ciddi ve trajik durum göz önüne alındığında, herkes zamanın kalmadığını anlamalı. Annan'ın bölgeyi ziyaretinde söylediği gibi, bu kriz bir an önce çözümlenmeli" denildi.

Bölgede temaslarda bulunan BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a "bir dizi somut öneri" sunduktan sonra, görevinin zorluğuna rağmen "iyimser" olduğunu bildirmişti.

Uluslararası Af Örgütü: "Suriye'de gözaltındakilere sistematik işkence yapılıyor"

Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de yönetim karşıtı gösterilerde gözaltına alınanlara sistematik işkence yapıldığını bildirdi.

Merkezi Londra'da bulunan örgütün raporunda, gözaltına alınanların sopalar, sicim ve dipçiklerle dövüldüğü, cinsel tacize maruz kaldığı belirtildi.

Örgütün raporunda, Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimine karşı ayaklanmanın başladığı geçen Mart'tan bu yana 276 kişinin gözaltında öldüğü de kaydedildi.

Raporda, silahlı muhalefet grupları da adam kaçırma ve rejimle bağlantılı olduğu sanılan kişileri öldürmekle suçlandı.

Suriye Ulusal Konseyi'nde istifa

Muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi'nin önde gelen üç üyesinin dün istifa ettiği bildirildi.

İstifa eden Konsey üyelerinin Kemal Libvani, Heysem Malih ve Katrin Teli olduğu açıklandı.

Heysem Malih, Konsey'i aldığı kararlarda şeffaf olmamakla ve Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılmasında üzerine düşeni yapmamakla suçladı.

Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen bir Konsey üyesi, 270 üyeli Konsey'in 80 üyesinin işleyişten memnun olmadığını belirterek, özellikle Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılması konusunda etkili olabilmek için yakın bir zamanda yeni bir Konsey'in kurabileceğini söyledi.

Söz konusu istifalar, Konsey'in yönetiminde iç çekişmelerin yaşandığının işareti olarak yorumlandı.

İdlib kentinden kaçan 239 Suriyeli, Reyhanlı ilçesine bağlı Kavalcık köyünden Türkiye'ye giriş yaptı

Suriye'nin İdlib kentinden kaçan, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 239 Suriyeli, Reyhanlı'ya bağlı Kavalcık köyünden Türkiye'ye giriş yaptı.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İdlib kentinin Suriye askerleri tarafından bombalanmasının ardından kentte ve çevre yerleşim birimlerinde yaşayan çok sayıda Suriye vatandaşı, Türkiye'ye geçiş yapmak üzere sınıra geldi.

Sabah saatlerinde Reyhanlı ilçesine bağlı Kavalcık köyü sınırına ulaşan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 239 Suriyeli, güvenlik güçlerince yapılan işlemlerin ardından Hac Konaklama Tesisleri'ndeki çadır kente yerleştirildi.

Hac Konaklama Tesislerine ilk etapta kurulan 350 çadır sayısı, son gelenlerin barınmalarını sağlamak amacıyla kurulanlarla 545'e çıktı.

İki Türk gazeteci Suriye'de kayboldu

Suriye'deki olayları takip etmek ve belgesel çekmek için yaklaşık 1 hafta önce İdlib kentine giden ve kendilerinden haber alınamayan iki Türk basın mensubunun yakınları, Dışişleri Bakanlığı önünde toplandı.

Gerçek Hayat dergisi Ortadoğu temsilcisi ve Milat gazetesi yazarı Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun'un yakınları, konuyla ilgili bilgi almak amacıyla Dışişleri Bakanlığı önüne geldi.

Bakanlık yetkilileriyle görüşmek isteyen gruptakiler adına gazetecilere açıklamada bulunan Muhammet Halil Kaya, Suriye'de yaşanan vahşeti kamuoyuna yansıtmak amacıyla bir hafta önce Suriye'ye giden iki basın mensubundan 4 gündür haber alamadıklarını söyledi.

Basın mensuplarının yaşamından endişe ettiklerini belirten Kaya, Dışişleri Bakanlığı yetkililerden bu konuda duyarlılık beklediklerini vurguladı.

Bu sırada Milat gazetesinin Ankara temsilcisi Aslan Değirmenci, Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyle telefonda görüştü. Değirmenci, görüşmenin ardından gazetecilere, bakanlık yetkililerinin konuyu takip ettiklerini ve bir açıklama yapacaklarını kendisine ilettiğini bildirdi.

Gruptakiler daha sonra Suriye'nin Ankara Büyükelçiliğine gitti. Bina önünde açıklama yapan Eyüp Gökhan Özekin, ''Dünyanın hiçbir yerinde gazeteci, yardım gönüllüleri ve sivillere zarar verilemez. Arkadaşlarımızın yaşamından endişe ediyoruz. Suriyeli yetkililerden açıklama bekliyoruz'' diye konuştu.

Özekin, basın mensuplarının durumuyla ilgili bilgi alana kadar elçilik önünde toplanmayı sürdüreceklerini belirtti.

Gruptakiler açıklamanın ardından dağıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.