Erdoğan-Obama ile görüştü

Erdoğan-Obama ile görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.Güney Kore'de düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle Kore'de bulunan...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

Güney Kore'de düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle Kore'de bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, zirve öncesinde ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşme sonrasında iki lider bir basın toplantısı düzenledi.

SURİYE'YE SEYİRCİ KALAMAYIZ

Obama ile öncelikle Suriye konusunu görüştüklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, Suriye ile bin 910 kilometrelik sınırı olan Türkiye?nin, şu anda en önemli göç merkezi haline geldiğine dikkat çekti. Türkiye?ye göç eden Suriyelilerin sayısının 17 bini geçtiğini vurgulayan Erdoğan, ?Tabii bir taraftan ölüm hadiseleri var. Helikopterlerle bombalamak suretiyle de bugünlerde ölüm sayıları sürekli artıyor. Buna tabii seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin geneli itibariyle örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir.? ifadelerini kullandı.

Obama ile görüşmesinde Suriye konusuyla bağlantılı olarak İran, Rusya ve Çin ile ilgili konuları da değerlendirdiklerini aktaran Başbakan Erdoğan, Güney Kore ziyareti dönüşünde gerçekleştireceği İran ziyaretinin de ağırlıklı olarak Suriye ile ilgili olacağını belirtti.

PKK İLE MÜCADELEDE ABD YANIMIZDA

Obama ile görüşmesinde Irak ve terör örgütü PKK konusunu da ele aldıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, özellikle Irak'taki gelişmelere barışa yönelik olarak nasıl bir ivme kazandırılabileceği konusunun ele aldıklarını kaydetti. Erdoğan, ?Ben inanıyorum ki gayretler Irak'taki barışın da bir an önce tesisine fırsat verecektir. Tabii bölücü terör örgütü ile verilen mücadelede ABD'yi yanımızda görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bölücü terör örgütü ile mücadelemiz zaten devam edecektir. Ama siyasi uzantılarıyla da müzakere etme şansımız mevcuttur.?

BEKLENEN GELECEK YAKINA ÇEKİLECEK

Obama ile Kıbrıs'ı da görüştüklerini belirten Başbakan Erdoğan, ?Temennimiz odur ki Kıbrıs'ta beklenen geleceği yakına çekeriz.? ifadelerini kullandı.

Barack Obama'nın kaldığı Grand Hyatt Seoul Otel'deki görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar katıldı.

OBAMA: GÖRÜŞMENİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ SURİYE KONUSUNA AYIRDIK

İran konusunu da ele aldıklarını belirten Obama, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi ve nükleer sorun konusunda ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti. ABD Başkanı, İran konusunda da Türkiye'den barış yönünde destek beklediklerini söyedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN SEUL SONRASI DURAĞI İRAN


Yarın başlayacak iki günlük Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılacak olan Başbakan Erdoğan'ın, buradan Tahran'a geçerek 28-29 Mart tarihlerinde İran'a resmi bir ziyaret yapması planlandı. Öte yandan, Suriye'nin Dostları Grubu da 1 Nisan'da İstanbul'da önemli bir toplantı düzenleyecek.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Tarihinin en büyük diplomatik etkinliğine ev sahipliği yapacak Güney Kore'nin başkenti Seul'de güvenlik önlemleri hat safhaya çıkarıldı. Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde 53 devlet ve hükümet başkanını ağırlayacak şehirde, başta zirvenin düzenleneceği bölge olmak üzere emniyet birimleri kuş uçurtmuyor. Seul Belediyesi, dün yaptığı açıklamada, ülke çapında 40 bin emniyet personelinin iki günlük zirvede görevlerinin başında olacağını bildirdi.

Devlet başkanlarına eşlik eden yetkililer ve medya mensupları dahil olmak üzere 10 bini kişinin zirvede yer alması beklenirken, toplantıların yapılacağı konferans merkezi COEX adeta güvenlik duvarlarıyla örüldü. Güvenlik tedbirlerini anlık takip edebilmek amacıyla, Seul Polis Ajansı özel bir karargah kurdu. 2 bin kapalı devre kameranın bağlı olduğu karargahta, polis araçlarının konumu da eşzamanlı olarak takip edilebiliyor.

Emniyet birimleri zirve merkezinin güvenliğini üstlenirken, ordu birlikleri de Kuzey Kore'den gelebilecek herhangi bir provakasyona karşı tetikte bekliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.