Doğayı inceleyen 16 bin çocuk "orman kaşifi" oldu

Doğayı inceleyen 16 bin çocuk "orman kaşifi" oldu
Orman Kaşifleri Projesi ile 16 bini aşkın çocuk, güneş, su, hava, bitkiler, ağaçlar ve ekosistemdeki diğer canlıların dünyasında keşif dolu bir yolculuk yaptı.

İSTANBUL - Hanife Sevinç

Çocukların renkli dünyalarına katkı bulunmak, düşünsel, duygusal ve bilişsel yeteneklerini geliştirmek amacıyla hayata geçirilen Usturlab Atölye'nin Orman Kaşifleri Projesi ile 16 bini aşkın çocuk, güneş, su, hava, bitkiler, ağaçlar ve ekosistemdeki diğer canlıların dünyasında keşif dolu bir yolculuk yaptı.

Çocuklara bilim eğitimi konusunda destek vermek amacıyla Usturlab Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon firmasını Zeynep Handan Aydoğan ile kuran Sümeyye Ceylan, AA muhabirine Orman Kaşifleri Projesini anlattı.

Ceylan, şehirleşme nedeniyle çocukların tabiattan uzaklaştığını belirterek, bunun çocuklar açısından yıkıcı sonuçlarını biraz da olsa azaltmak amacıyla Usturlab Atöyle olarak projeyi geliştirdiklerini söyledi.

"Çocuklara tabiatı sorgulayarak bakmayı öğretiyoruz"

Çocuklara tabiata daha sorgulayarak, düşünerek bakmayı öğretmeye çalıştıklarını vurgulayan Ceylan, "Orman kaşiflerinin sloganı, 'İnsan tanıdığına zarar vermez'dir. Çocuklar tabiatı tanımıyor ki birisi saldırdığında onu kurtarsın. Bir meşe ağacının nasıl büyüdüğünü, üzüldüğünü, üstünde milyonlarca canlı yaşadığını bilmiyor ki, birisi ona baltayı vurduğunda üzülsün." ifadelerini kullandı.

Baharla birlikte her hafta cumartesi günleri çocukları ormana götürdüklerini dile getiren Ceylan, şöyle devam etti:

"Çocuklar eğitmenler eşliğinde ağaçlar, meyveler, otlar, çiçekler, böcekler gibi ekosistemi oluşturan tüm unsurları keşfederek tanıyacakları macera dolu bir yolculuk yapıyor. Okullardan gelen gruplar, bireysel başvuru yapanlar oluyor. Belediyelerle sivil toplum kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Beykoz Korusu, Belgrad Ormanı ve Validebağ Korusu'nda 15 kişilik gruplar halinde 2 saatlik gezi yaparak ormandaki ağaçları, bitkileri ve diğer canlıları çocuklara öğretiyoruz. Çocuklar kopmuş ağaç dalları, içi boş salyangoz kabukları buluyor. Geçen yıl 8 bin çocuk orman kaşifi eğitimi aldı. 3 yılda 16 bin çocuk orman kaşifi oldu. Çocukların ormanda gördüğü bir ağacın adını hemen söylemiyoruz. Onun neye yaradığını, nasıl kullanıldığı gibi özelliklerini anlatarak çocukların keşfetmesini sağlayama çalışıyoruz."

Ceylan, 3 yaştan 18 yaşa kadar grupları olduğunu, yetişkinlerden talep gelince onlara için de eğitim çalışmasını yaptıklarını aktardı.

Ormanın dünyası kutu oyunu oldu

Çocukların çevrelerine ve içinde yaşadıklara gezegene yaratıcı bir zekayla bakmalarını sağlamak için Usturlab ekibi tarafından tasarlanan "Orman Kaşifleri Ekosistem Besin Zinciri" ve "Orman Kaşifleri Tabiatın İzinde Araştırma" adlı kutu oyunları da satışa sunuldu.

"Orman Kaşifleri Tabiatın İzinde Araştırma Oyunu" dışarıda, büyük şehir parklarında ve yeşillik alanlarda takım halinde veya bireysel oynanabiliyor. Çocuklar oyundaki yönergelere göre belli bir zaman diliminde karınca yolu, ağaç dalı, çiçek, kelebek buluyor, solucan topluyor. Görevlerle ilgili ipuçları da çocukları yönlendiriyor.

"Orman Kaşifleri Ekosistem-Besin Zinciri Oyunu" ise çocuk ve yetişkinlere doğal besin zinciri hakkında bilgiler sunarken eğlence ve eğitimi bir arada veriyor.

Çocuklar orman ekosistemini tanırken, bitkilerin ekosistem döngüsü içindeki önemini kavrıyor. Canlıların neyle beslendiği ve o canlıyla beslenen diğer canlıların besin zinciri şeklinde tanıtıldığı oyunda, özellikle Anadolu'da yaşayan canlılar yer alıyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.