Elvan: 'Hiçbir kişi ve kuruma yakışmaz'
Lütfi Elvan, ?İnternet altyapısını dünya standartlarının üzerine çıkaran Türkiye'de özellikle hükümetimize yönelik internet sosyal medyayı yasaklamaya çalışıyorlar ithamı hiçbir kişi ve kuruma yakışmaz ve yakışmayacaktır" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ?İnternet altyapısını dünya standartlarının üzerine çıkaran Türkiye'de özellikle hükümetimize yönelik internet sosyal medyayı yasaklamaya çalışıyorlar ithamı hiçbir kişi ve kuruma yakışmaz ve yakışmayacaktır" dedi.
MÜSİAD'ın 85. Genel İdare Kurulu Toplantısı Elazığ Akgün Otel?de yapıldı. Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Zülfü Demirbağ, Şuay Alpay, Faruk Septioğlu ve Sermin Balık, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Emniyet Müdürü Nihat İşlek, , MÜSİAD Genel Başkan Yardımcıları Nazım Özdemir ve Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Genel Sekreteri Oğuz Özcan ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda iş adamı katıldı. Toplantının açılış konuşmalarını MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı İbrahim Gök yaptı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, son zamanlarda tartışma konusu olan internet ve twitter'la ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Elvan, "Bugün özellikle Anayasa Mahkemesinin 52. kuruluş yıldönümün açılış konuşmasında Anayasa Mahkemesinin twitter?a yönelik kararı konusunda değerlendirmelerde bulunulmuştu. Bu konuya yönelik görüşlerimi düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle şunu ifade etmeliyim. Hükümetimiz iktidara geldiği günden bugüne kadar özellikle internet altyapısını güçlendirme konusunda inanılmaz çalışmalar yaptı. 2002 yılında neredeyse Afrika seviyesinde olan internet alt yapısını bugün Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkeler seviyesine getirdik. Sadece bir kaç şeyi size örnek olarak vermek istiyorum. Türkiye'nin uluslararası internet kapasitesi 8 yıl önce sadece 200 GB saniye iken bugün 2 milyonun üzerine çıkmıştır. Yine 2002 yılında geniş bant internet abone sayısı aşağı yukarı 20 bin civarında iken bugün bu rakam 35 milyona yaklaşmıştır. Yine bir başka gösterge mobil bilgisayar ve cepten internet kullanımı miktarı da 1 yılda yüzde 105 artmıştır. 20 milyon olan mobil bilgisayardan ve cep internet kullanıcısı 2012 yılında 20 milyon iken 2013 yılında sadece 1 yıllık sürede 24 milyona çıkmıştır. Yine 10 bin 600 okula ücretsiz geniş bant erişim sağlanmıştır. 16 büyükşehir de internet erişim noktaları kurulmuştur. Fatih Projesiyle 1 milyon öğretmen 42 bin okul yöneticisi 16 milyon öğrenci ve ebeveynin eğitiminde internet kullanımı hedeflenmiştir. Kapsam alanı açısından bakıldığında Türkiye dünyada en yüksek mobil kapsamaya sahip ülkelerden bir tanesidir. 85 binden fazla baz istasyonu ile nüfusun tamamı ve coğrafi olarak da yol güzergahları da dahil ülkenin tamamına yakını mobil kapsama alınmıştır. Türkiye dünya ekonomik formu verilerine göre 1 milyondan fazla haneye fiber ile bin megabit saniye internet erişimi sağlayan dünyadaki 4 ülkeden biridir. Bu kadar önemli yatırım gerçekleştiren ve internet altyapısını dünya standartlarının üzerine çıkaran Türkiye'de özellikle hükümetimize yönelik internet sosyal medyayı yasaklamaya çalışıyorlar ithamı hiçbir kişi ve kuruma yakışmaz ve yakışmayacaktır" dedi.
"HİÇ KİMSE KENDİNİ ANAYASAL VE YASALARIN ÜZERİNDE GÖRMEMELİDİR"
?Twitterle ilgili karar süreçleri de çok kısa değinmem de yarar var? diyen Bakan Elvan, şunları söyledi:
?Çünkü çok çabuk unutuyoruz hangi süreçlerden geçtiğimizi. Bildiğiniz gibi bazı sulh ceza mahkemeleri twitter de yer alan bazı içeriklerin çıkarılmasını istemiştir. Yani bu mahkeme kararları da telekomünikasyon iletişim başkanlığına bildirilmiş ve bu içerikleri çıkarılması istemiştir. Telekomünikasyon iletişim başkanlığının özellikle sosyal medyada ki içerikleri teknik olarak çıkarma imkanı olmaması gerekçesiyle twittere başvurmuştur. Ve bu konuda mahkeme kararlarını olduğunu bu içeriklerin çıkarılmasını talep etmiştir. Ancak mahkeme kararlarının uygulanması hususunda twitter mahkeme kararlarını tanımamıştır. Başka bir seçenek kalmadığından twittere erişimin engellenmesi tedbiriyle tedbirin ilgili başkanlık yani TİB tarafından uygulanmıştır. TİB hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakta yükümlüdür. Bu kararın ardından idari kararın ardından biliyorsunuz idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş akabinde ise anayasa mahkemesine birkaç bireysel başvuru söz konusu olmuş ve yargı süreci tamamlanmadan bu kararlar anayasa mahkemesi tarafından değerlendirilmiş ve twitterin engellenmesinin kaldırılması kararı alınmıştır. Anayasamızın 148. maddesi başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tükenmiş olması şarttır ifade yer almaktadır. Dolayısıyla anayasamızın 148. Maddesi kanuni yasal süreçlerin bir bütün olarak tamamlanmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ağır ve telafi edilemez bir zarar halinde bu süreci beklemeden zaman zaman karar alabilmektedir ve bu doğrultuda da karar alındığı Anayasa mahkemesi tarafından ifade edilmektedir. Ancak sunu ifade etmeliyim ağır ve telafi edilemez bir karar twitterin engellenmesiyle değil ama bir kişi bile olsa bireyin yaşam hakkının engellenmesi bireyin şahsiyetinin onurunun aile yaşamının ayaklar altına alınmasıyla ortaya çıkar. Twitter tek bir sosyal medya aracı değildir. Başka sosyal medya araçları da kullanılabilir ve kullanılmaktadır. Ama yaşam hakkının gaspı kişilik onurun haysiyetinin çiğnenmesi telafi edilecek bir husus değildir. Bireysel hak ve özgürlükler elbette önemlidir. Ancak bireysel hak ve özgürlük başkasının hakkına tecavüz değildir. Hiçbir zaman bireysel hak yaşam hakkının bireyin şahsiyetinin onurun üstünde olamaz. Bireysel hak ne kadar önemliyse yaşam hakkı da o kadar önemlidir. Bir taraftan yaşam hakkı birey onuru şahsiyeti ayaklar altına alınacak diğer taraftan bireysel haktan bahsedilecek. Bunun Kabul edilebilmesi mümkün değildir. Başbakanımıza bakanlarımıza on binlerce vatandaşımıza twitter aracılığı ile küfürler edilecek hakaretler edilecek iftiralar atılacak kısacası yasalar çiğnenecek mahkeme kararları uygulanmayacak anayasanın 17. Maddesi ihlal edilecek hatta buna 41. Maddeyi ilave edebiliriz ve biz bunlara göz yumacağız.
Bunları Kabul etmemiz mümkün değildir. Bir uluslararası şirket yargı kararlarımızı tanımayacak yaşam hakkı ihlallerine duyarsız kalacak ülkemizde ofis açmayacak vergi ödemeyecek on binlerce vatandaşımızın özel hayatına ve yaşam hakkına müdahale edecek ve buna da duyarsız kalacak , siz kalkıp bu şirketi savunacaksınız. Bu Kabul edilemez. Onlarca genç kızımızın kadınımızın kendi adına açılan farklı hesaplarla hayatları karartılmaya çalışılmıştır. Ahlaksızca sahte resimler konulmuş ve edep dışı yazılar yazılmıştır. Bazı aileler twitter de yapılan çirkinler nedeniyle dağılma noktasına gelmiştir. Bu insanların hakkı hukuku yok mu acaba? Bu insanların hakkını hukukunu kim savunacak? Anayasamızda çok açık ifadeler var. 17. Maddesinde 20. Maddesinde devletin bu şahısların hakkını hukukunu savunmak zorunda olduğunu açık bir şekilde ifade etmiştir. Biz antenlere vize koymuyoruz. Bilakis antenlerin daha çok yolunu açmaya çalışıyoruz, daha çok kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ve bu yönde ciddi bir altyapı oluşturuyoruz. Bugün neredeyse her eve internet ulaştıran bu hükümet olmuştur. Yine Türkiyeyi Avrupanın en iyi internet altyapısına kavuşturan bu hükumet olmuştur. Yerin altında 220 bin kilometre internet otobanı oluşturan yine bu hükumet olmuştur.
İletişim sektörünün her yıl yüzde 10-12 büyümesinin altyapısını oluşturan yine bu hükumet olmuştur. Ancak sağlanan bu iletişim imkanını kötüye hiçbir zaman kullanmamalıyız diye düşünüyorum. Herkes hukuka yasalara uygun hareket etmek zorundadır ve etmelidir de. Hiç kimse kendisini anayasal ve yasaların üstünde görmemelidir diye düşünüyorum." Bakan Elvan'ın Elazığ'a yapılan yatırımlarla ilgili bilgi vermesinin ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
HALİL İBRAHİM VARLI - ERKAN AYYILDIZ-İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.