ÇÜ Sağlık Bilimleri Araştırma Kulübü, Prof. Dr. Türker Kılıç’ı Konuk Etti.
2016 – 2017 öğretim yılı faaliyetlerinin üçüncüsünü Sürekli Eğitim Merkezi’yle birlikte düzenleyen Kulüp, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç’ı konuk etti.
ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde, Adana CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Tıp Fakültesi Öğretim üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve STK temsilciklerinin katıldığı etkinlikte Prof. Dr. Türker Kılıç, “Yaşam Algımızı Değiştirebilecek Dönemde 3 Bilimsel Gelişme” isimli konferans verdi.
Konferans ÇÜ Sağlık Bilimleri Araştırma Kulübü Başkanı Hanefi Seyithan Erükçü’nün açılış konuşmasıyla başladı. Sağlık Bilimleri Kulübü hakkında kısa bilgiler veren Erükçü amaçlarının bilimsel gelişmeleri daha yakından takip ederek kulüpleri aracılığı ile konusunda uzman bilim insanlarını öğrencilerle buluşturmak olduğunu söyledi.
ÇÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yusuf Ziya Halefoğlu ise öğrencilerin ufuklarını açmak ve farklı bir bakış açısı kazandırmak, yaşam algılarını değiştirmek için çabaladıklarını ifade ederek Sürekli Eğitim Merkezi olarak bu çalışmalarını daha da hızlandırarak sürdüreceklerini söyledi.
“Artık Beyni Bir Zihin Yaratma Organı.”
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Türker Kılıç sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kılıç, “Yaşam Algımızı Değiştirebilecek Dönemde 3 Bilimsel Gelişme” başlıklı sunumunda, kendisinin beyin cerrahı olduğu için yaşama beyin aracılığıyla baktığını söyledi. Prof. Dr. Kılıç, “Son dönemde beyin teorimiz değişti, eskiden beyni 100 milyar nörondan oluşan 1,5 kg’lık bir et olarak düşünürdük. Yıllarca anatomisine çalıştık, cerrahisini yaptık. Şimdi artık beyni bir zihin yaratma organı olarak görüyoruz. Zihinlerimiz içerisinde var olduğumuz için beyin bir yaşam yaratma organı olarak tanımlanabilir. Beyin düşünce üreten et parçası olmaktan çıkıyor, bilgi işleyen mekanizma haline geliyor. Hayatımı adadığım ana sorulardan bir tanesi nasıl olurda bu et düşünce üretebiliyor nihayet artık bir bilim insanı olarak bir yanıt bulmaya başladık.” dedi.
“Yaşam Algımızı Değiştirebilecek Dönemde 3 Bilimsel Gelişme”
Prof. Dr. Kılıç, Yaşam Algımızı Değiştirebilecek Dönemde 3 Bilimsel Gelişmeyi ise şu şekilde açıkladı;
“Bu gelişmenin ilki "Laniakea". Bütün evrenin tek bütünlük ve bağlantısallıkta enerji kümesi olduğunu ortaya koydu. Bir diğeri ise "Epigenetik." Zaten yıllardır literatürde var olan bir kavramdı ancak son 3 senede ek bilgi ve sağlam kanıtlar elde edildi. Bir diğeri ise benim esas ilgi alanım "connectome." Ben Türkçeye “Nero zihin” olarak çevirdim daha iyisi bulununcaya kadar bu kullanılır.”
“Düş Olmadan Gerçek Olmaz.”
Prof. Dr. Kılıç, düşüncenin inançtan ve maddeden daha güçlü olduğunu bilginin ise bir enerjisinin olduğunu savunarak şunları kaydetti;
“Bir gerçek yaratmak istiyorsak öncelikle bir düşünüzün olması gerekir. Düş olmadan, düşünce olmadan gerçek olmaz. Yeteri kadar çalışmayı göze almanız ve üzerinden gerektiği kadar zaman geçmesi lazım ancak ondan sonra gerçeği oluşturabiliyorsunuz.”
Konferansın sonunda Prof. Dr. Kılıç öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Etkinlik Sağlık Bilimleri Araştırma Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Filiz Koç ve Doç. Dr. Yusuf Ziya Halefoğlu’nun Prof. Dr. Türker Kılıç’a bilimsel katkılarından dolayı teşekkür plaketi taktim etmesiyle son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.