Çukurova Üniversitesi’nde Hasat Bayramı Coşkusu Vardı.

Çukurova Üniversitesi’nde Hasat Bayramı Coşkusu Vardı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Hasat Bayramı” bu yıl da coşkuyla kutlandı.

ÇÜ yerleşkesi içindeki Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde düzenlenen Hasat Bayramı’na Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bülent Torun akademisyenler ve idari personel katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılışında konuşan Dekan Vekili Prof. Dr. Bülent Torun hasadın harcanan emeğin sabırla bekleyişin, bolluğun, bereketin, geleceğe bırakılan umudun paylaşıldığı bir bayram olduğunu ifade erek şunları kaydetti;

cu-003.jpg

“ÇÜ Yeni Tarımsal Teknolojilerin Kullanılması ve Uygulanmasında Öncü Rol Üstlenmiştir.”

“İnsanoğlu var olduğundan buyana bitkilerin üretilmesiyle meşgul olmuştur. Kuşkusuz ki bu meşguliyetin başında tahılların özelliklede buğdayın ekilip biçilmesi yanı buğday tarımı önemli bir yer tutmaktadır. Anadolu tarımın ilk yapıldığı önemli yerlerden biridir. Bu nedenle de Anadolu halkının zengin yaşam kültürü içinde bugüne kadar süregelen zengin bir hasat kültürü hiç yerini kaybetmemiştir. Hasat; özellikle Anadolu’da sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı önemli ölçüde etkileyen, yaşama yön veren önemli bir andır. Yıl boyu harcanan emeğin ve gelecek yılın daha az sıkıntılı geçmesinin garantisi olan hasat her zaman her toplumda merakla ve heyecanla beklenen olay olmuştur. Binlerce yıldır devam eden Hasat Bayramı geleneğinde hasat ve harmanın öncesinde hasat ve harman sırasında pek çok kutlama ve törenlerin yapıldığını söyleyebiliriz. ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği de binlerce yıllık bu hasat geleneğini sürdürmektedir. Bunun yanında Araştırma ve Uygulama Çiftliği yeni tarımsal teknolojilerin kullanılması ve uygulanmasında öncü rolü üstlenmiştir. Ayrıca sahip olduğu alt yapı olanaklarını bilimsel araştırmaların hizmetine sunmaktadır.”

 

“Bu Yıl Yağışların Bol Olmasıyla Buğday Rekoltesinin Fazla Olacağı Bekleniyor.”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise Hasat Bayramı’nın bir üretim yılı sonunda öğrencilerle, akademisyenlerle, mühendislerle, uzmanlarla ve diğer çalışanlarla, bilgi birikimlerini ürüne dönüştürdüğü bir başarının tacı olduğunu söyledi. Tarım ve gıda üretiminin çok kolay gerçekleşen, kolay sonuca varan bir uygulama olmadığına değinen Rektör Prof. Dr. Kibar bunun tohumu ürüne, kıracı berekete dönüştürebilme savaşı olduğunu ifade etti.

Hasat için emek, inanç, kararlılık, sabır ve çok çalışmak gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Kibar konuşmasına şöyle devam etti;

“Çukurova Bölgesi verimli topraklarıyla Türkiye'nin önde gelen tarımsal üretim alanlarından biri olup, bölgemizde yılın 4 mevsimi değişik ürünler üretilmekte, özellikle kıraç bölgelerde buğday üretimi yapılmaktadır. Hasat denilince akla ilk olarak buğday ve ekmek gelmektedir. Buğday, insanlığın toplayıcılık ve avcılıktan sonra yerleşik düzene geçip tarımsal faaliyette bulunduğu, ürettiği ilk ürünler arasındadır. Bu bakımdan buğday hasadı, sararmış dolgun başaklarla bir başka anlam kazanır. Bu yıl yağışların da bol olması nedeniyle buğday rekoltesinin geçtiğimiz yıllara göre fazla olacağı beklenmektedir.” 

 

“Yenilikçi Projeleri Çukurova Üniversitesi Olarak Ortaya Koymaya Devam Ediyoruz.”

Hem dünyada hem de ülkemizde nüfus artışına karşılık tarım alanlarının giderek azalması, gıda güvencesi ve gıda güvenilirliği sorununu gündeme getirdiğini savunan Prof. Dr. Kibar, özellikle tarım topraklarının amaç dışı kullanımı, modern yetiştirme tekniklerinin kullanımının tam olarak yaygınlaştırılamamasının, aşırı sulama, gübreleme, zirai ilaç kullanımı gibi faktörlerin etkisiyle gıda üretimimizde sorunların oluşmasına neden olduğunu söyledi.  

Bu nedenlerle geleneksel tarım yerine mutlaka modern, sürdürülebilir ve bilinçli tarım uygulamalarına öncelik verilmesi gerektiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Kibar, “Üniversite olarak bilgimizi, donanımımızı, elde ettiğimiz sonuçları faydalanıcılara aktarmamız, paylaşmamız çok önem taşımakta olup Üniversitemiz bu faaliyeti uzun yıllar başarıyla sürdürmektedir. Ulusal ve Uluslararası diğer sektörlerle ve üniversitelerle işbirliği yaparak, birlikte üreterek, bilgi birikimi ve deneyimleri karşılıklı paylaşarak; yenilikçi projeleri Çukurova Üniversitesi olarak ortaya koymaya devam ediyoruz. Bu bağlamda, Hasat Bayramı’nı kutladığımız Araştırma Uygulama Çiftliğimiz, yaklaşık 7.000 dekar uygulama alanı ile Ülkemizin Ziraat Fakülteleri içerisinde önde gelen eğitim-öğretim ve tarımsal araştırma noktalarından biridir.” diye konuştu..

 

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar Biçerdövere Binerek Hasat Yaptı.

Yapılan konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, buğday hasadının yapıldığı alana geçti. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar biçerdövere binerek hasadı başlattı. İlk buğday hasadını yapan Prof. Dr. Kibar ve protokol üyeleri anı fotoğrafı çektirdi. Etkinlik geleneksel Hasat Bayramı yemeğiyle sona erdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.