CyberMACS Programı’nın "Kritik Altyapıların Siber Güvenliği” Temalı İlk Kış Okulu Başarıyla Tamamlandı

CyberMACS Programı’nın "Kritik Altyapıların Siber Güvenliği” Temalı İlk Kış Okulu Başarıyla Tamamlandı
Uygulamalı siber güvenlik alanında geleceğin uzmanlarını yetiştirmeye odaklanmış bir Erasmus Mundus Yüksek Lisans Programı olan, CyberMACS Programı’nın Kış Okulu, 12 ve 16 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Program koordinatörü olan Kadir Has Universitesi’nin ev sahipliğinde ilki gerçekleştirilen Kış Okulu siber güvenlik sektöründeki deneyimli uzmanları ve akademisyenleri kapsamlı bir eğitim programıyla bir araya getirdi. Bu yılın ana teması, dijital toplumun temel taşlarını oluşturan “kritik altyapıların siber güvenliği” olarak belirlendi. Siber tehditlerin giderek daha karmaşık ve sık görülür hale geldiği dijital dünyada siber güvenliğin önemi giderek artıyor ve siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan insan gücü gereksinimi büyüyor. Bu çerçevede, siber güvenlik alanındaki uzman açığını kapatmayı hedefleyen CyberMACS Kış Okulu, öğrencilerin kritik altyapıların güvenliği ve alanında ihtiyaç duydukları teorik bilgi ve pratik becerileri bir araya getiren bir programla hayata geçirildi.

CyberMACS Kış Okulu 2024 Öne Çıkanlar:

İnteraktif dersler: Deneyimli akademisyenler ve siber güvenlik sektöründen uzmanlar siber güvenlik alanında yükselen trendler, başarılı uygulamalar ve gerçek hayattan vaka çalışmaları üzerine dersler verdi ve siber güvenlik alanındaki güncel gelişmeleri CyberMACS öğrencileri ile paylaştı.

Geniş bir konu yelpazesini kapsayan derslerde Dr. Alessandro Lazari (Salento Üniversitesi/ İtalya) Kritik Altyapıların Koruması konusunu Avrupa perspektifinden sunarken, Bora Kose (Fortinet) ise Operasyonel Teknolojileri (OT) hedef alan siber olaylar üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Güray Oğuzgiray'ın (Senkron Enerji Dijital Hizmetler) enerji altyapılarının siber güvenliği ve OT Güvenlik Operasyon Merkezi üzerine kapsamlı oturumu katılımcıların kritik altyapıları hedef alan siber tehditler konusundaki farkındalığını arttırdı. Sebastian Cesario (BforeAI) ve Prof. Dr. Alexander Iliev (SRH Berlin Uygulamalı Bilimler Üniversitesi) Yapay Zeka (AI) ve siber güvenliği konusunu ele aldı. Ozan Oguz (Fortinet) bulut güvenliği konusunda eğitim verdi. Cüneyt Kalpakoğlu (EndPoints) güvenli kodlama pratiklerine odaklanırken Alper Başaran (Sparta Bilişim) etik hackerlık konusunda deneyimlerini paylaştı. Alen Bohçelyan (CCI) küresel bir Bilgi Güvenliği Müdürü (CISO) olarak çalışmanın farklı perspektiflerini CyberMACS öğrencileri ile paylaştı. ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) uzmanları Seher Sağıroğlu ve Alperen Eken CyberMACS öğrencilerine ICANN ve DNS (Alan Adı Sistemi) altyapısının temel bileşenlerini ve güvenlik boyutunu tanıttı.

Uzmanlar eşliğinde atölyeler: Teorik dersleri uygulamalı atölyeler takip etti. CyberMACS öğrencileri Bozidar Spirovski (Blue dot ve @ Sourcico) tarafından yürütülen siber güvenlik risk yönetimi ve iletişimi konusunda kapsamlı bir uygulamalı atölyede siber risklerin yönetilmesi konusunda uygulamalar yapma şansı buldular.

Saha Gezisi: Kış Okulu kapsamında Sakarya Üniversitesi'nin Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi'ne bir saha gezisi düzenlendi. Saha gezisinde Prof. Dr. İbrahim Özçelik, Dr. Murat İskefiyeli ve Dr. Musa Balta’nın eşliğinde öğrencilere kritik altyapıların korunması ve yönetimi konusunda ileri araştırmalar ve pratik uygulamalar tanıtıldı.

Kariyer Gelişimine Destek ve Çeşitliliğin Önemi: CyberMACS Kış Okulu’nda öğrencilere girişimcilik, çeşitlilik, sosyal beceriler başta olmak üzere iş görüşmesine nasıl hazırlanılır ve siber güvenlik kariyerleri için hangi beceriler gereklidir konularını temel alan oturumlar düzenlendi.

Bu çerçevede, Avrupa Siber Güvenlik Organizasyonu'ndan (ECSO) Arnaud de Vibraye, Avrupa Birliği'nde siber güvenlik alanında iş gücü açığını kapatmayı hedefleyen ECSO'nun faaliyetlerini CyberMACS öğrencilerine tanıttı. Women4Cyber girişiminden María Saskia Brugman ise siber güvenlikte çeşitlilik ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmenin önemine dair bir sunum yaptı. Almanya Ernst & Young şirketinden Knud Brandis, siber güvenlikte girişimcilik üzerine bir oturum düzenledi. İyibiriz'den Burcu Şen çalışma hayatına hazırlık konusunda bilgilendirici bir sunum yaparken, ADEO'dan Cihan Çelik, siber güvenlik sektöründe bir kariyer için gereken temel beceriler üzerine deneyimlerini CyberMACS öğrencileriyle paylaştı.

Capture The Flag (CTF) Yarışması: Öğrenciler, Ender Gezer (CyberForce) tarafından hazırlanan ve yönetilen Capture The Flag (CTF-Bayrağı Yakala) yarışmasında yeteneklerini sınama fırsatı buldular. Bu yarışmada siber güvenlikle ilgili farklı soruları çözerek ve güvenlik açıklarını tespit ederek yeteneklerini sergilediler Sekiz saat süren yarışmada öğrenciler, kriptolojiden siber tehdit istihbaratına kadar uzanan sekiz zorlu soruyu çözmek için kıyasıya yarıştılar.

Ağ Kurma Fırsatları: Kış Okulu, öğrencilere sektördeki deneyimli uzmanlar, mentorlar ve potansiyel işverenlerle bağlantı kurma olanağı sağlayarak, siber güvenlik alanında endüstri ile işbirliğini ve profesyonel gelişimi teşvik etti.

CyberMACS Kış Okulu, çeşitli deneyimlere ve uzmanlık seviyelerine sahip uzmanları ağırlayarak, öğrenme ve işbirliği için destekleyici ve kapsayıcı bir ortam sundu. Bu haftaya katılan tüm eğitmenlerimize ve öğrencilerimize içtenlikle teşekkür ederiz!

Muhabir: Sena Bozdoğan

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.