Erdoğan Kılıçdaroğlu görüşmesi bitti

Erdoğan Kılıçdaroğlu görüşmesi bitti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu görüşmesi bitti. Görüşme 1 saat sürdü...Görüşme sonrası AK Parti ve CHP kanadından...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu görüşmesi bitti. Görüşme 1 saat sürdü...

Görüşme sonrası AK Parti ve CHP kanadından açıklama geldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ''Eğer CHP, MHP ve BDP'yi ikna ederse toplumsal mutabakat komisyonunun oluşmasına olumlu bakıyoruz. Eğer ikna edemezse CHP ile de olsa, CHP bu girişiminde yalnız kalırsa AK Parti olarak CHP ile bugün görüşmeye katılan isimlerin oluşturacağı bir heyetle bu konuları görüşmeye, bu verileri tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz'' diye konuştu.

Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında CHP ile bugün yapılan görüşme hakkında bilgi verdi. Görüşmede, Kürt sorunu ve terör sorunu çerçevesinde CHP'nin yöntem önerilerinin ele alındığını bildiren Çelik, CHP'nin getirdiği yöntem önerisinin birtakım tespitler içerdiğini belirten Ömer Çelik, bunların ''toplumsal mutabakat komisyonu kurulması'' ve bir ''akil adamlar komitesi kurulması'' olduğunu bildirdi.

Ömer Çelik, şunları söyledi:

''Tabii bu aşamada bir öneri yok. Kendileri de zaten bir öneri getirmediklerini, bir yöntem önerisi sunduklarını belirtiyorlar. CHP'nin bu girişimi, bu meseleye katkı sağlamak üzere elini taşın altına sokması, bu şekilde bir katkı vermeye yönelik olarak bir tutum sergilemesi Sayın Başbakanımız tarafından, partimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Biz Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni başlattığımızdan beri parti ve hükümet olarak bütün kesimlerin, bütün siyasi partilerin bu meseleye dönük katkısını çok önemsediğimizi defalarca belirttik. Bu çerçevede de hemen hemen bütün siyasi partilerin, yüzde 1'den fazla oy almış bütün siyasi partilerin görüşleri alındı. Türkiye'deki bütün sivil toplum örgütlerinin görüşleri alındı. Ayrıca bütün toplumsal kesimlerin bu konuyla ilgili görüşleri bizim ajandamıza girdi. Sayın Başbakanımız, Sayın Genel Başkanımız defalarca bu meselenin tek bir partinin meselesi olmadığını, bu meselenin milli bir mesele olduğunu, herkesin ortak çabasıyla çözümlenmesi gerektiğini belirtti, bunun altını çizdi. Bu bakımdan biz AK Parti olarak bu meseledeki her türlü katkıya açık olduğumuzu bir kere daha buradan beyan ediyoruz.

Sayın Başbakanımız, Sayın Genel Başkanımız, CHP'nin katkı vermeye dönük bu girişimini olumlu karşılamıştır, memnuniyetle karşılamıştır. Fakat CHP'nin önerisi ile ilgili şu anda bir çıkmaz söz konusudur. Bilindiği gibi toplumsal mutabakat komisyonu olarak önerilen mekanizma bir ihtisas komisyonu olarak hayata geçemez. Bir tali komisyon olarak hayata geçebilir. Bunun olması için de Meclis'teki partilerin tam mutabakatı gerekir. Şu anda CHP'nin bu girişimine MHP olumsuz bakmaktadır. Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız Meclis'teki bütün muhalefet partilerinin önerilen bu yöntem üzerinde mutabık olması halinde ilke olarak bu komisyonun kurulmasına karşı olmadığımızı belirtmişlerdir. Dolayısıyla şu aşamada eğer CHP bu girimiyle MHP ve BDP'yi de bu yöntem üzerinde mutabık kılabilirse AK Parti bu komisyonun kurulmasına ilke olarak olumlu bakmaktadır. Ondan sonra önerilen akil adamlar heyetinin oluşması da ancak bu komisyonun hayata geçirilmesiyle mümkündür.

Şu aşamada CHP'ye Meclis'teki iki muhalefet partisini bu yöntemle ilgili olarak ikna etme görevi düşmektedir. Eğer bu mutabakat sağlanırsa, Meclis'teki bütün muhalefet partileri bunun üzerine mutabık olurlarsa Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız ilk olarak bu komisyonun kurulmasına destek vermektedir. Ama bu sağlanmazsa, Sayın Başbakanımız dördüncü bir yöntem önermiştir CHP'ye. O da şudur; tek başına CHP de olsa her partinin ve her kesimin katkısına açık olduğumuzun bir göstergesi olarak eğer Meclis'te muhalefet partileri arasında bu mutabakat sağlanamazsa, dolayısıyla Toplumsal Mutabakat Komisyonu hayata geçmezse yine de CHP'nin bu girişimi memnuniyetle karşılandığı için CHP ile AK Parti arasında bugün Sayın Genel Başkanların görüşmesine katılan heyetlerden oluşacak bir istişari heyetin bu görüşmeleri sürdürebileceği, bu çalışmaları yapabileceği, tabii bu Meclis dışında bir mekanizma olacaktır.

GÜNDEMİMİZDE ULUDERE ZİYARETİ YOK

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun bugünkü görüşmede Başbakan Erdoğan'a ''birlikte Uludere'ye gidelim'' teklifini sunduğunun anımsatılarak, Başbakan Erdoğan'ın bu teklife cevabının sorulması üzerine Çelik, Başbakan Erdoğan'ın bu konuyla ilgili bir yorumu olmadığını söyledi.

Uludere meselesinin acı bir mesele olduğunu ifade eden Çelik, ''Sayın Hanımefendi Uludere'yi ziyaret etmiştir. Hükümetimizden bakanlarımız Uludere'yi ziyaret etmiştir. Dolayısıyla bizim gündemimizde böyle bir ikili ziyaret yok'' dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN ERDOĞAN'A ULUDERE TEKLİFİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile parti genel merkezinde görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Loğoğlu, ''Türkiye'de son zamanlarda artan siyasi gerginliği, siyasi söylemlerdeki sertliği yumuşatma bağlamında, CHP ve Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, özellikle bir özen göstermekte. Bunu sağlamak için elinden gelen her şeyi, bir parti olarak da bir lider olarak da hazır olduğunu. ,

Bu bağlamda gerekirse siyasi atmosferi daha da yumuşatma, daha da olumlu bir ortam yaratma bakımından Sayın Başbakan ile birlikte Uludere'ye birlikte gidebileceklerini söylediler. Bizim bugün bu görüşme sonrasında bulunduğumuz noktada, biz umudumuzu muhafaza ediyoruz, bu girişimin diğer partiler tarafından sahiplenileceğini yine bekliyor ve umut ediyoruz. Bunun için önümüzdeki günlerde gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.'' dedi.

Görüşmeye katılanlarla ilgili bilgi veren Loğoğlu, ''Görüşme olumlu geçti. Türkiye'nin beklediği bu mesajı öncelikle vermek istiyorum, altını çizerek vermek istiyorum, olumlu bir görüşme cereyan etti. Sadece bu konu görüşüldü'' dedi.

Bu görüşmeden çıkan iki temel sonuç olduğuna işaret eden Loğoğlu, şöyle devam etti:

''Eğer Meclis çatısı altındaki bütün partiler yani dört parti, CHP'nin bu yöntem önerisine, yol haritası önerisine evet dediği takdirde, AK Parti bu öneriye olumlu bakıyor. Ama bizim de baştan itibaren dediğimiz gibi bu bir toplumsal mutabakat konusu olduğu için bütün partilerin buna evet demesi gerekiyor. AK Parti de aynı görüşü taşıdığını ifade etti. Bu bakımdan yapılan görüşmede, MHP'nin bu konudaki katkısının mutlaka gerektiği ve MHP'nin bu hususta ikna edilmesi gerektiği noktasının altı defalarca muhataplarımız tarafından vurgulandı. Biz bu konudaki gelişmeleri, bugüne kadar yapılan açıklamalar dahil, dikkatle izliyoruz. Bizim baştan beri söylediğimiz bu konuya bir dar siyasi açıdan, dış politika açısından bakmadığımız, Türk toplumunun, ulusumuzun halkımızın beklentilerine yanıt verecek bir çıkış yolu bulmak noktasında olduğumuzu hep söylüyoruz. Bunun için de önerdiğimiz yol haritasının buna yardımcı olacağını düşünüyoruz.''

''Bizim hazırladığımız önerinin, başlığı, içeriği değişmez değil'' diyen Loğoğlu, ''Bu konuda diğer partilerin görüşleri, farklı yaklaşımları 'o kurulsun, Meclis'teki komisyonlar başka türlü olsun, bu meseleyi gerekçelendirirken şu şu hususlara değinilmesin' bunların hepsi tartışılabilir'' ifadelerini kullandı.

Önemli olanın bütün bu tartışmaların sonunda Meclis çatısı altında 4 partinin de katılacağı bir komisyon kurabilmek olduğunu belirten Loğoğlu, ''Neden bu zorunlu; hem meselenin özü bakımından bütün toplumu ilgilendiren bir sorun olduğu için hem de Meclis gelenekleri bakımından iç tüzük sadece ihtisas komisyonlarını ve araştırma komisyonlarına izin veriyor. Bir de üçüncü bir kategori olarak teamüli komisyonlar var. Bu sonuncusunun olabilmesi için ki bizim önerdiğimiz toplumsal mutabakat komisyonu bu türden bir komisyon, bütün siyasi partilerin buna 'evet' demesi lazım. O bakımdan önümüzdeki günlerde, hep birlikte sadece biz değil, bu sonuca ulaşabilir miyiz, bu noktaya varabilir miyiz bunun arayışı içindeyiz'' dedi.

GÖRÜŞMEYE KİMLER KATILDI

AK Parti genel merkezindeki görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu katıldı.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri AK Parti'ye gelişlerinde Ömer Çelik, kapıda karşıladı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP'nin terör sorunun çözümüne yönelik görüşlerini Başbakan Erdoğan'a aktardı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.