Ermeni yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için imza toplanmaya başlandı, destek artıyor

Ermeni yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için imza toplanmaya başlandı, destek artıyor
Fransa Milli Meclisi Üyesi Jacques Myard, dün kabul edilen Ermeni yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için imza toplamaya başladıklarını söyledi.Ermeni...


Fransa Milli Meclisi Üyesi Jacques Myard, dün kabul edilen Ermeni yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için imza toplamaya başladıklarını söyledi.


Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan yasanın mahkemeye taşınması için senatör ve milletvekillerinden en az 60 imza gerekiyor.


Türkiye-Fransa Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Micheal Diefenbacher'in de destek verdiği Myard, Anayasa'daki düşünce özgürlüğünün uygulanması için 60 imzaya ulaşacaklarından umutlu olduğunu ifade etti.


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkoy'nin partisi UMP'nin üyelerinden Jacques Myard, tasarının sahibi partidaşı Marsilya Milletvekili Valerie Boyer'e de tepki gösterdi ve "Ben de Galyalıları kimin katlettiğine dair bir önerge sunacağım!" dedi.


Fransa senatosunda dün kabul edilen Ermeni soykırım iddialarını kabul etmeyenlerin cezalandırılması ile ilgili yasaya Fransız milletvekillerinden de sert tepki geldi. Nicolas Sarkozy'nin partisi UMP'nin etkin isimlerinden Jasques Myard yaptığı açıklamada, senatoda dün kabul edilen yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için imza kampanyası başlattıklarını belirtti.


Myard, Fransa Anayasa Mahkemesi'nin anayasaya aykırı bu durumu durdurabileceğini belirterek, gerekli 60 imzayı toplama konusunda umutlu olduğunu belirtti. Ayrıca Myard bütün milletvekillerinin bu konu hakkında bilgilendirileceğinin de altını çizdi.


UMP milletvekili tasarının sahibi partidaşı Marsilya milletvekili Valerie Boyer'e de tepki göstererek "Bende mecliste Galyalıların Jules Cesar'ın fethi sırasında katliama uğrayıp uğramadığının incelenmesi için mecliste araştırma komisyonu kurulması talebinde bulunacağım." açıklamasını yaptı.
Daha önce Cihan Haber Ajansı'na verdiği mülakatta yasaya karşı olduğunu ve bunun için mücadele vereceğini söyleyen Türkiye Fransa Dostluk Gurubu Başkanı Michela Diefenbacher'in de Myard'le beraber imza kampanyasında etkin rol oynadığı belirtildi.
Bu arada Fransa Meclisi Başkanı Bernard Accoyer, kendisinin bazı çekincelerinin olmasına rağmen senatoda dün akşam kabul edilen Ermeni yasasına itiraz için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyeceğini belirtti.
Accoyer Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin normale dönmesinden yana olduğunu belirterek Türkiye'nin Fransa ile güçlü ilişkileri olduğunu ve senatoda kabul edilen yasanın Türkiye'yi hedef almadığını' bildirdi.
Fransa anayasasına göre, 60 milletvekilinin imzası parlamentoda kabul edilen yasayı, bir ay içinde Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için yeterli.
Yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gidecek parlamenterlerin sayısı giderek artıyor
Fransa Senatosunda dün kabul edilen Ermeni yasasına itiraz etmek için anayasa mahkemesine gidilmesi konusunda bir grup parlamenter tarafından başlatılan girişime yönelik destek giderek artıyor.
Senatodaki küçük siyasi grupların ardından, iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) milletvekili Jacques Myard da yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gönderilen imza kampanyasına katılacağını açıkladı.
UMP milletvekili Jacques Myard basına yaptığı açıklamada, bir grup milletvekiliyle yasaya itiraz için anayasa mahkemesine başvuracaklarını belirterek, gerekli imza sayısına ulaşmayı umut ettiklerini söyledi.
Bu arada Fransız-Türk dostluk grubu başkanı olan iktidar partisi milletvekili Michel Diefenbacher'ın da girişime destek verdiği öğrenildi.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Meclis üyeleri dışında, Senatoda da muhalefet partisine üye bir grup senatör, yasaya karşı çıkmak ve anayasa mahkemesine gitmek için başlatılan imza sürecine destek vermeye hazırlanıyor.
Senatodaki, iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi senatörlerle Sosyalist, Komünist, Çevreci gruplardan bazı senatörlerin, ayrıca Mecliste siyasi grubu bulunan milletvekillerinin de katılımıyla anayasa mahkemesine gitmek için gerekli 60 parlamenter sayısına gelecek günlerde ulaşılması bekleniyor.
Meclis Başkanı Bernard Accoyer, kendisinin bazı çekincelerinin olmasına rağmen Senatoda dün akşam kabul edilen Ermeni yasasına itiraz için anayasa mahkemesine gitmeyeceğini açıklamıştı.
Kişisel olarak, parlamentoların tarihi konularda yasa yapmamasından yana olduğunu kaydeden Accoyer, buna rağmen anayasa mahkemesinin yasayı bozabileceğini ifade etmişti.
Fransız anayasasına göre, 60 milletvekili veya senatör Parlamentoda kabul edilen yasayı, bir ay içinde anayasa mahkemesine götürme hakkına sahip. Yine anayasaya göre, Senato başkanı ve cumhurbaşkanının da Parlamentoda kabul edilen yasayı anayasa mahkemesine götürme hakkı bulunuyor.
Parlamentoda kabul edilen yasanın 15 gün içinde Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması ve arkasından resmi gazetede yayımlanması gerekiyor.
Yasanın uygulanma biçimiyle ilgili olarak ayrıca bir genelgenin yayımlanması gerekiyor.
(RG-ŞP)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.