'Enerji merkezi olma iddiası engellenmek isteniyor'
SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Yavuz, "Yükselen terör olaylarıyla Türkiye'nin enerji merkezi olma iddiası engellenmek isteniyor" dedi.
ANKARA (AA) - SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Kenan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin başkanlığında gerçekleştirilen G20 toplantısı için etkin bir çalışma yürütüldüğünü ve şimdiye kadar gündeme gelmemiş bir çok faaliyetin G20'de değerlendirildiğini dile getirdi.
Yavuz, KOBİ'lere yönelik faaliyetler, altyapı finansmanı ve kadınların daha çok iş gücüne katılmasıyla ilgili konu başlıklarının toplantılarda gündeme getirildiğini ifade etti. B20 toplantısı kapsamında bugün yapacağı konuşmada da enerjinin barışçıl hedefler için kullanılması gerektiğine dikkati çekeceğini anlatan Yavuz, şöyle konuştu:
"Burada da dünyanın ülkeler, bölgeler, kıtalar arasında barışı destekleyen projelere odaklanması lazım, ihtiyacımız olan şey bu. Lojistik yatırımlar, altyapı yatırımları, refahın dünyada daha adil bir şekilde yayılması için ön şart. Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefi, bunun için yaptığı açılımlar dünya barışı açısından son derece önemli. Türkiye ve Azerbaycan ise bölge barışını gösterecek şekilde çok büyük bir liderlik ortaya koyuyorlar."
"Önemli olan üretimdir"
B20 gibi geniş kapsamlı toplantıların değerlendirilmesi gereken büyük fırsatlar oluşturduğunu dile getiren Yavuz, bu tür toplantılarda yatırımların önündeki engellerin kaldırılıp, kolaylaştırıcı süreçleri hızlandıracak çözümler sunulması gerektiğini ifade etti. Yavuz, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye'ye yabancı yatırımcı gelmesini engelleyecek bir etmen görmüyorum fakat Türkiye'deki iç tartışmalar gereğinden fazla Türkiye'deki risk algısını yükseltiyor. Yükselen terör olayları ile de bir yerde Türkiye'nin enerji merkezi olma iddiası engellenmek isteniyor. Böyle bakıldığında Türkiye'de bizim her şeyden önce ülkemizin geleceği adına risk algısını yükseltecek tartışmalardan uzak durmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Öte yandan, petrolün varil başı fiyatındaki ve kurdaki dalgalanmalar üreten ekonomileri etkilemez. Önemli olan üretimdir, petrol fiyatları iner ya da çıkar. Petrol fiyatları yüksekken Türkiye'nin büyüme oranı daha yüksekti. Petrolün parasını kazanır ödersiniz, bugün düşük petrol fiyatları Türkiye'nin cari açığına olumlu katkıda bulunuyor ama diğer yandan da ihracat pazarlarımızı vuruyor. Üreten bir ekonomi olduğunuz taktirde petrol veya doğalgaz fiyatının inmesi çıkması, kur, Amerika veya Avrupa merkez bankalarının aldığı kararlar sizi çok ilgilendirmez, yeter ki cari açığınızı finansal önlemlerle değil tükettiğinizi kendiniz üreterek çözün."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.