Çukurova'da mısır bereketi
Türkiye'nin mısır üretiminin yüzde 17'sinin karşılandığı Çukurova'da, bu yıl mısırdaki verim artışı üreticiyi sevindirdi
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Söğüt:
- "Bu yıl Adana'da 1 milyon 161 bin dekar alanda ekim yapıldı. Hava şartlarının iyi gitmesiyle birlikte çiftçilerimiz dekar başına yüzde 20'lik artışla bin 500 ile bin 800 kilogram ürün alacaklar"
ADANA (AA) - YUSUF TUNUR - Türkiye'nin mısır üretiminin yüzde 17'sinin karşılandığı Çukurova'da, bu yıl mısırdaki verim artışı üreticiyi memnun etti.
Ceyhan ilçesi Kıvrıklı Mahallesi'ndeki Salim Kafalı'nın 200 dönümlük mısır tarlasındaki hasadı inceleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mısır üretiminde verimin geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 arttığını söyledi.
"Modern dünyanın vazgeçilmez ürünü mısırdır" diyen Söğüt, şöyle devam etti:
"Dünyada en fazla üretilen tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip ürün mısırdır. Mısır hem insan beslenmesinde, hem hayvan yemi olarak, hem de nişasta ve glikoz şurubu olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde geçen yıl 5 milyon 950 ton mısır üretimi yapılmıştı. Adana'da ise üretimde 1 milyon ton ile birinci sırada yer almıştı. Türkiye'de mısır üretiminde yüzde 50'sini Akdeniz Bölgesi, yüzde 17'si Adana'dan karşılanmaktadır. Bu yıl Adana'da 1 milyon 161 bin dekar alanda ekim yapıldı. Hava şartlarının iyi gitmesiyle birlikte çiftçilerimiz dekar başına yüzde 20'lik artışla bin 500 ile bin 800 kilogram ürün alacaklar."
- Rutubet uyarısı
Çiftçileri ve biçerdöver operatörlerini mısır hasadı yapmadan önce rutubet değerlerine dikkat etmeleri konusunda uyaran Söğüt, "Mısır hasadında dikkat edilecek hususlara çok önem vermeliyiz. Hasat öncesi çiftçilerimize ve biçerdöver çalışanlarına kurslar vermekteyiz. Kesinlikle çiftçilerin rutubetin 18'in üzerinde olan bir mısırı biçmemesi gerekir. Hem çiftçilerimiz zarar etmesin hem de elde ettiği ürünlerde protein ve kalite değerleri verimsiz çıkmamaktadır" diye konuştu
Tarım Bakanlığının çiftçilere her yönden desteklediklerini hatırlatan Söğüt, çiftçilere kilogram başı 4 kuruş desteklemenin yanı sıra, mazot ve gübre desteklemeleri de verildiğini belirtti.
Çiftçi Salim Kafalı ise mısır üretiminde geçen yıl dekar başına bin 350 kilogram aldığını, bu yıl ise yağışlar nedeniyle dekar başına bin 750 kilograma yükselen verimin kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.
Kafalı, sulamada sıkıntı yaşadıklarını ve Yedi Göze Barajı'nın bir an önce devreye girmesini de istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.