Çukurova "iyi pamuğu" sevdi
- Daha sürdürülebilir pamuk üretimini öngören "iyi pamuk" uygulaması yapılan alanlar Çukurova'da yüzde 150 arttı
- Adana Ticaret Borsası Başkanı Bilgiç:
-"İlk yılda ekim alanı yaklaşık yüzde 150 arttı. Temennimiz Çukurova'da pamuk ekili alanların yüzde 50’sinden fazlasında iyi pamuk uygulamasını gerçekleştirmek"
- "Bir dönüm normal pamuk ile iyi pamuk maliyeti arasında yüzde 5'lik bir fark var. Yüzde 5'lik zahmetin karşılığında normal pamuğa göre yüzde 10-15'lik avantajlı fiyata sahip olmasını istiyoruz"
ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Pamuk üretiminin çevre ve sağlıklı değerleri yüksek, daha sürdürülebilir yapılmasını öngören iyi pamuk uygulaması yapılan alanlar Çukurova'da yüzde 150 arttı.
Dünyada pamuk üreticilerin daha sağlıklı koşullarda kaliteli pamuk üretmesi amacıyla oluşturulan "İyi Pamuk Girişimi" (Better Cotton Initiative-BCI) kapsamında Türkiye'de kurulan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD), aracılığıyla uygulamanın yaygınlaşması amaçlanıyor. Uygulama kapsamında dünyada geçen geçen yıl 1 milyon 900 bin ton lif pamuk üretilirken, BCI'ya göre, bu yıl projeksiyonunda bu rakamın 2 milyon 600 bin tona ulaşması öngörülüyor.
Türkiye'nin önde gelen tarım alanlarından ve halihazırda Türkiye üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Çukurova'da da iyi pamuk uygulaması çiftçilerin ilgisini çekiyor. Dünyadaki tekstil devlerinin hammadde olarak zamanla bu pamuğu talep edecekleri beklentisiyle üreticilerin uygulamayı tercih etme oranı artıyor.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk üreticileri ve çırçır fabrikalarıyla iyi pamuk uygulamasını geçen yıl başlattıklarını söyledi.
Bilgiç, Çukurova çiftçisinin çok inançlı, şuurlu ve bilinçli olduğunu, bu uygulamadan yeteri kadar faydalanmasını bildiğini belirterek, uygulamanın örnek olduğunu, kendilerinden sonra Şanlıurfa gibi pamuk üretilen diğer illerin borsalarının da bu uygulamaya geçmeye çalıştığını kaydetti.
İyi pamuk uygulamasının bölgede birkaç yıl içinde fark edilecek tarzda faydasını göstereceğine işaret eden Bilgiç, şöyle devam etti:
"Türkiye, Adana ve bölge için önemli bir proje. Tüm pamuk üreticilerimiz buna geçtiği takdirde hem bölgeye faydası olacak hem de kaliteli sürdürülebilir pamuğu bölgede ürettirmiş olacağız. Ben bundan umutluyum. Satışı daha kolay olacağı için. Pazarı hazır. Üretici daha huzurlu olacak. Bu uygulamaya 25-30 bin dönümlerden başladık. Bu yıl 80 bin dönümde gerçekleşti. İlk yılda ekim alanı yaklaşık yüzde 150 arttı. Temennimiz Çukurova'da pamuk ekili alanların yüzde 50'sinden fazlasında iyi pamuk uygulamasını gerçekleştirmek."
- İyi pamuk maliyeti
Bilgiç, dünyada tekstil devlerinin iyi pamuk kullanmaya dönük taahhütleri olduğunu, 2020 yılına kadar dünyada çok iyi firmaların hepsinin "Bu uygulama içinde yetişen pamuğu alacağız ve bunu kullanacağız" diye taahhütte bulunduğunu anlattı.
Normal pamuk ile iyi pamuk arasındaki fiyat farkının biraz açılması gerektiğini belirten Bilgiç, "Şu anda o dengeyi tam kurabilmiş değiliz. Birisi 1,8 lira ise birinin en az 2 lira olması lazım. Çünkü bunun yetiştirilmesinde farklılık daha fazla. Pamuk zaten hassas ve zahmetli bir ürün. Bu uygulamanın da getirdiği birçok zaruretten dolayı daha ilgi ve hassasiyet istiyor. Bu özenin karşılığını üreticinin alması lazım. Pamuğun zaten ekim az. Maliyeti fazla. Bir dönüm normal pamuk ile iyi pamuk maliyeti arasında yüzde 5'lik bir fark var. Yüzde 5'lik zahmetin karşılığında normal pamuğa göre yüzde 10-15'lik avantajlı fiyata sahip olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Bilgiç, Çukurova'da pamuk üretiminin yaygınlaşması paralelinde bu uygulamanın da yaygınlaşması halinde daha katma değeri yüksek bir hammadde elde etmiş olacaklarını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.