Dokunulmazlıklar konusunda şimdi ne olacak?
Kamuoyunda “Dokunulmazlık Teklifi” olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan 2 tur oylama ile kabul edildi.
Teklif ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na geçici madde eklendi. Eklenen geçici maddede, “Bu maddenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığı’na, Başbakanlığa, TBMM’ye veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığı’na intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından Anayasa’nın 83. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığı’nda, TBMM’de, Başbakanlık’ta ve Adalet Bakanlığı’nda bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla yetkili merciine iade edilir” ifadeleri yer alıyor.
Madde: “Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.”
Genel Kurul’da kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanına gönderilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kanunu onaylamasından sonra kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 15 gün içerisinde yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin dosyalar ilgili mercilere geri gönderilecek, ilgili merciler dosyalarla ilgili işlemlere başlayacak.
TBMM'DE 682, ADALET BAKANLIĞI'NDA 105 FEZLEKE BULUNUYOR
Dokunulmazlık teklifi Meclis'te kabul edildi. Bugün itibariyle TBMM'de 682 ve Adalet Bakanlığı'nda 105 olmak üzere toplam 787 fezleke bulunuyor.
Kamuoyunda “Dokunulmazlık Teklifi” olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan 2 tur oylama ile kabul edildi. Adalet Bakanlığı'ndan fezleke sayısı ile ilgili yapılan açıklamaya göre, bugün itibariyle TBMM'de bekleyen fezleke 682 ve Adalet Bakanlığı'nda 105 olmak üzere toplam 787 fezleke bulunuyor. Partilere göre fezlekesi olan milletvekili sayısı ise AK Parti 29, CHP 55, HDP 53, MHP 10, bağımsız 1 olmak üzere toplam 148.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.