Dışişleri'nden 'ateşkes'le ilgili taraflara çağrı

Dışişleri'nden 'ateşkes'le ilgili taraflara çağrı
 Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkeste tarafların, şiddetin durdurulması doğrultusunda beyan ettikleri...


 

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkeste tarafların, şiddetin durdurulması doğrultusunda beyan ettikleri iradeye bağlı kalmalarını, itidal ve sağduyu ile hareket etmeleri çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkeste tarafların, şiddetin durdurulması doğrultusunda beyan ettikleri iradeye bağlı kalmalarını, itidal ve sağduyuyla hareket etmelerini, ateşkesi bozabilecek eylemlerden kaçınmalarını beklediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 14 Kasım günü Gazze Şeridi'ne yönelik olarak başlattığı saldırının, Gazze'de çok sayıda masum Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olduğu ve bölgeyi yeni bir kaosa sürüklediği belirtildi.

Bu tehlikeli durum ve İsrail'in sınır tanımayan saldırıları karşısında, Türkiye'nin uluslararası toplum ve taraflar nezdinde tansiyonun düşürülmesi doğrultusunda girişimlerde bulunduğu anımsatılan açıklamada, Mısır'ı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Mısır ve Katarlı muadilleriyle yakın bir işbirliği içinde ateşkesin sağlanması doğrultusunda yoğun çaba gösterdikleri kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın Kahire ziyaretini müteakiben, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, Kahire'de kalarak, ateşkesin sağlanması için yürütülen görüşme sürecine aktif katkı yaptığı bildirilen açıklamada ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da mazlum Filistin halkıyla Türkiye'nin dayanışmasını göstermek amacıyla bazı Arap Birliği dışişleri bakanlarıyla Gazze Şeridi'ni ziyaret ettiği hatırlatıldı.

Açıklamada, ''İsrail'in insanlık vicdanını sarsan Gazze'ye yönelik saldırılarının son bulması ve tırmanan gerginliğin giderilmesi için sarf edilen yoğun çabalar sonucunda bu akşam sağlanan ateşkes mutabakatını memnuniyetle karşılıyoruz. Mısır'ı ve Cumhurbaşkanı Mursi'yi, bu ateşkesin sağlanmasındaki öncü rolden dolayı samimiyetle kutluyoruz'' denildi.

Bu başarının, demokratik Mısır yönetiminin, bölgesel barış ve istikrar için bundan sonra da büyük katkılar yapacağını göstermekte olduğu, Türkiye'nin Mısır'ın bu doğrultudaki çabalarına gereken her türlü desteği vermeye devam edeceği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Tarafların şiddetin durdurulması doğrultusunda beyan ettikleri iradeye bağlı kalmalarını, itidal ve sağduyuyla hareket etmelerini, ateşkesi bozabilecek eylemlerden kaçınmalarını beklemekteyiz.

Türkiye, söz konusu ateşkesin kalıcı bir barışın tesisi amacıyla gerekli çalışmalara en kısa zamanda başlanması için bir fırsat penceresi oluşturmasını temenni etmektedir.

Bu son olaylar, barışın ikamesinin olmadığını, gerçek bir barış tesis edilinceye ve İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali sona erip, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kuruluncaya kadar, bu tür tırmanmaların tekrarlanmasının kaçınılmaz olacağını bir kez daha ispatlamıştır. Yapılması gereken: sürekli çeşitli bahaneler öne sürülerek ertelenen barış sürecinin derhal başlatılmasıdır. Türkiye, bu yöndeki çabalara destek vermeye devam edeceğini teyit etmektedir.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.