Devlet şehitlerin emanetine sahip çıkıyor
Devlet tarafından eğitimden sağlığa, ulaşımdan istihdama pek çok alanda yapılan yardımlarla şehit yakını ve gazilerin acıları bir nebze olsun hafifletilmeye çalışılıyor.
ANKARA (AA) - Devlet tarafından eğitimden sağlığa, ulaşımdan istihdama pek çok alanda yapılan yardımlarla şehit yakını ve gazilerin acıları bir nebze olsun hafifletilmeye çalışılıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, şehit ailelerine ölüm yardımı, harcırah, nakdi tazminat ödeniyor. Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) aylık bağlanıyor, öğrenim yardımı yapılıyor.
Yaptığı görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden ve SGK'ca vazife veya harp malulü olarak değerlendirilen TSK personelinin dul ve yetimlerine emekli ikramiyesi ödeniyor.
İstihdamda öncelik
Şehit yakınlarına iki, gazilere, vazife malulleri ile terör mağduru eş, çocuk, anne, baba ve kardeşe istihdam hakkı veriliyor.
Şehit çocukları, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince uygun görülmesi halinde özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerine ücretsiz olarak yerleştiriliyor.
Şehit personelin vefat tarihinde, evli bulunmayan kız çocuklarına aylık bağlanıyor.
Şehidin varisleri TOKİ tarafından yapılan konut satışlarında, başvuru yapılacak il ve ilçe sınırları içinde üç yıldır ikamet ediyor olmak veya il/ilçe nüfusuna kayıtlı olmak koşuluyla başvuru ve kura öncelikleri tanınıyor.
Atanma taleplerinde kısıtlayıcı hükümlere bakılmıyor
Yaptığı görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden ve SGK'ca vazife malulü olarak değerlendirilen TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin; çalıştıkları kurum veya kuruluşların hizmet birimleri olan yerlere münhasır olmak üzere, aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumlarının ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla kadro imkanları da dikkate alınmak suretiyle kısıtlayıcı hükümlere bakılmaksızın öncelikle yerine getiriliyor.
Ücretsiz okutmada şehit ve malul gazi çocuklarına öncelik veriliyor
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri uyarınca, özel öğretim kurumlarının, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde 3'ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlükleri bulunuyor. Bu okullarda, ücretsiz okutmada şehit ve malul gazi çocuklarına öncelik veriliyor.
Okul öncesi devlet okullarında şehit, harp malulü ve muharip gazi çocuklarından ücret alınmıyor.
Şehit TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) öğretmen eşleri zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutuluyor.
Yurt ücreti ve depozito alınmıyor
Şehit olanların çocukları devlete ait yurtlar ile öğrenim kredileri ve burslardan öncelikle yararlandırılıyor. Ayrıca bu çocuklardan, devlete ait yurtlarda kalmaları halinde kendilerinden yurt ücreti ve depozito alınmıyor.
Gazi ve bakmakla yükümlü oldukları ile şehitlerin bakmakla yükümlü oldukları kişilere sağlık alanında çeşitli haklar sağlanıyor. SGK ile sözleşmeli özel sağlık hizmet sunucularında, aldıkları sağlık hizmetleri için ilave ücret ödenmiyor ve bu kişiler katılım payından muaf tutuluyor. Diş implant bedelleri normal vatandaşlara 90 lira ödenirken, gazi ve şehit yakınlarına 700 lira olarak ödeniyor.
Vakıflardan yardım
TSK Mehmetçik Vakfı tarafından askerlik görevi esnasında hayatını kaybeden veya askerlik görevi esnasında malul olan erbaş ve erlere ve yakınlarına bazı yardımlar veriliyor.
Hayatını kaybeden ya da malul olan TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) sigorta yaptırmış olması halinde, kendisine veya yakınlarına ilgili sigorta şirketi tarafından belirlenen miktarlarda ödeme gerçekleştiriliyor.
Yoksul ve muhtaç vatandaşlara yapılan yardımlardan belirlenen kriter ve süreler çerçevesinde şehityakınları ve gaziler de yararlanabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.