ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi Konferansları Devam Ediyor.

ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi Konferansları Devam Ediyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde her hafta konusunda uzman isimler etimolojiden edebiyata, sanattan tarihe kadar çeşitli konularda takipçileriyle buluşmaya devam ediyor.

Geleneksel hale gelen Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi’nin konferansları dizisinde birbirinden farklı konularda uzamanlar konferans verdi. ÇÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Prof. Dr. Suat Karaaslan, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Tanı Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Özge Özalp, Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebahat Göçeri, ÇÜ Kültür Müdürlüğü Öğr. Gör. Özgür Peker, ÇÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş ve Türkiye Yazarlar Sendikası Temsilcisi, Gazeteci,-Yazar Çetin Yiğenoğlu konferans veren isimler arasındaydı.

cu-001.jpg

“Türk Heykel Sanatında Ucube Heykeller.”

ÇÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Prof. Dr. Suat Karaaslan “Türk Heykel Sanatında Ucube Heykeller” isimli sunumunu yaptı. Geçmişte tasvir yasağından en fazla etkilenen sanat dalının heykeltıraşlık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karaaslan, heykelin üç boyutlu olması, gölgesinin yere düşmesi, gerçek bir boşluk içerisinde yer alması gibi nedenlerin put kavramı ile özdeşleştirilmesinden dolayı toplumun bu sanat dalını uzun süre kabullenemediğini söyledi.

 

“Nadir Hastalıklar.”

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Tanı Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Özge Özalp ise “Nadir Hastalıklar” adlı sunumunu yaptı. Doç. Dr. Özalp, nadir hastalıkların sıklıkla ilerleyici kalıcı hasar oluşturan hastalıklar olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özalp nadir hastalık görülen kişinin doğru tanı koyulana dek ortalama 7 doktor ziyaret ettiğini belirterek, bu hastalıkların %75’inin çocukları etkilediğinin tahmin edildiğini söyledi.  

 

“Türk Kadın Hareketinin Tarihsel Gelişim Süreci.”

Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebahat Göçeri de “Türk Kadın Hareketinin Tarihsel Gelişim Süreci” isimli sunumunu yaptı. Doç. Dr. Göçeri, feminizmin tarihi ile başladığı sunumunda feminizmin 17. yy sonlarına kadar uzandığını söyledi.

 

Çukurova Bölgesi Halk Müziği Kültürünü Sazıyla Canlandırdı.

ÇÜ Kültür Müdürlüğü Öğr. Gör. Özgür Peker de konak sohbetlerinde konuşmacılardan biriydi. Öğr. Gör. Peker, “Çukurova Bölgesi Halk Müziği Kültürü” isimli sunumunun ardından örneklerini verdiği türküleri de konuklar için bağlaması eşliğinde seslendirdi.

 

“Toprak Bizi Nasıl Besliyor?”

“Toprak Bizi Nasıl Besliyor?” sunumuyla ÇÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş konak sohbetlerinde takipçileriyle buluştu. Prof. Dr. Ortaş sunumunda takipçilerine “Önce toprağı besle. Sağlıklı toprak sağlıklı bitki, sağlıklı bitki sağlıklı birey demektir.” mesajını verdi. İnsan toprak ilişkisinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Prof. Dr. Ortaş, dünyadaki genel beslenme sorunları hakkında şu bilgileri verdi; “5 yaşının altındaki çocukların %30’u normal ağırlığının altında bir kiloya sahip.  250 milyon insan A vitamini eksikliği, 3 milyara yakın insansa çinko eksikliği çekmekte.” 

 

“Adana Konakları ve Siyasal Gelişmelerin Etkisi”

Konak sohbetlerinin bu ayki son konuşmacısı ise Türkiye Yazarlar Sendikası Temsilcisi, Gazeteci- Yazar Çetin Yiğenoğlu oldu. Yiğenoğlu, “Adana Konakları ve Siyasal Gelişmelerin Etkisi” konulu sunumuyla takipçileriyle buluştu.

Merkez Müdür Prof. Dr. Deniz Abik tüm konuşmacılara sunumlarının sonunda katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Konak sohbetleri her hafta Çarşamba günü saat 15’de Eski Vilayet karşındaki ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde (Kısacıkzade Konağı) devam ediyor.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.