Ekmek artık kiloyla!
Yolunuz bugünlerde Beylikdüzü'ndeki Katık Ekmek Fırını'na düşerse şaşıracağınız bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz. Tezgâhın üzerinde devasa bir ekmek duruyor, dilimlenerek kilo ile satılıyor. 4 saatte pişirilen, buğday unuyla yapılan ekmeğin lezzeti de görüntüsü gibi iddialı. Ekmeğini kilo hesabıyla almaya çoktan alışan Beylikdüzü halkı uygulamadan memnun.
'Kiloyla ekmek almak.ifadesi çoğumuza yabancı elbet. Öyle ya, ekmek dediğin ya hazır paketlerde ya da fırından taneyle alınır. Ancak çok yaygın olmasa da, son zamanlarda bazı fırınlarda kiloyla ekmek satıldığına şahit oluyoruz. Standarttan ortalama 35-40 kat daha büyük bir ekmek üretiliyor, dilimlenerek kiloyla satılıyor.
Beylikdüzü'ndeki Katık Ekmek Fırını da ekmleği kiloyla satan fırınlardan. Ürettikleri ekmek neredeyse 5 yaşında bir çocuğun boyuna eşdeğer büyüklükte. Hamuru zengin; köy unu, normal ekmek unu, esmer un, çavdar miksi, kepek miksi, tahıl miksi, ay çekirdeği...
Ekmeği, fırının genç ustalarından Engin Yiğit yapıyor. 20-25 kiloluk dev ekmeğin hamurunun hazırlanması ve pişirilmesi 4 saat sürüyormuş. "Lezzeti hem ağır piştiğinden hem de içindeki malzemeden." diyor Yiğit usta. Bu boyutlarda bir ekmeği yapmak zor tabii. Ama günde iki tane dev ekmek yapan usta işine çabuk alışmış, zorlanmadığını söylüyor.
Tadına bakanlar bırakamıyor
Katık Unlu Mamulleri'nde yaklaşık bir aydır kiloyla ekmek satılıyor. Genel Müdür Kadir Çerman ilgiden memnun. Başta müşterilerin ilginç tepkileri olmuş tabii. Mesela çoğu kişi maket olduğunu zannetmiş. Ancak başlarda çekingen duranlar ekmeğin tadına bakınca bir daha bırakamaz olmuş. Her gün 20'şer kiloluk iki ekmek bitiyor. Hatta başta gramaj hesabıyla alanlar şimdi günlük bir kiloya yakın ekmek tarttırmaya başlamış. Kilosu 7 lira. Yani gramaj hesabı yapıldığında fiyatı normal ekmekten çok farklı değil. Ayrıca 5-6 gün bayatlamadan tazeliğini koruyabiliyor. Çerman, çıkış noktalarının eski köy ekmeği olduğunu söylüyor. "Önceden köylerde bu tarz büyük ekmek yapılıp, kardeşler, komşular arasında paylaşılırmış. Biz de 'Şimdi neden olmasın.' dedik, buradan yola çıkarak böyle bir ekmek ürettik." diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.