Erbakan için buluştular?

Erbakan için buluştular?
Vasiyeti yerine geldi. Erbakan?ı son yolculuğuna halk uğurladı. Sevgi seli izdihama yol açtı. Veda töreninde devlet ve TSK da saf tuttu. Türkiye'nin...



Vasiyeti yerine geldi. Erbakan?ı son yolculuğuna halk uğurladı. Sevgi seli izdihama yol açtı. Veda töreninde devlet ve TSK da saf tuttu.

 

Türkiye'nin yakın tarihine damgasını vuran eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, son yolculuğuna sevgi seliyle uğurlandı. Milli Görüş liderinin 'Beni halkım uğurlasın' sözüne uyan yüz binlerce insan Fatih Camii'n-de toplandı. Cenaze namazına devletin zirvesi, bakanlar, milletvekilleri, Genelkurmay'ı temsilen askerler, Bosna ve Filistin'den temsilciler ile cemaat liderleri iştirak etti. Toplumun her kesiminden insanı buluşturan veda töreninde duygusal anlar yaşandı.

İlk tören Hacı Bayramda


Erbakan için ilk tören Ankara'da Hacı Bayram Veli Camii'nde yapıldı. Sabah namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından cenaze özel uçakla İstanbul'a getirildi. Atatürk Havalimanı'ndan cenaze nakil aracına konulan cenaze, konvoy halinde trafiğe kapatılan sahil yolundan Fatih Camii'ne getirildi. Yurtdışından çok sayıda vatandaşın katıldığı tören için yüz binlerce insan Fatih Camii'ne akın etti. Avlu dışındaki yeşil alanlar ve sokaklar tıklık tıklım doldu. İzdiham nedeniyle bir süre arabada bekletilen cenaze güçlükle cami avlusuna alınarak musalla taşına konulabildi. Cenaze gözyaşları ve tekbirlerle karşılandı. Erbakan'ın kardeşi Ke-malettin Erbakan ile kızları Elif Erbakan Altı-nöz, Zeynep Erbakan Baykoç ve oğlu Fatih Erbakan, cenazenin başında uzun süre bekledi. Ardından 2003 yılındaki Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nda birinci olan Ahmet Karalı, Kur'an-ı Kerim okudu. Ayrıca İstanbul'daki 3 bin camide sela verildi.


Gül ve Erdoğan'ın omuzlarında


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan, ezilme tehlikesi geçirerek naa-şın yanına gelebildi. Öğlen namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Diyanet İşleri eski Başkanı Lütfi Doğan'ın kıldırdığı cenaze namazı sonrasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, katılanlardan helallik istedi. Kalabalık bu talebe gözyaşları içerisinde 3 kez 'helal olsun' diyerek karşılık verdi. Fatih Erbakan'ın konuşmasının ardından tabut cenaze arabasına aktarıldı. Gül ve Erdoğan'ın da bir süre cenazeyi omuzlayarak taşıdığı görüldü. Konvoy halinde cenaze arabasını takip eden kalabalık, Vatan Caddesi üzerinden Erbakan'ın defnedileceği Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'na kadar yürüdü.


HEPİMİZİN BABASIYDI


Namaz sonrasında Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan kısa bir konuşma yaptı. Babasının cihat anlayışını anlatan ve buna şahitlik ettiklerini söyleyen Fatih Erbakan, "Hepimizin lideri, hepimizin hocası, aynı zamanda hepimizin babası olan çok müstesna şahsiyet muhterem babamı ebedi ıstirahatgahına yollamak için buradayız" dedi. Cenazeye katılanlara teşekkür eden Erbakan, babasının tek amacının İslam birliği için çalışmak olduğunu belirterek, "Canı ve malıyla bu uğurda çalıştı. Her kararını ahiret öncelikli olarak verdi. Buna da şahitlik ediyoruz. Kendisine haksızlık yapanlara ve kendisi hakkında kötü düşünenler için de hep iyi düşündü, buna da şahitlik yapıyoruz. Bugün inşallah kendisi için Resul'e kavuşma günü olur" diye konuştu.


Mescid-i Aksa'dan toprak getirildi

Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından cenaze nakil aracına konulan Erbakan'ın cenazesi, partililer ve sevenlerinden oluşan konvoy eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Halıcılar Caddesi, Vatan Caddesi ve Topkapı güzergahı üzerinden Zeytinburnu'daki Merkez Efendi Mezarlığı'na götürüldü. Yaklaşık 5 kilometrelik yolu 2.5 saatte kateden kortejin eşliğindeki cenaze aracı, mezarlık girişinde durdu. Yoğun katılım nedeniyle güçlükle araçtan indirilen Erbakan'ın naaşı, eller üstüne alınarak aile kabristanlığına ulaştırıldı. Erbakan'ın, 6 yıl önce vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın yanında toprağa verildiği sırada oğlu Fatih Erbakan, kardeşi Kemalettin Erbakan ve damadı Faruk Baykoç'la birlikte TBMM Başka m Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da mezarın başında yer aldı. Erbakan'ın mezarına Mescidi Aksa, Mekke, Medine, Semerkand, Buhara, Bosna-Hersek'in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrinden ve 81 ilden getirilen topraklar bırakıldı. Erbakan'ın cenazesi toprağa verildikten sonra Merkez Efendi Camii müezzini Ali Sevgili ve caminin imamı Celalettin Şensoy, mezar başında Kur'an-ı Kerim okudu. Törene katılan Er bakanın kızları Zeynep Baykoç ve Elif Altunöz ile torunu Nermin Baykoç'un gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.


TSK cenaze namazına katıldı


Türk Silahlı Kuvvetlerini cenaze töreninde 1. Ordu 1 Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ve üst düzey komutanlar temsil etti. Komutanların camiye girişi sırasında "Milli Görüş" işareti yapan bir grup tekbir getirdi. Askerler Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in konuşması sırasında camiyi terk etti. Genelkurmay Başkanlığı da cenazeye üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazan bir çelenk gönderdi. İngiltere'de programı olduğu gerekçesiyle cenazeye katılamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kıİçdaroğlu da bir çelenk gönderdi. TSK çelengi-nin Kılıçdaroğlu'nun çelenginin yanma konulması dikkat çekti Ancak bir süre sonra yan yana duran çelenkler bazı kişilerce ayrı yerlere bırakıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen bir albay da cenaze namazına katildi.


İTÜ'den vefa örneği


Yerli sanayi konusunda görüş ve fikirleri ile bilinen Necmettin Erbakan'ın cenazesinde bir çelenk dikkat çekti. Erbakan'ın 1948 yılında Makine Fakültesi'nden mezun olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi de son yolculuğunda ünlü öğrencisine bir çelenkle veda etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü yazan kırmızı karanfillerle süslü çelenk bir vefa örneği olarak diğer çelenklerin yanında boy gösterdi. Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, MHP lideri Bahçeli, KKTC Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın çelenklerinin yanında İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluğu ile üzerinde Şeyh Ahmed Yasin el-Buhari el-Bursevi Hz. yazan çelenk de dikkat çekti.


"Sen hakkını helal et Erbakan Hoca"


Necmettin Erbakan'ın cenazesini Ankara'dan İstanbul'a getiren uçakta duygulu anlar yaşandı. Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde sabah kılınan cenaze namazının ardından, aralarında Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz, damatları Mehmet Altınöz, Faruk Baykoç, yakın çalışma arkadaşları ve eski milletvekillerinin de bulunduğu uçak, 165 yolcusuyla İstanbul'a hareket etti. Erbakan'ın cenazesini taşıyan uçakta Kur'an-ı Kerim ve dua okunmasının ardından, ''Erbakan Hoca'ya hakkınızı helal ediyor musunuz'' sözlerinin, uçaktakilere duygu dolu anlar yaşattığı ve bazılarının gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü. Eski milletvekillerinden Yasin Hatipoğlu da ''Sen hakkını helal et Erbakan Hoca'' sözleriyle duygularını dile getirdi.


Siyaset dünyası camide buluştu


Necmettin Erbakan'ı son yolculuğunda devletin zirvesi ve bir dönem birlikte çalıştığı siyasiler ile yurtdışından çok sayıda temsilci yalnız bırakmadı.


Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile Saadet Partisi'nin eski ve yeni temsilcileri dışında cenazeye şu isimler katıldı: TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakanı İrsen Küçük ve Meclis Başkanı Hasan Bozer, eski Başbakan Tansu Çiller, Kabine üyeleri Ahmet Davutoğlu, Beşir Atalay, Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Egemen Bağış, Sadullah Ergin, Mehmet Şimşek, Faruk Çelik, Mustafa Demir, Mehdi Eker ile Ertuğrul Günay, MHP lideri Devlet Bahçeli, BBP lideri Yalçın Topçu, HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş, DP lideri Namık Kemal Zeybek, BT Partisi Genel Başkanı Haydar Baş, TP lideri Abdül-latif Şener, YP lideri Saadettin Tantan, AK Parti milletvekilleri Abdülkadir Aksu, Bekir Bozdağ, Ahmet İyimaya, Kürşat Tüzmen, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Milletvekili Mehmet Se-vigen, BDP milletvekilleri Akın Birdal ve Sırrı Sakık, eski bakanlardan Hüsamettin Özkan ve Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İşadamı Erdoğan Demirören, Türkiye Ca-ferileri lideri Selahattin Özgündüz, Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, İsmail Ağa Cemaati lideri Mahmut Ustaos-manoğlu ile kamuoyunca "Cübbeli Ahmet" olarak bilinen Ahmet Ünlü.


60 ülkeden temsilci


Cenaze törenine yaklaşık 60 ülkeden aralarında dini liderler ve parti yöneticilerini de olduğu temsilciler katıldı.


İşte o isimlerden bazıları: Hamas Temsilcisi Ailen Bilal, Suudi Arabistan Üniversitesi eski Rektörü Muhammed Jamjum, Mısır İhvanı Müslimin Genel Mürşidi Muhammed Mehdi Akif, Mısır İhvanı Müslimin Parlamento Grup Başkanı Saad Ketatni, Fas Tevhid ve Islah Hareketi Genel Başkanı Muhammed Hamdavi, Fas AK Parti Genel Başkanı Saadettin Os-mani, Hindistan Cemati İslami lideri Mevlana Celaleddin Ömeri, Ürdün İhvan-ı Müslimin ve Amel Partisi liderleri, Pakistan İslam Cemaati Başkanı Gazi Hüseyin Ahmed, Keşmir İslam Cemaatinden Prof. Turabi, Endonezya Adalet ve Refah Partisi Başkanı Lütfi Hasan İshak, Sudan eski Cumhurbaşkanı Abdurrahman Svar Zeheb, Kuveyt İslami Talebi Teşkilatından Mustafa Tahhan.


TBMM'de özel oturum yapıldı


Eski Başbakan ve SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, TBMM Genel Kurulu'nda düzenlenen özel bir oturumla anıldı. Birleşimi açan TBMM Bakanvekili Nevzat Pakdil, Erbakan'ın "aziz hatırası" önünde Genel Kurul'u 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından Erbakan'a Allah'tan rahmet, Türk milletine başsağlığı dileyen Pakdil, "Ruhu şad, mekanı cennet olsun" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Erbakan'ın özgeçmişi ve akademik çalışmaları hakkında bilgi verirken, hükümet adına konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın ardından sırasıyla BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Sandır ve CHP istanbul Milletvekili Ali Topuz birer konuşma yaptı.

?
Serbest ÖZDEN - Nesrullah SONAY / İSTANBUL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.